Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to Iowa: Marco Rubio

Feike Kuipers op 28 januari 2016 - Reageren

Marco Rubio is volgens veel commentatoren de golden boy van het bonte gezelschap Republikeinse kandidaten. Hij is jong, knap, welbespraakt, conservatief en de belichaming van de American Dream. Desondanks wordt het behalen van de eindoverwinning voor Rubio steeds lastiger. Rubio is zeker niet kansloos, maar hij heeft zijn lot niet meer volledig in eigen handen.

 

Belichaming van de Amerikaanse Droom

Rubio is geboren in Miami, Florida, in 1971 en is met zijn 44 jaar de jonge presidentskandidaat dit jaar. Hij is de zoon van Cubaanse immigranten en deel van de snel groeiende Latino minderheid. Rubio was een goede student en kon mede door een beurs voor atleten gaan studeren. Aan de Universiteit van Florida studeerde hij politicologie en behaalde daarna een cum-laude master rechten aan de Universiteit van Miami. Niet lang hierna won Rubio in 1998 zijn eerste verkiezing: een zetel in de West-Miami Stadscommissie .

De ambitieuze Rubio verruilde deze functie al binnen een jaar voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden van Florida. In het Huis werd hij al spoedig de voorzitter en werkte veel samen met gouverneur Jeb Bush. In 2010 lifte Rubio, net als vele andere Republikeinen, mee op de golf van Tea-Party populariteit en werd hij verkozen tot de Senaat. Een politieke carrière van ongekende snelheid.

Nu heeft Rubio zijn volgende doel al reeds in het vizier: President worden. De snelheid waarmee Rubio gaat zorgt wel voor wrevel in de Republikeinse Partij. Menig partijlid heeft hem met klem geadviseerd om het rustig aan te doen en op zijn beurt te wachten, Rubio lijkt dit te negeren en zijn eigen pad te bewandelen.

 

Conservatief met een gematigd imago

Zoals praktisch iedere Republikein vandaag de dag is ook Rubio conservatief. Hij is een fel tegenstander van de progressieve inkomstenbelasting, belasting op vermogen en belastingverhogingen in het algemeen ten tijde van economische tegenspoed. Ook is hij van mening dat de bijstand minder royaal mag zijn en de leeftijdsgrens voor de Amerikaanse AOW omhoog moet. Op culturele waarden is Rubio ook conservatief. Abortus moet verboden worden, het huwelijk is tussen een man en een vrouw en marihuanagebruik moet verboden blijven.

Hoewel Rubio’s standpunten conservatief zijn, heeft hij het imago een meer gematigde kandidaat te zijn. Hierdoor heeft Rubio een grotere kans in de algemene verkiezingen en dit wordt door velen gezien als een van zijn sterkste punten. Hij, in tegenstelling tot veel andere Republikeinse kandidaten, heeft wel het vermogen om gematigde, jongere en zwevende kiezers aan zich te binden. Zonder deze kan geen Republikein het Witte Huis veroveren.

 

Commentatoren prijzen Rubio, nu de kiezer nog

Rubio wist vooral de aandacht op zich te richten met zijn goede optredens in de eerste debatten. Iedere keer werd hij tot een van de winnaars uitgeroepen door de commentatoren. Voor iemand met geen ervaring om een landelijke campagne te organiseren verloopt zijn campagne uitermate soepel. Geen grote schandalen of donors die afhaken. Eerder het tegendeel, vooral grote donoren weten Rubio steeds vaker te vinden. De campagne zelf wordt ook vaak geprezen. Met zijn motto New American Century tracht Rubio een positief toekomstbeeld te bieden. Vrijheid en Amerikaanse dominantie zullen worden gecontinueerd als de mensen weer controle nemen over hun land en de Obama Democraten stoppen.

Naast reclamespotjes die zich op de culturele strijd richten heeft Rubio ook luchtigere spotjeshumor zelfs – en Rubio lijkt bijna graag journalisten te woord te staan. De kiezer laat het echter nog wel wat afweten. Ondanks de vele aandacht in de media en de loftuitingen aan zijn adres staat hij al maanden op ongeveer 10 procent in de nationale peilingen. Niet slecht voor een veld met twaalf kandidaten, maar wel een riskante positie.

 

Cruciale ontwikkelingen na Iowa

Iowa is net als voor alle andere kandidaten essentieel voor Rubio. Niet dat hij Iowa gaat winnen, daarvoor is Iowa te wit, streng in de leer, op leeftijd en agrarisch, maar de ontwikkelingen na Iowa zullen bepalen of Rubio nog een kans maakt. Voor Rubio is het belangrijk dat hij niet verder afzakt. Zo lang hij bij de eerste drie eindigt, blijft hij een van de voornaamste kandidaten. Dit is belangrijk om kiezers, partijelites en donoren aan boord te houden. Daarvoor ligt Rubio momenteel goed op koers. In de twee meeste recente peilingen in Iowa stijgt hij zelfs en komt hij in de buurt van 20 procent van de stemmen. Duidelijk achter Trump en Cruz, maar ook met een stevige voorsprong op zijn achtervolgers.

 

Misschien net zo belangrijk is het voor Rubio dat geen andere kandidaat duidelijk wint. Als Trump, of Cruz, in zowel Iowa als New Hampshire overtuigend zegeviert, andere kandidaten afhaken en de supporters zich gaan verenigen achter de winnaar wordt het voor Rubio erg lastig, dan wel onmogelijk om de nominatie van zijn partij binen te slepen. Het is dus belangrijk voor Rubio dat het veld verdeeld blijft en hij zijn steun behoudt. Als hij dan in latere staten met een meer geschikt electoraat – meer Latino, jonge, stedelijke en universitair geschoolde kiezers – zou winnen, zal de partij zich mogelijk achter hem verenigen. Vooral in staten als Florida en Ohio, die midden-maart naar de stembus gaan, kan hij in dat geval een vuist maken. En dan zou Rubio wel eens de verrassing van 2016 kunnen worden.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.