Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to Iowa: John Kasich

Michiel Klaassen op 25 januari 2016 - Reageren (2)

In ieder ander verkiezingsjaar had gouverneur John Kasich goede kansen gemaakt. Hij heeft een lange carrière in het openbaar bestuur, is gouverneur van een belangrijke swing state en is een pragmatisch politicus. Dit jaar is hij kansloos.

 

Gouverneur van Ohio John Kasich sloot zich op 21 juli 2015 als zestiende kandidaat aan in de lange rij van Republikeinse kandidaten. Oorspronkelijk komt hij uit buurstaat Pennsylvania, maar voor zijn studie week hij uit naar Ohio. In zijn studententijd schreef hij een brief naar Nixon, waarin hij vroeg de toenmalige president te ontmoeten - wat ook gebeurde. In 1978 werd hij zelf voor het eerst verkozen: met zijn 26 jaar werd hij de jongste ooit die een zetel won in de Senaat van Ohio.

 

Het was het begin van een langzame maar gestage klim op de politieke ladder. In 1983 werd hij gekozen voor het Huis van Afgevaardigden, waar hij tot 2001 zou blijven. Zijn belangrijkste wapenfeit uit die periode is het opstellen van het budgetplan in 1997: de eerste keer in 28 jaar dat de federale overheid meer geld binnenhaalde dan dat het uitgaf. Vijanden maakte hij ook, waaronder de machtige wapenclub NRA. Kasich sloot een deal met president Clinton die het bezit van een bepaald soort vuurwapens aan banden legde.

 

Politieke pauze

In 2000 maakte Kasich bekend zich kandidaat voor het presidentschap te stellen. Het werd een grote teleurstelling: nog vóór de eerste voorverkiezing in Iowa moest hij stoppen vanwege geldgebrek. Kasich verliet de politiek en ging werken als commentator voor Fox News; regelmatig viel hij in als presentator voor de populaire show van Bill O'Reilly. Ook schreef hij meerdere boeken in deze periode.

 

Binnen tien jaar keerde Kasich terug naar de spotlight van de politiek. In 2010 won hij de race om gouverneur van zijn staat Ohio te worden. In zijn campagne haalde hij fel uit naar de vakbonden; vooral de docentenvakbonden moesten het ontgelden. Tegelijkertijd stak Kasich ook zijn hand uit naar andere vakbonden en gaf aan open te staan voor samenwerking. En dat is Kasich ten voeten uit: een felle campaigner, maar wel één die samen wil werken en bruggen wil slaan.

 

Gematigd

Want Kasich mag dan een ouderwetse, godvrezende Republikein zijn, een oerrechtse houwdegen is hij allerminst. Met de invoering van het homohuwelijk toonde hij zich 'teleurgesteld, uiteraard', maar hij zei de nieuwe wetten te accepteren. Dat zegt hij ook over Obamacare, de zorgwet die onder rechtse kiezers bijzonder impopulair is. Wat betreft immigratie verschuift hij steeds meer naar links. Op een conventie voor Republikeinse gouverneurs was hij de enige die openstond voor het idee om illegale immigranten rechten te geven. Het plan van Donald Trump om een muur op de grens met Mexico te bouwen, deed hij af als getikt.

 

Een gematigd man dus. Maar het electoraat op rechts is boos. Het is duidelijk dat in dit verkiezingsjaar een gepokt en gemazeld politicus met een pragmatische insteek zich niet populair maakt. In Iowa bungelt Kasich in de peilingen onderaan, met vaak niet meer dan één of twee procent. Het is duidelijk: John Kasich is wederom kansloos voor de Republikeinse nominatie.

Reacties (2)

Jasper op 25 januari 2016 21:16:

De beste kandidaat aan Republikeinse zijde. Helaas inderdaad vrijwel kansloos in deze bizarre verkiezingsrace. Misschien dat Rubio hem bij eventuele winst als v.p. vraagt. Dan gaat Clinton en Castro het nog lastig krijgen.

Lakigigar op 30 januari 2016 21:06:

Totaal niet kansloos, dankzij een momentum in New Hampshire. Kan wel eens de kandidaat van het establishment worden als anderen tekort schieten en niet het vertrouwen krijgen.