Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to Iowa: Jeb Bush

Johran Willegers op 27 januari 2016 - Reageren

“George lanterfantte maar wat, Jeb werkte gericht aan zijn toekomst. Hij zou nooit het spel spelen van de lage verwachtingen – of welk spel dan ook. Zijn jeugdige rebellie duurde maar kort en het conformisme en zijn plichtsgetrouwheid aan de familie die daarop volgden gingen veel dieper.” Jeb Bush werd gesmeed voor het presidentschap. Weet hij de Bush-profetie te vervullen?

 

Jacob Weisberg omschrijft met bovenstaand citaat in zijn boek De Bush Tragedie de grote rivaliteit tussen George en Jeb Bush. 16 jaar nadat, tegen de verwachting in, George presidentskandidaat werd, is het aan Jeb om de Republikeinse partij van zijn geschiktheid te overtuigen.

 

Hoge verwachtingen, lage resultaten

Jeb Bush (62) komt uit een van de meest roemruchte politieke geslachten binnen de VS. Rockefeller, Kennedy, Bush: stuk voor stuk bewijs dat ook in een republiek dynastieën leven. Als zoon van president George H.W. Bush had de familie altijd al in gedachten dat Jeb in zijn vaders voetsporen zou treden, zeker nadat hij in 1999 gouverneur van Florida werd. Maar George werd onverwacht herkozen als gouverneur in Texas en de geschiedenis liep anders.

 

In 2008 was de Bush-naam besmet met beelden van een mislukt presidentschap. Een kandidaatstelling van Jeb zou nog even op zich moeten laten wachten. Na jarenlange geruchten stelde hij zich in juni 2015 kandidaat. De Trump-factor maakte van een voormalige favoriet een kandidaat die al worstelend procentpunten in de peilingen bij elkaar moet sprokkelen. Terwijl Bush’s Super PAC in 2015 ruim 100 miljoen dollar vergaarde blijven resultaten uit. Door loyaliteit aan de Bush-familie blijven tot nu toe veel donoren hem trouw, maar dan dient zijn campagne snel weer de goede kant op te gaan.

 

Het belang van de Hispanics

Jeb Bush staat rechts in zijn partij, ligt goed bij het partij-establishment, maar belangrijker nog, heeft de kaarten om minderheden aan zich te binden. Met name bij de hispanics: door zijn Mexicaanse vrouw, katholieke geloof en vloeiend Spaans. Uit verkiezingsonderzoeken blijkt dat hispanics vooral op een hispanic (of hispanic gerelateerde) kandidaat stemmen, meer dan op basis van standpunten.

 

Er leven ruim 55 miljoen hispanics in de VS. Zij maken een groot deel uit van de bevolking in belangrijke staten die in 2012 nog voor Barack Obama kozen,  zoals Florida, Californië, Arizona, New Mexico en Colorado. Het feit dat hij een swing state de Republikeinse kant kan doen laten opvallen heeft hij bewezen als gouverneur van Florida. Hij was sinds 1877 de derde Republikein die de bevolking van de staat aan de kant van zijn partij kreeg. Bush bleef van 1999 tot 2007 gouverneur en is de enige die werd herkozen.

 

Kansloos in Iowa

Jeb’s kansen om in Iowa te winnen zijn non-existent. Hij staat gemiddeld op zo’n 4 procent in de peilingen. Maar Iowa is ook niet de staat die voor Bush topprioriteit heeft. Volgens de New York Times wil Bush in Iowa vooral boven Chris Christie eindigen.

 

Jeb richt zich voornamelijk op New Hampshire waar de voorverkiezingen op 7 februari zijn. Hij is nu de vijfde kandidaat met 10.2 procent van de stemmen volgens de peilingen, ver achter op Donald Trump (25.5 procent). Maar op overzichtelijke afstand van Cruz, Rubio en Kasich. Een succesvolle tweede plek in New Hampshire moet zijn verstofte campagne genoeg wind in de zeilen blazen richting South Carolina (20 februari). Afgevallen kandidaat en senator uit die staat Lindsey Graham heeft Bush al zijn steun gegeven.

 

Bush koerst op Nevada en heeft daar reeds campagnebezoeken afgelegd. In Nevada zijn op 23 februari de voorverkiezingen en volgens de Bush-campagne heeft hun man daar een belangrijke electorale basis. De sceptici denken overigens dat zijn bezoek aan Nevada vooral de verwachtingen laag dient te houden in Iowa. Want als Bush constant campagne zou voeren in Iowa en een belabberd resultaat boekt, dan staat dat minder pessimistisch  in de kranten dan wanneer hij de staat met rust heeft gelaten.

 

De W. factor

Een deel van Bush’s probleem is zijn gebrek aan charisma. Hij weet de kiezers niet aan te spreken. Er wordt daarom druk gespeculeerd over een mogelijk konijn uit de hoge hoed: broer George Bush die het Witte Huis onder zware kritiek verliet, maar binnen de Republikeinen weer populariteit heeft opgebouwd en een notoire charmeur naar de kiezer is.

 

De geruchten zijn dat George Bush allicht vlak voor New Hampshire op het toneel verschijnt als eindsprint of dat de campagne hem inzet in South Carolina. In die staat zijn legio militaire bases en gezinnen die afhankelijk zijn van het leger voor hun baan. Een doelgroep die George W. blijft aanspreken. Want George lanterfantte dan wel, de oud-president heeft een beminnelijkheid waarmee hij het publiek veel beter dan Jeb kan bespelen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.