Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to Iowa: Hillary Clinton

Thomas Mulder op 30 januari 2016 - Reageren

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. 2016 zou anders worden dan 2008. Niet de onvermijdelijke Democratische genomineerde, maar de hard werkende First Lady, senator en minister, die voor de middenklasse strijdt. Toch verscheen er, net als in 2008, een kaper op links.

 

Er bestaat geen twijfel over dat Hillary Rodham Clinton het beste is voorbereid op het presidentschap. Na haar studie rechten aan Yale, verhuisde de jonge Hillary met haar man Bill naar Arkansas, waar hij gouverneur werd. Als latere First Lady van die staat had zij haar eigen politieke agenda. Ook toen man Bill gekozen werd tot president, bleef Clinton zich mengen in het publieke debat.

 

Eigen ambities

Dat de First Lady politieke ambities had, was altijd al duidelijk. Toen het einde van de Clintons’ tijd in het Witte Huis naderde, stelde Hillary zich kandidaat voor de senaat. Na een overtuigende winst, werkte Clinton van 2001 tot 2009 als senator namens de staat New York.

In de 2008 was de tijd daar: Hillary zou de vruchten kunnen plukken van haar lange carrière en eenvoudig de Democratische nominatie voor de presidentiele verkiezingen veroveren. Maar het liep anders. Hoewel Clinton maanden onbedreigd aan kop ging in alle peilingen, werd ze toch van links ingehaald door een charismatische senator die sprak over hoop. Een gefrustreerde en machteloze Hillary had geen antwoord. De rest is geschiedenis.

 

Controversiële kandidaat

Na haar mislukte campagne werd Clinton minister van buitenlandse zaken in het kabinet van Obama. Toen al waren er geruchten dat Hillary haar pijlen zou richten op de presidentsverkiezingen van 2016. Dat maakte Clinton schietschijf voor de Republikeinse partij, onder het motto ‘wanted: dead or alive’.

Hillary was altijd al een controversiële politic die niet zweeg over haar progressieve agenda. Tijdens haar ministerschap voegde ze nieuwe controversies toe aan haar CV. Zo was er de aanslag op de Amerikaanse ambassadeur in Benghazi en het gebruik van haar privé e-mailadres, waardoor ze niet gecontroleerd kon worden door het Amerikaanse Congres.

Dat maakt Clinton, na Trump, waarschijnlijk de meest controversiële kandidaat van deze verkiezingen. Gehaat door de Republikeinen en gewantrouwd door de linker vleugel van haar eigen partij. Toch probeert ze dit jaar opnieuw de eerste vrouwelijke president te worden.

 

‘Hillary for President’ versie 2016

 Met een nieuw team en een nieuwe strategie zou 2016 wél naar wens verlopen. Ze presenteerde zich niet als de ongekroonde koningin van de Democratische partij, maar als de kandidaat die zou werken voor elke stem. Clinton kwam los en rekende af met haar imago als ijskonijn. Maar er bleven twijfels. Over Benghazi en e-mailgate. En is Clinton wel oprecht? Of zegt ze wat ze volgens de peilingen moet zeggen? Veel kiezers gaven bij onderzoeken aan haar ten diepste niet te vertrouwen. 

 

Eind oktober leek Clinton onstopbaar af te gaan op de nominatie. Ze won het eerste verkiezingsdebat en maakte daar een spetterende indruk. Daarna besloot vicepresident Joe Biden zich niet te mengen in de strijd en maakte Clinton gehakt van de Benghazi-commissie. Hillary verraste met haar enthousiasme. Ze heeft er zin in en dat is te zien.

 

Maar toch was er weer een kaper op links. Opnieuw een senator, die vooral jonge kiezers aanspreekt. Een onverwachte tegenstander, die roet in het eten gooit in Iowa. In die staat gaat Clinton nek-aan-nek in alle peilingen met Sanders. Volgens een gewogen gemiddelde van peilingen dat VerkiezingenVS.com vandaag publiceerde gaat Clinton nipt aan kop. Ook FiveThirtyEight voorspelt een Clinton zege in Iowa.

 

Maar wat als? Wat als Clinton opnieuw Iowa verliest, net als in 2008 toen ze dramatisch derde werd. Na alle bezoeken aan de staat, de nieuwe strategie en met miljoenen aan dollars gespendeerd in de staat; het lukt Clinton maar niet om de twijfels weg te nemen. Reken er maar op dat team Hillary met klamme handjes de uitslag zal afwachten maandagnacht. Wordt het een sprong naar de nominatie of een eerste stap van een lange uitputtingsslag á la 2008?

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.