Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to Iowa: De uitgebleven kandidaten in de race voor het presidentschap

Cissy Lancee op 23 januari 2016 - Reageren

Dat kandidaten als Hillary Clinton, Ted Cruz en Donald Trump zich voorbereiden op een van de meest onconventionele verkiezingen ooit is bekend. Zij waren echter niet de enige van wie werd verwacht dat ze een gooi zouden doen naar de belangrijkste baan ter wereld. Een overzicht van zowel Democraten als Republikeinen die zich ondanks speculaties en goede kansen toch niet kandidaat hebben gesteld.

 

Democraten

 

Joe Biden

De 73-jarige Joe Biden is sinds 2008 vice-president van de Verenigde Staten en was eerder senator van Delawere. Hij stelde zich twee keer kandidaat voor het presidentschap, in 1988 en 2008. De kans dat Joe Biden weer mee wilde doen aan de presidentsverkiezingen leek zeer reëel, tot op 30 mei 2015 zijn zoon Beau stierf aan hersenkanker. Pas in oktober 2015 maakte hij bekend zich niet kandidaat te stellen voor de komende verkiezingen. Biden stelde dat hij door het rouwproces niet genoeg tijd meer heeft om een succesvolle campagne op te zetten.

 

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren, 66 jaar, is sinds 2013 de eerste vrouwelijke senator van Massachusetts en was voorheen werkzaam als faillissementsexpert aan de Harvard Law School. Warren maakt zich hard voor economische achterstelling door te strijden tegen het kapitalisme en de machtige politieke elite. Ze werd door president Obama benoemd tot adviseur van de door haar bedachte consumentenorganisatie. Hoewel ze meerdere keren genoemd werd als potentiële Democratische kandidaat, heeft ze aangegeven zich niet kandidaat te stellen omdat ze haar huidige baan nog te belangrijk vindt om op te geven.

 

Julian Castro

Castro is momenteel Minister van Volkshuisvesting en Stedelijke ontwikkeling. De voormalige burgemeester van San Antonio kreeg in 2012 landelijke bekendheid toen hij als eerste Hispanic de belangrijke keynote speech gaf tijdens de nationale Democratische conventie. Als kandidaat zou hij een grote groep Latino's voor zich kunnen winnen. Toch heeft Castro nooit interesse gehad in het presidentschap. Hillary Clinton zei afgelopen oktober dat ze overweegt om Julian Castro als running mate te kiezen wanneer ze gekozen wordt als Democratische kandidaat. Zo zei ze over hem: “Ik ga heel goed naar hem kijken voor welke rol dan ook, want hij is ontzettend goed.” Later vandaag meer daarover op VerkiezingenVS.

 

Jim Webb

Deze voormalige senator van Virginia was eerder topfunctionaris bij het leger en werkte als auteur en filmmaker. Webb werd in 2008 genoemd als mogelijke vice-president voor President Obama vanwege zijn militaire ervaring. Webb maakte in 2014 bekend dat hij met een commissie de mogelijkheid onderzocht om zich verkiesbaar te stellen. Na een positieve uitkomst gaf hij in juli 2015 aan als vierde Democratische kandidaat te willen strijden om het presidentschap. Toch trok hij zich in oktober 2015 al terug. Zijn standpunten zouden niet genoeg overeenkomen met de principes van de Democratische partij. Webb bekijkt momenteel de opties om als onafhankelijke kandidaat verder te gaan.

 

Republikeinen

 

Mitt Romney

De voormalige gouverneur van Massachusetts was in 2008 en in 2012 in de race om het Amerikaanse presidentschap. Een aantal van de grootste donors van de Republikeinen zouden Romney graag terug zien in de strijd die hij in 2012 van Obama verloor. Hij zou destijds juiste voorspellingen hebben gedaan over onder andere de radicale islam en Poetin. Toch besloot Romney al in januari 2015 dat hij zich niet verkiesbaar wilde stellen. Ondanks genoeg geld en steun om een derde presidentiële campagne op te kunnen zetten, concludeerde hij: “het voelde gewoon niet goed.”

 

Paul Ryan

Als afgevaardigde van het eerste district in Wisconsin werd Ryan in oktober 2015 voorzitter van het huis van Afgevaardigden. In 2012 heeft hij als running mate van Romney de verkiezingen van dichtbij meegemaakt. Romney zou hem zelfs gepushed hebben om het deze keer zelf te proberen. Toch stelt Ryan andere prioriteiten: “Als ik echt president zou willen worden, had ik mij deze ronde moeten kandideren. Die kans en mogelijkheid had ik, maar ik heb gekozen het niet te doen.” Ryan heeft aangekondigd de politieke arena binnen een paar jaar te zullen verlaten om met zijn jonge kinderen een normaal leven te leiden.

 

Dat deze politici zich niet meer kandidaat stellen wil niet zeggen dat we niets meer van ze gaan horen in de komende maanden. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk hun steun uitspreken voor hun favoriete kandidaat tijdens de voorverkiezingen. 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.