Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to Iowa: Chris Christie

Thomas Mulder op 26 januari 2016 - Reageren

Halsoverkop werden alle campagneborden naar binnen gehaald, werden vrijwilligers naar huis gestuurd en reed de campagnebus van Chris Christie terug naar zijn thuisstaat voordat de sneeuwstorm van de eeuw zou beginnen. De Telling it like it is-kandidaat voor het Witte Huis wist als geen ander dat zijn volk een sterke leider nodig had in de donkere dagen.

 

Gouverneur

Chris Christie geldt al jaren als opkomend talent binnen de Republikeinse partij. Gematigd op sociale onderwerpen, conservatief op economisch en fiscaal gebied. Het was het recept waarmee officier van justitie Christie in 2009 het gouverneurschap won van de progressieve staat New Jersey. Indrukwekkend aan deze overwinning was dat de staat al jaren trouw Democratisch stemt.

 

In 2012 vroegen veel partijbonzen zich hardop af of Christie dat jaar een gooi zou doen naar de Republikeinse nominatie. In hem zagen zij een no-nonsense leider, die een sterkere indruk zou maken dan de favoriet Mitt Romney. Maar de nog jonge gouverneur maakte duidelijk geen ambities te hebben. Ten minste nog niet.

 

Rasbestuurder

Het kwam voor niemand als een verrassing dat Christie in juni 2015 zijn kandidatuur bekend maakte. In het grote veld van kandidaten in de Republikeinse partij moest hij lange tijd zoeken naar de juiste toon. Die lijkt hij gevonden te hebben. Christie houdt er van zich te presenteren als een rasbestuurder. Een sterke leider, die in een Democratische staat keer op keer heeft gevochten voor conservatieven. Een buitenstaander die in Washington D.C. zaken voor elkaar krijgt. En een oprechte politicus, die vertelt waar het op staat.

 

Christie leunt zwaar op zijn prestaties als gouverneur. Hij maakte indruk met zijn sterke optreden na de verwoestende storm Sandy, die in 2012 huishield in New Jersey. Hij werd daarvoor geroemd door leiders van beide partijen en verscheen, tot ongenoegen van veel Republikeinen, zij aan zij met president Obama. Maar Christie’s verleden is niet vlekkeloos.

 

Bridgegate

Al lang wordt Christie achtervolgt door bridgegate: in 2013 zouden zijn medewerkers de opdracht hebben gegeven de George Washington Bridge te sluiten, een vitale verbinding tussen Fort Lee (New Jersey) en New York City. Het resultaat: een verkeersinfarct en complete chaos. Naar verluid wilden de medewerkers hiermee wraak nemen tegen de burgemeester van Fort Lee, die Christie niet steunde voor diens herverkiezing. Koppen rolden, maar Christie ontkende alle betrokkenheid bij het schandaal.

 

Het tekent de politieke gehaaidheid van Christie. Hij is een strateeg in hart en nieren en in zijn campagne gaat hij berekenend te werk. Het verklaart waarom Christie halsoverkop terugkeerde naar New Jersey in aanloop van sneeuwstorm Jonas. De gouverneur begrijpt als geen ander hoe vernietigend het zou zijn als de nood toeslaat in zijn eigen staat, terwijl hij op campagne is.

 

Geen Iowa, wel New Hampshire

Christie heeft niets te zoeken het conservatieve Iowa, waar hij volgens de peilingen op slechts drie procent kan rekenen. In plaats daarvan richt hij zijn pijlen op meer gemachtigde kiezers in New Hampshire.

 

Christie weet dat New Hampshire het make or brake moment is voor zijn campagne. Kopzorgen zijn er nu hij in de peilingen zijn momentum kwijt lijkt te zijn. Daarbij komt een lage score in de landelijke peilingen (drie procent) en de staten die volgen na New Hampshire. Kortom, de nominatie is voor Christie nog ver weg.

 

Maar met slechts 53 jaar is de carrière van de politieke strateeg nog lang niet gespeeld. Ongetwijfeld weet Christie dat hij wellicht een betere kans krijgt in de toekomst. Of hoopt hij op een positie als vicepresident. In ieder geval, Chris Christie is nog lang niet afgeschreven.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.