Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to Iowa: Carly Fiorina

Thomas Mulder op 23 januari 2016 - Reageren

Er is slechts een vrouwelijke kandidaat in de Republikeinse partij. Ze belooft met gezond verstand te besturen, slepende problemen pragmatisch op te lossen en moeilijke beslissingen te nemen en te verdedigen. Want dat is wat presidentskandidaat Carly Fiorina haar hele leven gedaan heeft.

 

Hewlett-Packard

Fiorina, 61 jaar, is één van de drie kandidaten in de Republikeinse partij zonder politieke ervaring. In haar campagne leunt ze zwaar op haar carrière als CEO van het Amerikaanse technologiebedrijf Hewlett-Packard. In die functie was ze verantwoordelijk voor de grootste fusie in de technologiesector uit de geschiedenis. Fiorina gelooft dat haar getoonde leiderschap en daadkracht in die deal haar geschikt maakt voor het presidentschap. Sterker, het toont precies wat de Verenigde Staten nu nodig heeft: een pragmatische leider die knopen doorhakt.

 

Fiorina’s prestaties bij Hewlett-Packard is haar sterkste kaart, maar ook haar grootste zwakte. Haar tijd als topvrouw van het noodlijdende bedrijf is niet onomstreden. Ondanks de grote fusie bleven investeerders weg en om het bedrijf van de financiële afgrond te redden, zette Fiorina duizenden werknemers op straat. Het leidde in 2005 tot haar ontslag: een schandvlek op haar CV waar haar tegenstanders de kiezer graag aan helpen herinneren. In een van de debatten haalde vooral Donald Trump, zelf succesvol zakenman, vaak Fiorina’s ontslag aan en noemde haar één van de slechtste CEO’s ooit.

 

Debattalent

Ondanks dat 2016 het jaar lijkt te zijn van kandidaten van buiten het politieke establishment, komt Fiorina’s campagne maar moeizaam van de grond. Haar minimale naamsbekendheid en onervarenheid in de politiek maakte haar lange tijd zo goed als onzichtbaar. Maar afgelopen najaar leek haar campagne plotseling gelanceerd te worden. En dat vanuit de meest onwaarschijnlijke positie: het roemruchte undercard debate.

 

In het eerste nationale verkiezingsdebat werd Fiorina weggezet in het debatklasje voor de ‘mindere’ kandidaten vanwege haar lage positie in de peilingen. In het debat, dat voorafging aan het prime time debat met de grote namen, maakte Fiorina indruk en stak met kop en schouders uit boven de anderen. Daarna werd ze door CNN gepromoveerd naar prime time in het tweede debat. Tussen de mannelijke kandidaten verraste Fiorina met haar scherpe antwoorden, sterke dossierkennis en uitmuntende timing. Ze pareerde meerdere aanvallen van Donald Trump met speels gemak, tot groot plezier van het publiek.

 

Terug bij af

De debatten waren de kickstart die Fiorina’s campagne nodig had. Ze pakte het momentum, harkte grote bedragen binnen en was niet van de buis te slaan. Even steeg Fiorina zelfs naar een derde positie in het Republikeinse veld, achter Trump en Carson. Maar haar campagne kon het succes van haar debatprestaties niet vasthouden. Haar staf slaagde er niet in steunbetuigingen te vinden in Iowa en New Hampshire. Bij de volgende debatten waren de verwachtingen te hoog en kon het debattalent die niet waarmaken. Met de opkomst van Rubio en Cruz stierf Fiorina’s geluid weg. Langzaam verdween zij in de peilingen onder de drie procentgrens en in het meest recente debat werd Fiorina (opnieuw) verbannen naar het undercard debate.

 

Met nog een week te gaan voor de verkiezingen in Iowa lijken Fiorina’s kansen even groot als toen ze begon: nihil. De enige vrouw in het veld scoort onder de twee procent en staat één-na-laatste in de landbouwstaat. Voor Carly Fiorina vertellen de peilingen het verhaal: van bijrol naar potentiele hoofdpersoon, naar figurant, die mag hopen dat haar naam nog genoemd wordt in de aftiteling van de uitslagenavond.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.