Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to Iowa: Bernie Sanders

Feike Kuipers op 29 januari 2016 - Reageren

Bernie Sanders is zonder twijfel de grote verrassing van deze verkiezingscampagne. Anders gezegd: Amerika 'voelt de Bern'. Sanders is senator voor Vermont en een sociaal democraat. Als onafhankelijk politicus werkt Bernie in het congres samen met de Democratische Partij, maar hij is geen lid van deze partij.

 

Sociale experimenten in Vermont

Bernie is geboren in 1941 en met zijn 74 een van de oudere kandidaten. Zijn ouders waren Joodse immigranten uit Polen die zich in New York vestigden. Volgens Bernie was het opgroeien in een arbeidersgezin dat het niet breed had van grote invloed op zijn denken. Overal om zich heen zag hij grote ongelijkheid, zowel in rijkdom als in kansen. Na zijn opleiding aan de universiteit van Chicago vertrok Bernie naar Vermont en settelde zich in Burlington. Na mislukte campagnes voor het gouverneurshap en de Senaat won Bernie in 1981 de verkiezingen voor burgermeester van Burlington. Eenmaal in office wist Bernie snel aan populariteit te winnen en hij werd vervolgens driemaal herkozen tot burgemeester. In 1990 werd Bernie verkozen tot het Huis van Afgevaardigden en in 2006 tot de Senaat. Alhoewel Sanders niet tot de Democratische Partij behoort, kreeg hij wel de steun van veel prominente leden van de Democratische Partij. Ook de relatief onbekende senator van Illionois, Barack Obama, voerde campagne voor Bernie. Met 71% van de stemmen in 2012 en een approval rating van 83% (!!) in Vermont is Bernie de meest populaire U.S. senator in het land.

 

Economische ongelijkheid als drijfveer

Dat Sanders zich verkiesbaar zou stellen was een jaar geleden geen serieuze optie voor een boel commentatoren. Een socialistische Senator uit de kleine staat Vermont die zijn haar niet eens kamt en landelijk qua naamsbekendheid en supporters nauwelijks buiten de foutmarge peilde zou geen enkele kans maken. Het onverwachte succes van Bernies campagne heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste oorzaak is de economische ongelijkheid in de VS die sinds de crisis van 2008 erger is geworden en zich duidelijker manifesteert. Waar miljoenen mensen hun huis, baan en het weinige spaargeld dat ze hadden verloren, gaat het de rijke Amerikanen voor de wind. De Dow Jones herstelde zich snel en bonussen zijn weer op het niveau van voor de crisis. Dit terwijl de ‘gewone’ Amerikaan drie of vier slecht betaalde banen nodig had om de eindjes aan elkaar te knopen. De economische onzekerheid en groeiende ongelijkheid hebben een vruchtbare bodem gelegd voor Sanders’ verhaal en hij hamert hier op in. Volgens sommige commentatoren iets te veel – ieder onderwerp wordt gelinkt aan het corrupte economische en politieke systeem. Maar zolang de verkiezingen over de economie gaan en niet over internationaal terrorisme en binnenlandse schietpartijen resoneert Bernie zijn verhaal.

 

Economische verdeling Verenigde Staten

 

Vooral onder jongere en blanke Amerikanen doet Bernies verhaal het goed. Ze verkiezen massaal de toekomstdromen van Bernie over een eerlijkere economische verdeling boven het pragmatische verhaal van Hillary. In dit opzicht lijkt de Sanders-campagne op de campagne van Obama in 2008. “Hope and Change” zijn hier vervangen door een politieke revolutie en een toekomst voor iedereen. Anders dan bij Obama is Bernie veel pessimistischer, of realistischer, over het huidige Amerikaanse politieke systeem. Termen als “rigged”, “corrupt” en “bought politicians” worden veelvuldig gebruikt. Er is voor Bernie een duidelijke boeman: de economische elites die de politici in hun zak hebben.

 

De Bernie revolutie

De Bernie-campagne is het schoolvoorbeeld van een grassroots campagne in het internet tijdperk. Gedreven door veel vrijwilligers en kleine donaties – gemiddeld rond de $30 – heeft Bernie zich langzaam maar zeker een plek veroverd in de Democratische voorverkiezingen. Fanatieke supporters opende campagne kantoren voordat de officiële campagne in de staat was en zorgen voor Bernie-art. Vooral de populariteit van zijn bijeenkomsten verraste veel mensen. Duizenden supporters kwamen naar hem luisteren, tot 30.000 in Boston aan toe. Ongekend grote hoeveelheden mensen, zeker zo vroeg in het verkiezingsjaar. In oktober wist Hillary het momentum van Bernie te breken met een aantal goede optredens, maar de laatste weken is Sanders goed op stoom: hij doet het beter in iedere nieuwe poll, is dankzij meer dan 2 miljoen donaties op gelijke hoogte qua financiële middelen en begint ook meer aandacht in de media te krijgen. Het grote obstakel dat nu rest voor zijn campagne is de loyaliteit van de donkere en latino minderheid aan de Clintons.

 

 

 

 

Momentum is the name of the game

Zowel Iowa als New Hampshire zijn cruciaal voor Bernie. Hillary heeft zich tot nu toe gepresenteerd als de kandidaat. Zij zou gaan winnen en het Witte Huis veiligstellen voor de Democraten. Nu Sanders in de peilingen duidelijk voorop ligt in New Hampshire en het een nek-aan-nek race is in Iowa, moet Hillary met een nieuw verhaal te komen: het voortzetten van het werk van Obama. Of dit voldoende is om uiteindelijk te winnen is maar zeer de vraag. Na Iowa en New Hampshire kan het alle kanten op gaan. Zoals Nate Silver op FiveThirtyEight laat zien, zijn deze staten hem zeer gunstig gezind. De grote vraag voor Bernie is of hij het mogelijke momentum van Iowa en New Hampshire kan omzetten in steun van de donkere en latino bevolkingsgroepen. Deze groepen zijn essentieel voor de Democraten in de algemene verkiezingen en zijn, vooralsnog, duidelijk op de hand van Hillary – of beter gezegd, Bill Clinton. Als Bernie deze groepen niet aan zich weet te binden zal het lastig worden in Nevada, South Carolina, Alabama, Arkansas en Colorado, waar de volgende Democratische voorverkiezingen plaatsvinden. Bernie heeft een wonder verricht door zo ver te komen, maar er is nog meer nodig om uiteindelijk te winnen.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.