Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to Iowa: Ben Carson

Bob Vek op 27 januari 2016 - Reageren

De arme jongeman uit Detroit die onder meer via het prestigieuze Yale in de top van de medische wereld terechtkwam. De levensloop van voormalig neurochirurg Ben Carson is er een die weinig opsmuk nodig heeft in de wereld van de Amerikaanse politiek, waar een mooi verhaal geen kwaad kan. Toch hadden weinigen voorzien dat de enige Afro-Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat lange tijd hoog zou blijven scoren in de peilingen.

 

Achtergrond

Vanwege zijn uitmuntende resultaten als student aan verschillende vooraanstaande instituten kon Carson na een moeilijke jeugd een veelbelovende toekomst tegemoet zien. In de jaren zeventig verhuisde hij met zijn vrouw Lacena “Candy” Rustin naar Baltimore waar hij aan de John Hopkins Universiteit verbonden was. In 1985 werd hij hier benoemd tot directeur van de afdeling pediatrische neurochirurgie, met zijn 33 jaar de jongste Amerikaanse arts op een dergelijke positie.

 

In de decennia die volgden, trok Carson veel aandacht door met wisselend succes Siamese tweelingen te scheiden en de publicatie van een aantal goed ontvangen boeken. Volgens de Library of Congress behoort hij dan ook tot de “Levende Legenden”. Daarnaast heeft hij enkele andere hoge onderscheidingen mogen ontvangen met als hoogtepunt in 2008 de Presidential Medal of Freedom uit handen van toenmalig president George W. Bush.  

 

Conservatief en controversieel

In de afgelopen jaren legde Carson zich meer toe op de politiek, waar hij bekendheid verwierf als conservatieve Republikein nadat hij op een bijeenkomst in 2013 het beleid van de enkele meters naast hem gezeten president Barack Obama door het slijk haalde. In mei 2015 maakte Carson zijn kandidatuur voor het presidentschap bekend met de woorden: ‘Ik wil geen politicus zijn, want politici doen wat politiek wenselijk is. Ik wil doen wat juist is.’

 

Carsons standpunten zijn niet alleen conservatief, voortkomend uit zijn streng-christelijke achtergrond als zevendedagsadventist, vaak zijn deze ook controversieel. Zo stelt hij dat de Holocaust niet zó veel doden had geëist als de mensen maar bewapend waren geweest, heeft hij zich uitgesproken tegen de verkiezing van een moslim tot president en vergeleek hij Obamacare met slavernij. Daarnaast ziet hij homoseksualiteit als een keuze en gooit hij het op één hoop met pedofilie en bestialiteit.

 

Haperende campagne

Carsons opvallende levensverhaal blijkt een grote verscheidenheid aan Republikeinen aan te spreken. Zijn politieke onervarenheid is echter ook voer voor Carsons tegenstanders. Aanhangers vrezen bovendien dat zijn campagne lijdt onder zijn controversiële standpunten en soms wat onhandige presentatie door een gebrek aan mediatraining en capabele raadgevers.

 

De laatste maanden is Carson dan ook ver verwijderd geraakt van zijn voormalige tweede plek. Uit kritisch onderzoek van verschillende media bleek dat zijn verhaal niet altijd op waarheid berustte. Daarnaast heeft Carson te maken gehad met persoonlijke aanvallen van Trump en rezen er vraagtekens bij zijn kennis op het gebied van buitenlands beleid. Bovendien verlieten rond de jaarwisseling enkele van de belangrijkste medewerkers zijn team, dat geplaagd wordt door onderlinge onenigheid.

 

Iowa

Desondanks heeft Carson er alle vertrouwen in dat hij in Iowa in de top drie zal eindigen. In de aanloop naar de voorverkiezingen in Iowa heeft het campagneteam van Carson een half miljoen kiezers in de staat telefonisch benaderd en enkele tienduizenden persoonlijk met huis-aan-huisbezoeken. Hiermee hopen zij het tij te keren en zijn campagne een doorstart te geven. Met een eventuele notering in de top drie voorziet Carson genoeg perspectief om een wederopstanding te bewerkstelligen in South Carolina, een andere staat waar de voorverkiezingen vroeg plaatsvinden.

 

In de laatste polls voor Iowa is Carson met 7,8 procent van de stemmen gezakt naar de vierde plek, achter Ted Cruz, Donald Trump en Marco Rubio. In South Carolina moet Carson ook Jeb Bush voor laten gaan en bezet hij op dit moment de vijfde plek met 6,1 procent.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.