Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Road to DC 25/04: heeft het spel van Cruz wel zin?

Michiel Klaassen op 25 april 2016 - Reageren

Cruz speelt het spel om de gunst van de gedelegeerden een stuk geslepener, ook dit weekend weer. Dat alleen zal hem niet aan de overwinnig helpen, en daarom heeft hij een opvallende nieuwe bondgenoot: John Kasich. Meer hierover in de Race to DC van vandaag.

 

Senator Ted Cruz heeft uitstekende zaken gedaan in het gevecht om de steun van de gedelegeerden. Als deze op een brokered convention in de tweede ronde vrij zijn om te stemmen zoals ze willen, maakt Cruz goede kans om Donald Trump voorbij te gaan. In Maine en vooral in Utah hebben getrouwen van Cruz zich verzekerd van het overgrote deel van de stemmen.

De vraag is echter of het genoeg zal zijn. Donald Trump heeft vorige week goede zaken gedaan in New York - en de verwachting is dat hij aankomende dinsdag weer de winst gaat pakken in naburige staten die die dag naar de stembus gaan. Vier van die vijf staten in het relatief liberale noordoosten zijn klein bier (zoals Rhode Island en Connecticut) maar Pennsylvania is een knaller: het is - afgezien van Californië - de grootste prijs die er nog over is. Trump heeft een stevige voorsprong in alle vijf de staten en kan echt afstand nemen. Als Trump de verwachtingen waar maakt, is het sluwe spel van Cruz van weinig waarde - al kan hij hypothetisch gezien nog steeds kans maken op de nominatie.

 

Koch for Hillary?

Een interview met megadonor Charles Koch heeft aardig wat wenkbrauwen doen fronsen. De als uiterst conservatief bekend staande broers Koch zijn van plan een klein miljard aan campagnedollars uit te geven in deze verkiezingsstrijd. Normaliter steunen de Kochs een Republikein, maar in een gesprek dat op ABC is uitgezonden, zegt Charles Koch dat Bill Clinton 'op sommige vlakken' een betere president was dan zijn opvolger George W. Bush. Als hem gevraagd wordt of Hillary Clinton een betere president zou zijn dan één van de overgebleven Republikeinen, zegt Koch: "Het is mogelijk, het is mogelijk."

 

Overig nieuws

  • John Kasich en Ted Cruz gaan nauw samenwerken in een poging om Donald Trump van de nominatie af te houden. Kasich heeft beloofd zijn campagne in Indiana te stoppen en Cruz doet hetzelfde in New Mexico en Oregon. Zo willen zij de kans op een brokered convention vergroten. Trump reageerde op Twitter door de poging van zijn tegenstrevers af te doen als 'wanhopig'. Later meer over dit opmerkelijke verbond.
  • De slag om de Democratische nominatie zal Sanders niet meer winnen, en daarom voert hij een ideologische strijd om de ziel van de Democratische partij. Dat schrijft de New York Times. Hoewel Sanders alleen cijfermatig nog kans houdt op de winst, zou hij doorgaan in de hoop dat zijn partij de komende jaren een uitgesproken progressieve positie inneemt op het gebied van bijvoorbeeld het minimumloon en schaliegasboringen.
  • De Republikeinse presidentskandidaten hebben in maart een stuk minder geld binnengehaald dan in de maanden daarvoor. Ook streefden hun Democratische tegenstanders hen met gemak voorbij. In de felle eerste maanden van de strijd hebben donoren al veel geld uitgegeven, zodat zij veel aarzelender zijn met het opsturen van cheques.
  • Het anti-Trump-kamp mag zangeres Cher verwelkomen in haar gelederen. In een onnavolgbare uitbarsting op Twitter, veelal in hoofdletters opgesteld, spreekt zij zich uit tegen de kandidatuur van de vastgoedmiljardair.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.