Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Republikeinse uitblijvers

Feike Kuipers op 29 september 2016 - Reageren

Trump doet het steeds beter in de peilingen de laatste dagen en er begint zelfs het idee te gloren van een momentum voor Trump. Toch blijft de Republikeinse Partij verdeelt over Trump en blijken conservatieve kranten opeens voor Clinton te zijn.

 

Dat Trump het lastig zou krijgen om de Republikeinse Partij te verenigen werd verwacht. Hij is geen “echte” Republikein en zijn stijl en posities passen niet altijd bij de Republikeinse Partij. Maar dat er met nog een dikke maand tot de verkiezingen nog steeds vooraanstaande Republikeinen en conservatieve kranten zijn die bekendmaken Clinton te steunen is opmerkelijk. Hierdoor rijst ook de vraag hoe de peilingen er uit hadden gezien als Trump de partij wel achter zou hebben verenigd: zou hij dan winnen in de peilingen? En hoe zwak is Clinton als ze een verdeelde Republikeinse Partij niet kan verslaan?

 

Republikeinen die Trump aanvallen

Terwijl Trump langzaam maar zeker dichterbij komt in de peilingen in het belangrijke Virginia probeert de Republikeinse vijfvoudige oud senator John Warner van Virginia roet in het eten te gooien. Warner diende zelf in het leger en heeft zich als senator altijd sterk gemaakt voor het leger – niet onhandig gezien de vele militair basissen in Virginia. De nu met pensioen zijnde Warner stelde dat hij met het steunen van Clinton wederom het belang van het leger vooropstelde: Trump zou niet geschikt zijn als opperbevelhebber van het Amerikaanse leger en dus geen president mogen worden. Warner staat bekend als een lastpost in de Republikeinse Partij, maar een Democraat steunen bij de presidentiële verkiezingen is nieuw voor hem.

 

Trump werd ook aangevallen door de dochter van de Republikeinse icoon Ronald Reagan. Patti Davis bekritiseerde Trump fel na zijn opmerking dat “de Tweede Amendement volgelingen misschien iets kunnen doen tegen de rechters die Clinton zal aanstellen”. De insinuatie dat een verkozen politici of legitiem aangestelde rechters met geweld zouden moeten worden tegengehouden schoot de dochter van Reagan in het verkeerde keelgat. Ze stelde dat “normale” mensen wel zouden snappen dat dit verkeerd was, maar dat er helaas genoeg mensen rondlopen die foute ideeën in hun hoofd hebben en door zulke opmerkingen op verkeerde gedachtes kunnen worden gebracht. Ze gebruikte hierbij de moordaanslag op haar vader in 1981 als voorbeeld. De Amerikaanse politiek is niet vrij van geweld dus iedere aanzet tot geweld moet vermeden worden.

 

Conservatieve kranten voor Clinton

Ook de conservatieve kranten blijken geen betrouwbare bondgenoot van Trump te zijn. Zo maakte de Dallas Morning News uit Texas bekend Clinton te steunen voor het presidentschap. De Dallas Morning News had 75 jaar lang Republikeinse kandidaten gesteund maar wil dit jaar Trump niet steunen. De krant stelde dat er dit jaar maar één serieuze kandidaat is: Hillary Clinton.

 

De Republic uit Arizona was nog harder in haar commentaar op Trump. De krant heeft in haar 126 jarige bestaan nog nooit een Democratische kandidaat voor het presidentschap gesteund en staat bekend als uiterst conservatief. In een lange verklaring legde het management uit dat ze als krant een diepe waardering hebben voor het conservatieve gedachtegoed, maar juist hierdoor Trump niet konden steunen. Trump zou volgens de Republic geen echte conservatieve kandidaat zijn maar alleen maar uit zijn op de stemmen van conservatieve Amerikanen en niet gekwalificeerd zijn om president te worden.

 

Republikeinen die stil blijven

Daarnaast is er ook nog een grote groep vooraanstaande Republikeinen die stil blijven. Ze bekritiseren Trump niet openlijk maar doen ook niets om hem te helpen. De belangrijkste onthouders zijn waarschijnlijk de oud presidenten G.H Bush en G.H.W Bush. Oud first lady Barbara Bush heeft zich openlijk uitgesproken tegen Trump. Oud voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Tom DeLay houdt zich ook op de vlakte, net als Karl Rove. Dit zijn allemaal invloedrijke figuren in de Republikeinse Partij wiens steun Trump hard kan gebruiken, maar niet lijkt te krijgen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.