Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Republikeinse sterren aan de bak voor de ''class of 2010''

Michiel Klaassen op 9 augustus 2012 - Reageren

Met de overweldigende media-aandacht voor de presidentsverkiezingen zou je bijna vergeten dat er ook nog andere posities op het spel staan. Maar tal van grote namen binnen de Republikeinse partij hebben een overvolle agenda in de anders zo rustige zomermaanden om congresleden een steuntje in de rug te geven. Want de Democraten ruiken bloed: zij willen het Huis van Afgevaardigden terugveroveren op de GOP.

 

De Republikeinen hebben nu een meerderheid in het Huis en een krappe minderheid in de Senaat. De Huismeerderheid verkregen de Republikeinen in 2010, toen het Amerikaanse volk een deel van de zetels in het Huis en de Senaat opnieuw mocht verdelen. Het werd een spektakel: sinds 1948 verwisselden er niet zo veel zetels van partij als twee jaar terug. Daarnaast ging het aantal Republikeinse gouverneurs van 23 naar 29. 2010 was dus een topjaar voor de GOP.

 

Maar al die jonkies in het Huis en de Senaat moeten hun zetels natuurlijk wel behouden als de Republikeinen hun sterke positie willen behouden.  Sommigen zien het somber in: John Boehner, de Republikeinse leider van het Huis, gaf eerder dit jaar de Democraten een kans van een op drie om het Huis terug te veroveren. Die zorgen zijn niet geheel onterecht: de fundraising van de Democraten loopt goed. (Paradoxaal genoeg haalt de prominenste Democraat, Obama, al drie maanden op rij minder geld op dan zijn tegenstander.)

 

En dus moeten tal van gevestigde Republikeinen aan de bak om de newbies van het Congres te verdedigen. Vaak doen ze dit met frisse tegenzin: de overwinning van twee jaar terug kwam mede door de Tea Party, die juist weinig op heeft met het establishment. John Boehner heeft al campagne gevoerd voor twee derde van de Republikeinse jonkies.

 

Vooralsnog hoeven de Republikeinen zich volgens analisten niet al te veel zorgen te maken: ze zullen hun meerderheid in het Husi weliswaar zien slinken, maar behouden.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.