Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Republikeinse nervositeit over Trumps dalende pollcijfers

Dynph ten Haaf op 6 oktober 2016 - Reageren

Na een klim omhoog in augustus en september zijn Donald Trumps pollcijfers na het eerste presidentiële debat met Hillary Clinton op 26 september in de meeste swing states gekelderd. De neergang in de pollcijfers zorgt voor nervositeit binnen de Republikeinse Partij. Want wat voor gevolgen zal Trumps dalende populariteit hebben voor de Congressionele races die tegelijkertijd plaatsvinden?  

 

Dalende pollcijfers

Trump staat er momenteel niet goed voor in onder andere PennsylvaniaFlorida en North Carolina, belangrijke swing states en daarmee staten die beslissend zullen zijn voor de uitkomst van de verkiezingen op 8 november. Naast een absolute daling in steun is er demografisch gezien vooral een daling zichtbaar onder onafhankelijke kiezers, gematigde Republikeinen en vrouwelijke kiezers. Deze trend is problematisch omdat het groepen kiezers betreft die Trump relatief makkelijk aan zijn rivale Hillary Clinton kan verliezen.   

 

Trumps dalende pollcijfers zijn een nachtmerrie voor de Republikeinse kandidaten in de verschillende races voor het Congres. Waar de partij eerder in de race nog haar kritiek inperkte en zich achter Trump schaarde, leiden de dalende cijfers tot een lastige situatie. Spreken de Congressionele Republikeinse kandidaten ook hun steun uit voor Trump, of trekken ze de handen van hem af? Die afweging kan de houding van kiezers ten opzichte van de kandidaten, en daarmee de uitkomst van hun race, sterk beïnvloeden.

 

Senaat

De Republikeinse Partij is met name bezorgd om haar meerderheid in de Senaat. Momenteel heeft de Republikeinse Partij 54 van de 100 zetels in de Senaat en de Democraten 44. De laatste twee zetels worden bezet door onafhankelijken, die zich bij de Democraten aansluiten. Beide partijen schatten in dat de zittende Republikeinse senatoren uit Wisconsin en Illinois het zullen verliezen van de Democratische kandidaten. Dit zou betekenen dat de Democratische Partij slechts twee extra senatoren nodig heeft om op gelijke voet te komen met de Republikeinen, mits ze de rest van haar posities behoudt.

 

Republikeinse kandidaten voor het Congres staan dus voor de moeilijke taak een balans te vinden in de steun voor Trump en de standpunten van hun eigen kiezers, waarvan met name gematigde Republikeinen het vaak niet met Trump eens zijn.

 

Meerderheid?

Hoewel de Republikeinse Partij zich terecht zorgen maakt, blijft het maar de vraag of Trumps dalende pollcijfers tot een Democratische meerderheid in de Senaat zullen leiden. Trumps slechte cijfers zullen effect hebben op de Congressionele kandidaten, maar dat alleen zal niet genoeg zijn voor de Democraten om te winnen. Ook eigen kandidate Hillary Clinton worstelt met een imagoprobleem, iets waar de Republikeinse kandidaten op hun beurt gebruik van kunnen maken.

 

De Republikeinse Partij kijkt in ieder geval nerveus uit naar het volgende presidentiële debat op 9 oktober. Mocht Trump wederom slecht presteren dan zou dit onder de Congressionele kandidaten zeker tot een openlijk intrekken van steun voor de nationale kandidaat kunnen leiden.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.