Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Republikeins verzet tegen Trump

Jasper van Emmerik op 6 mei 2016 - Reageren

Nu Trump de enige overgebleven kandidaat is bij de Republikeinen blijkt dat er binnen de Republikeinse partij nog altijd verzet is tegen the Donald. Door het vooruitzicht van de multimiljonair als Republikeins presidentskandidaat groet de  #NeverTrump-beweging gestaag.

 

Gezamenlijke politiek

De gematigde vleugel van de Republikeinse partij lijkt nog niet klaar voor de nominatie van Donald Trump. Sommige leden gingen dan misschien al (met tegenzin) overstag, maar anderen verharden in hun verzet. De beide oud-presidenten Bush bijvoorbeeld: tot nog toe hebben zij altijd van harte de gekozen Republikeinse kandidaat gesteund, maar tot op de dag van vandaag blijft het stil rondom hun steun voor Trump. Beide stellen zich niet langer met politiek te willen bemoeien, al maakten zij natuurlijk een uitzondering voor hun zoon/broer Jeb aan het begin van deze voorverkiezingen.

In de Race to DC van vanochtend viel al te lezen dat ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan aangaf nog niet klaar te zijn om officieel zijn steun uit te spreken voor Trump. Ryan gaf daarbij aan dat het belangrijk was dat de partij gezamenlijk achter hun kandidaat zou moeten staan en dat Trump dat nog niet voldoende voor elkaar heeft gekregen. Ryan wacht dus nog met zijn steun.

 

Dat er op dat gebied nog een lange weg te gaan is voor Trump lijkt duidelijk. Er is namelijk een heuse #NeverTrump-beweging ontsprongen, onder leiding van de 44-jarige Ben Sasse, de Republikeinse senator van Nebraska. Sasse roept op tot het benoemen van een conservatieve kandidaat, in de vorm van een derde partij. De onvrede rondom Trump mag dan groot zijn onder veel Republikeinen, het Amerikaanse politieke systeem heeft nooit echt ruimte gehad voor meer dan twee partijen. Mocht het plan toch van de grond komen is dat slecht nieuws voor Trump. Een andere partij, hoe klein ook, die uit dezelfde vijver vist als hij betekent altijd een zwakkere positie tegenover de Democraten tijdens de algemene verkiezing.

 

Donoren

En politici zijn niet de enige die nog twijfelen over Trump, ook donoren twijfelen of ze geld moeten geven of niet. Tot nu toe financierde Trump zijn campagne voornamelijk zelf, maar inmiddels denkt hij na over het accepteren van giften, zowel van kleine sponsoren als van grote geldschieters. De bankier Brad Freeman, die eerder een miljoen dollar gaf aan een pro-Jeb super PAC, twijfelt bijvoorbeeld nog, en zei slechts dat hij wilde doneren aan ‘één van de kandidaten.’

Charles Koch, van de multinational Koch Industries, zei zelfs dat de kans aanwezig is dat Hillary Clinton een betere president zou zijn dan Trump. Haar acties als president zouden totaal anders worden dan haar huidige retoriek, aldus Koch. Precies het dilemma van – en de reden voor het wantrouwen jegens – Clinton. Zij zal immers niet alleen de twee groepen Democraten tevreden moeten stellen, ook veel Republikeinen die geen zin hebben in Trump lijken een potentieel doelwit voor Clinton. Ook donoren als de Kochs zullen uiteindelijk (hoogstwaarschijnlijk) zullen moeten kiezen tussen Clinton en Trump. Het toont maar weer eens aan wat de moeilijkheden zijn van een tweepartijensysteem in een ongelofelijk divers politiek spectrum. Het zal voor beide kandidaten moeilijk worden echt een eenheid te maken van hun electoraat. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.