Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Republikeins gevecht over de nominatie

Feike Kuipers op 5 maart 2016 - Reageren

Bij de Republikeinen heeft de angst voor een Trump-nominatie zulke vormen aangenomen dat er nu openlijk wordt gesproken over het realiseren van een brokered convention. Een brokered convention is een politiek spektakel en om die reden zeer interessant, maar tegelijkertijd ook het failliet van de interne partijdemocratie. Zowel kandidaten Kasich en Rubio, als voormalig kandidaat Mitt Romney spreken erover. Het verschil is dat de eerste twee een brokered convention verwachten, terwijl Romney actief wil aansturen op een brokered convention om zo de “wil van het volk” teniet te doen. Hoe zou een dergelijke ondemocratische operatie eruit zien en wat zouden de consequenties hiervan kunnen zijn?

 

Het realiseren van een brokered convention

Om een brokered convention te realiseren is het noodzakelijk om er voor te zorgen dan geen van de kandidaten op de partijconventie in de eerste stemronde een meerderheid (50 procent+1) van de stemmen behaalt. Als dit gebeurt mogen alle gedelegeerden in de tweede ronde vrij stemmen en kan iedereen verkozen worden – ook Romney, die met geen enkele voorverkiezing heeft meegedaan. Trump van een meerderheid af houden zal echter geen makkelijke opgave worden. Het eerste wat Romney daarom ook oppert is dat tot 15 maart de andere kandidaten, Trump, Rubio en Kasich, allemaal overal in de race blijven en per staat de stemmen zo veel mogelijk verdelen. Op deze manier kunnen ze de winstmarge van Trump beperkt houden.

 

Vanaf 15 maart verandert de opzet van de Republikeinse voorverkiezingen en wordt het een stuk lastiger. Staten verdelen dan hun gedelegeerden niet langer proportioneel, maar geeft ze allemaal aan de winnaar. Wat Romney voorstelt is om de campagnes dan zo te coördineren dat de sterkste uitdager in een staat één-op-één tegen Trump gaat en de rest zich terugtrekt. Hierdoor is het lastig voor Trump om staten te winnen. Als dit succesvol is, haalt niemand de grens van 1.237 gedelegeerden en kan er een achterkamertjesdeal worden gesloten. Probleem in dit plan is uiteraard dat geen van de andere kandidaten, behalve misschien Kasich, dit ziet zitten. Cruz en Rubio zijn nog steeds overtuigd dat zij Trump in de voorverkiezingen eerlijk kunnen verslaan.

 

De Nominatie stelen

Mocht het Romney en consorten lukken om Trump van de meerderheid af te houden, is succes alles behalve verzekerd. De conventie stelt Romney voor een aantal grote problemen. Het grootste vraagstuk is wie de kandidaat moet worden. Als de resultaten van nu zich doorzetten zal Cruz zichzelf logischerwijs als kandidaat naar voren schuiven, hij heeft immers de meeste delegates na Trump. Maar Cruz ligt niet goed bij de rest van de partij. Moet Romney het dan zelf worden? Hij had een gouden kans om Obama in 2012 te verslaan, maar verprutste die. Daarnaast is het geheel onduidelijk wie er voldoende invloed heeft op al die delegates en hen kan overtuigen om op een bepaalde kandidaat te stemmen.

 

Ondemocratisch

De consequenties van een dergelijke gestolen nominatie zijn ook problematisch. Trump mag dan volgens het establishment onverkiesbaar zijn, maar een gestolen nominatie zal ook voor problemen zorgen. De Democratische conventie van 1968 dient hierbij als waarschuwing. De Democratische Partij viel bijna uit elkaar nadat het Democratische establishment op deze conventie de nominatie aan Hubert Humphrey gaf nadat Eugene McCarthy de meeste stemmen in de voorverkiezingen behaalde. De Republikeinen zullen een dergelijk scenario willen voorkomen. Alle volksvertegenwoordigers van de Republikeinse Partij zien een gestolen nominatie dan ook niet zitten. Zij moeten allemaal in hun eigen districten worden verkozen en als de Trump-achterban thuisblijft verliezen velen hun zetel. Nog erger is het uiteraard wanneer Trump alsnog meedoet aan de verkiezingen als kandidaat van een derde partij. Dan verliest de Republikeinse Partij gegarandeerd de presidentsverkiezingen en veel andere verkiezingen.

 

Romneys plan is dus lastig haalbaar en uiterst onzeker, zelfs als Trump geen meerderheid zou hebben, en heeft naar alle waarschijnlijkheid grote negatieve consequenties voor alle Republikeinse kandidaten.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.