Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Republikeinen verdeeld over beruchte anti-LGBT wetgeving in North Carolina

Jesse Passchier op 22 april 2016 - Reageren

Opnieuw liggen de Republikeinse kandidaten met elkaar overhoop. Vorige maand is er in North Carolina een wet aangenomen die transgenders verplicht om het toilet te gebruiken dat overeen komt met het geslacht bij de geboorte. Gisteren uitte Trump kritiek tegen de wet, waarop Cruz meteen in de aanval ging en Trump beschuldigde dat hij geen echte conservatief is. De controverse laat zien dat de verdeeldheid binnen de Republikeinse partij groot is. Hoe is deze wet opeens relevant geworden in de presidentsrace?

 

Waar gaat het precies over?

De wet, die officieel de Public Facilities Privacy & Security Act heet, wordt door velen gezien als de meest anti-LBGT wet in de Verenigde Staten. De wet verbiedt steden om maatregelen te nemen om discriminatie te voorkomen als het over seksuele geaardheid en geslachtsidentiteit gaat. De afgelopen weken is er al enorm veel ophef over geweest. Concerten van Bruce Springsteen en Ringo Starr werden afgezegd, en grote bedrijven zoals Paypal hebben plannen voor uitbreiding in North Carolina in de wacht gezet. Ook veel politici hebben uitgesproken tegen de wetgeving. Het Witte Huis kwam met een statement waarin het zorgen uitte over de wet, en benadrukte dat de regering “nauw betrokken is bij de strijd voor gelijkheid voor LGBT Amerikanen en om ervoor te zorgen dat ze niet gediscrimineerd worden.” Ook Sanders en Clinton hebben zich uitgesproken tegen de wet.

 

Republikeinse verdeeldheid

Donald Trump sprak zich gisteren ook uit tegen de controversiële wet. “North Carolina betaalt een grote prijs voor deze wet. Er zijn een hoop problemen. Laat het zoals het was. Er waren maar weinig klachten, en nu wordt iedereen economisch gestraft. Mensen gaan naar het toilet dat geschikt voor ze voelt.” Ted Cruz greep meteen het moment aan om Trump neer te zetten als een valse conservatief. Vorige week noemde hij de wet al “heel redelijk,” en hij vindt Trumps idee maar eng. “Trump verschilt niet veel van de politiek correcte linkse elite. Hij vindt het prima dat volwassen mannen gebruik maken van dezelfde faciliteiten en openbare toiletten als kleine meisjes. Als de vader van twee jonge dochtertjes ben ik zeer verontrust. Wat zal dit betekenen voor onze dochters? Voor onze zussen en onze vrouwen? Het is een gevaarlijk idee.” Cruz kwam al snel met een tv-spotje om mensen bang te maken.

 

 

Trump ziet vooral de economische kant van het verhaal. Na zijn overwinning in New York benadrukte hij al dat banen en de economie zijn speerpunt zijn. Zijn opmerkingen over de wet in North Carolina passen ook in dit straatje. “Er zijn ook ideeën over nieuwe publieke toiletten. Maar het probleem – voor transgenders – is dat het in de eerste plaats discriminerend is. En het zou ongelooflijk duur zijn voor bedrijven en het land. Laat het zoals het is.” Trumps positie legt zijn ongemakkelijke relatie bloot met religieus rechts. De prominentste sociaalconservatief in zijn campagneteam had moeite om het argument van Cruz te weerleggen. Sarah Huckabee Sanders, dochter van Mike Huckabee die Trump adviseert, noemde de kwestie een afleiding van de verkiezingen. Ze werd gevraagd of Trump zijn uitspraak moest corrigeren, maar hier antwoordde ze op “dat hij zich hier de komende dagen zeker opnieuw over zal uitspreken. Het is een moeilijke kwestie.”

 

Eerder deze maand sprak ook John Kasich zich al uit over de wet. Zelf zou hij de wet niet ondertekend hebben: “Kunnen we niet gewoon uitvogelen hoe we allemaal een beetje beter met elkaar om kunnen gaan en elkaar kunnen respecteren? Er worden te snel wetten bedacht, maar die maken ons land alleen maar meer gepolariseerd. Kwesties worden steeds ingewikkelder.” De meningen zijn opnieuw sterk verdeeld binnen de partij. Het is afwachten hoe deze kwestie verder afgehandeld wordt. Zolang de wet nog niet is aangepast zal er veel ophef over blijven.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.