Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Wat betekenen de uitslagen in Nevada?

Thijs Kuppens op 24 februari 2016 - Reageren

De voorverkiezing in Nevada gisterenavond heeft bij de Republikeinen weer winst voor Donald Trump opgeleverd. Wat betekent de uitslag voor de stand van zaken bij de Republikeinen?

 

Trump is winnaar
Trump is in Nevada overtuigend op de eerste plaats geëindigd. Met 45,5 procent heeft Trump bijna even veel stemmen als Marco Rubio en Ted Cruz bij elkaar. Trump heeft duidelijk in Nevada laten zien dat hij ook met grote verschillen winst kan boeken. Tot enkele maanden geleden was Rubio favoriet in Nevada, het enorme verschil waarmee hij nu gepasseerd wordt is pijnlijk voor zijn campagne.

 

Trump was de verwachte winnaar in Nevada, maar het lijkt dat met deze derde winst op rij hij deze rol ook in de toekomst duurzaam waar kan gaan maken. Deze roes doorbreken is zeer lastig voor de overige kandidaten. Cruz en Rubio kijken daarom vol vrees naar Super Tuesday, wanneer er 12 staten tegelijkertijd voorverkiezingen hebben. Dit is het moment wanneer de kansen voor Trump tóch de andere kant op kunnen gaan, of juist dat zij bevestigd worden en een momentum neerzetten dat bijna onmogelijk te doorbreken is.

 

De tweede plek
Als derde eindigen kan niet meer als winst geframed worden. Sinds Jeb Bush de race heeft verlaten, gaan Rubio en Cruz beide voor de top twee. Rubio heeft het establishment aan zijn hand gekregen, evenals donoren en hij gaat met Bush om tafel, naar verwachting om diens steunbetuiging te bespreken. Rubio zal vanaf Nevada moeten laten zijn dat hij hét alternatief voor Trump is, mocht hij nog dichtbij de overwinning willen komen.

 

Cruz is in South Carolina derde geworden, en daarmee niet uit de verf gekomen. Waar de evangelische kiezers in Iowa, New Hampshire en South Carolina nog aan Cruz’ zijde stonden, hebben zij in Nevada voor Trump gestemd. Het lijkt erop dat Cruz de outsider gaat worden bij de Republikeinen. Cruz probeert nog de concurrentie met Trump aan te gaan. Met stellige uitspraken over immigratie probeert hij zichzelf neer te zetten als Trump’s grootste rivaal.

 

De tweede plek bemachtigen is voor Cruz en Rubio van groot belang. En hoewel de tweede plek in Nevada een nek-aan-nek race is, lijkt het erop dat Rubio deze gaat winnen. Met 85 procent van de stemmen geteld staat hij met 23,3 procent nipt voor op Cruz, met 22,3 procent.

 

Kiezersgroepen
In Nevada heeft Trump de latino-gemeenschap aan zijn zijde gekregen. 45 procent van de latino’s die kwamen stemmen, stemde op Trump. Opmerkelijk gezien Trump's harde uitspraken en het feit dat zowel Rubio als Cruz latijns-Amerikaanse wortels hebben. Rubio kreeg 28 procent van deze stemmen, en Cruz 18 procent. Overigens is het een relatief kleine groep waaruit deze resultaten worden gehaald. De latino-gemeenschap stemt over het algemeen sneller voor Democraten, waar zaterdag 16.000 latino’s kwamen stemmen in Nevada. Gisterenavond bij de Republikeinen waren dat er 6.000.

 

De enige kiezersgroep waar Trump geen overduidelijke winst bij boekte, waren de jongeren. Zij kozen voor Rubio, die 38 procent van de jongeren aan zijn zijde wist te krijgen. Trump kreeg steun van 30 procent van de jongeren.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.