Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Republikeinen houden steeds meer rekening met winst voor Clinton

Suzanne Leppen op 13 augustus 2016 - Reageren

Gisteren schreven wij al dat de peilingen er slecht uitzien voor Trump en dat Republikeinen zelfs nog meer overtuigd zijn van hun verlies in november dan de Democraten. Dit gebrek aan vertrouwen leidt tot steeds meer oproepen van Republikeinen om de focus naar de congresraces te verplaatsen. Trump blijft zelf natuurlijk roepen dat hij gaat winnen, maar lijkt zich wel in te dekken voor een mogelijk verlies door nu al te zeggen dat hij alleen kan verliezen als er valsgespeeld wordt.

 

Oproep tot “ticket splitting”

Als de Amerikanen eind van dit jaar naar de stembussen gaan kunnen ze niet alleen stemmen voor hun toekomstige president, ze beslissen ook hoe het Congres verdeeld wordt. Alle plekken in het Huis van Afgevaardigden en een derde van de senaatsplekken staan op het spel. De Republikeinen die Trump nu al als een verloren zaak beschouwen willen daarom dat de RNC geen geld meer uitgeeft aan de presidentskandidaat, maar in plaats daarvan hun geld besteedt  aan de congresleden die in spannende races zijn verwikkeld.

 

In 1996 werd deze tactiek ook toegepast toen duidelijk werd dat Bob Dole weining kans maakte om zittend president Bill Clinton te verslaan. Er werden reclamespotjes uitgezonden die kiezers opriepen om in ieder geval wel op Republikeinse congresleden te stemmen zodat Bill Clinton geen “blank check” zou krijgen van een Democratisch Congres om te doen en laten wat hij wilde. De tactiek werkte want Republikeinen behielden een meerderheid in beide kamers van het Congres.

 

De Republikeinen nu hebben echter te maken met de toenemende polarisatie in de Amerikaanse politiek. In 1996 kwam het nog in een kwart van alle districten voor dat kiezers op de ene partij stemden voor het presidentschap, maar op de andere partij voor het Congres. In 2012 was dit nog maar in 5,7 procent van de districten het geval.

 

Met deze statistieken in gedachten en met nog bijna drie maanden te gaan lijkt het RNC nog niet bereid om Trump te laten vallen, maar toch praten steeds meer Republikeinen over “ticket splitting” voor deze verkiezingen. Paul Ryan gebruikte zelfs al dezelfde termen als in 1996: “Als we onze meerderheid in het Congres niet beschermen, zou het kunnen zijn dat we Hillary Clinton een blank check geven.”

 

Trump verwacht fraude bij verkiezingen

Praten over mogelijk verlies past niet echt bij de retoriek van Trump, maar toch kan ook hij niet meer ontkennen dat dit wellicht toch tot de mogelijkheden behoort en het onderwerp kwam deze week meerdere malen ter sprake.

 

Tijdens een speech zei Trump over zijn manier van campagnevoeren: “uiteindelijk zal het ofwel werken, of ik ga op heel mooie lange vakantie.” In al zijn andere uitspraken over mogelijk verlies erkende Trump verlies alleen als optie als er gesjoemeld zou worden.

 

Er werd door Trump en zijn kamp al herhaaldelijk gepraat over fouten in het voorverkiezingssysteem en deze retoriek lijken ze nu ook voor de algemene verkiezingen te gaan gebruiken. Begin augustus zei Trump al in een speech dat hij bang is voor verkiezingsfraude en werd er door zijn team geopperd dat als hij in Florida zou verliezen, dit bewijs zou zijn van fraude.

 

Trump zei deze week hetzelfde over Pennsylvania: “De enige manier waarop ik zou kunnen verliezen…is als er wordt valsgespeeld.” Trump roept kiezers op hem te helpen de fraude van “crooked Hillary” tegen te houden door niet alleen te gaan stemmen, maar ook in de gaten te houden dat anderen niet meerdere keren gaan stemmen. Er is hiervoor zelfs een pagina op zijn site opgezet.

 

Dit niet de eerste keer is dat een Republikeinse kandidaat praat over verkiezingsfraude in de hoop op strengere regels die vooral minderheden (die vaker Democratisch stemmen) zouden treffen. Maar verschilende analysten zijn bang dat Trump deze claims niet alleen wil gebruiken vóór de verkiezingen, maar ook na de verkiezingen om een eventueel verlies aan te vechten. Trump adviseur Roger Stone sprak in een podcast al over een mogelijk “bloedbad” als Democraten proberen de verkiezingen te “stelen”.

 

Het lijkt er in ieder geval op dat Trump zich niet zomaar zal neerleggen bij een mogelijk verlies, terwijl veel andere Republikeinen het verlies van Clinton nog wel willen accepteren als ze het Congres maar behouden.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.