Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Republikeinen “grondig” oneens met Obama’s voorstel om Guantanamo te sluiten

Coen Nij Bijvank op 23 februari 2016 - Reageren

President Obama heeft vandaag een formeel voorstel naar het Congres gestuurd om Guantanamo Bay definitief te sluiten. Een deel van de gevangenen moet volgens het plan overgeplaatst worden naar een nieuw te bouwen gevangenis op het Amerikaanse vasteland, de rest moet worden verplaatst naar andere landen. De Republikeinse presidentskandidaten reageren negatief op het plan – en dat is niet onverwacht.

 

Het was één van Obama’s belangrijkste verkiezingsbeloftes om Guantanamo Bay, de Amerikaanse gevangenis op een Amerikaanse militaire basis in Cuba, te sluiten. De gevangenis is vaak bekritiseerd omdat de gevangenen er zonder rechtszaak werden vastgehouden en zouden worden gemarteld. Inmiddels zijn de meeste van de ooit bijna achthonderd gevangenen die er ooit zaten al vrijgelaten of overgeplaatst, maar er zitten er nog 91 vast. Van hen zegt de VS vrij zeker te weten dat het zeer gevaarlijke personen zijn. Maar de gevangenis heeft inmiddels zo’n negatief imago, en de kosten van het gevangen houden van de vermeende terroristen zijn zo hoog opgelopen, dat Obama Guantanamo alsnog wil sluiten.

 

Al jaren werken de Republikeinen in het Congres de plannen tegen. In eerste instantie was dat nog opmerkelijk te noemen, want Obama’s Republikeinse voorganger Bush wilde Guantanamo ook sluiten. Maar het lijkt er op dat de Republikeinen Obama geen overwinning gunnen. Daar komt nog bij dat een sluiting zou betekenen dat gevangenen worden overgeplaatst naar het vaste land, en daar zitten de kiezers van die Republikeinse Congresleden niet op te wachten.

 

"Lessen geleerd sinds 9/11"

Toch waagt Obama het er dus weer op. Met nieuwe argumentatie. “Dit gaat om het sluiten van een hoofdstuk in onze geschiedenis,” zei hij. “Het gaat om de lessen die we hebben geleerd sinds 9/11.” Volgens de president ondermijnt Guantanamo Bay de Amerikaanse nationale veiligheid en gebruiken terroristen Guantanamo om mensen te werven. 

 

Obama stelt onder meer voor om dertig tot zestig gevangenen over te plaatsen naar een nieuwe gevangenis op het Amerikaanse vasteland – locatie nader te bepalen. Dat zou maar liefst zo’n vierhonderd miljoen dollar gaan kosten, maar uiteindelijk zou de overheid de komende decennia miljarden besparen doordat de huidige opvang in Guantanamo honderden miljoenen per jaar kost.

 

Republikeinen zien het niet zitten

Maar opnieuw lijken de Republikeinen er niet aan te willen. Zonder het plan te hebben gezien, zegt Jon Kasich bijvoorbeeld: “kijk, dit zijn mensen, sommige het ergste van het ergste soort. Waarom zouden we die ons land insturen?” En Ben Carson reageerde spottend door te zeggen dat “als je denk dat het beter is om mensen te vermoorden dan ze gevangen te nemen en informatie van ze te verkrijgen, dan is dit wellicht een goed idee.”

Hoogstwaarschijnlijk heeft Obama de steun van de Republikeinen in het Congres nodig om zijn plannen te realiseren. Vooralsnog lijkt het verkrijgen van die steun een onmogelijke opgave.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.