Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Republikeinen: Ted Cruz wint, heeft Trump en Rubio vlak achter zich

Jan-Willem Kranendonk op 2 februari 2016 - Reageren

Ted Cruz heeft vannacht de Iowa caucus gewonnen. Met 28 procent van de caucusgangers achter zich versloeg hij Donald Trump en Marco Rubio. Zij eindigden op respectievelijk 24 en 23 procent. De andere Republikeinen haalden minder dan 10 procent van de stemmen.

 

Hoewel Donald Trump in de peilingen een kleine voorsprong had op Cruz, waren er twee belangrijke redenen die in het voordeel van de laatste pleitten.  Allereerst had de Texaanse senator een grote organisatie opgetuigd in de landbouwstaat. Ten tweede was het de vraag of de kiezers van Trump wel op zouden komen dagen. Uiteindelijk heeft vooral de organisatie Cruz naar de overwinning gekatapulteerd.

 

Marco Rubio overtrof de verwachtingen met 23 procent. Gezien de slechte scores van de andere establishmentkandidaten geeft dit hem mogelijk voldoende momentum om hen ook achter zich te houden in de volgende staat: New Hampshire.

 

Van de andere kandidaten haalden enkel Ben Carson (9 procent) en Rand Paul (5 procent) een vermeldenswaardig deel van de stemmen. Oud-winnaar Mike Huckabee kreeg slechts 2 procent van de stemmers achter zich en besloot de race te verlaten.

 

Uitslag in procenten

(met 98,5 procent van de stemmen geteld)

 

Ted Cruz 27,7
Donald Trump 24,3
Marco Rubio 23,1
Ben Carson 9,3
Rand Paul 4,5
Jeb Bush 2,8
Carly Fiorina 1,9
John Kasich 1,9
Mike Huckabee 1,8
Chris Christie 1,8
Rick Santorum 1

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.