Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Reacties op de verkiezing van Trump

Peet van Leeuwen op 9 november 2016 - Reageren

In de afgelopen uren hebben een aantal prominente politici zich uitgesproken over de verkiezingsstrijd. Hillary Clinton, Tim Kaine, president Obama en Paul Ryan spraken allemaal de pers en het land toe. Lees hier de hoogtepunten van hun toespraken.

 

Tim Kaine 

Voorafgaand aan de toespraak van Hillary Clinton sprak de democratische vicepresidentskandidaat. Hij gaf aan te zijn om trots te zijn op alles dat Clinton heeft bereikt. Als advocaat, first lady, senator, secratary of state en als presidentskandidaat. En dat hij het een eer vond om aan haar zijde te staan tijdens deze verkiezingen.

 

Clinton

Na Tim Kaine kwam Hillary Clinton zelf aan het woord. Die al eerder in een telefoongesprek met Donald Trump haar verlies had aanvaard. Ze liet in haar toespraak weten dat het belangrijk is dat alle Amerikanen samen zullen komen onder president Trump. En dat ze hoopt dat Trump een succesvolle president zal worden voor alle Amerikanen,

 

Het spijt haar dat ze de verkiezingen niet heeft weten te winnen. Maar ze is trots en dankbaar dat ze deze kans heeft gehad. En ze voelt zich trots en dankbaar dat ze genomineerd is als de Democratische presidentskandidaat. Tegen haar volgers sprak ze: “jullie vertegenwoordigen het beste van Amerika, en dat ik jullie kandidaat mocht zijn is een grote eer geweest.”

 

”Maar dit was een pijnlijk verlies en het zal me nog lang pijn blijven doen.” Ze noemde Amerika meer verdeeld dan we verwacht hadden. En dat de resultaten van deze verkiezingen de Democraten lessen zullen leren voor de toekomst.

Maar het is volgens Clinton ook van belang dat de Amerikanen Trump een kans geven. Hij is nu de president en Amerika zal zich onder he moeten verenigen.

 

Clinton richtte zich in haar toespraak ook naar jonge Amerikanen. Zij moeten blijven geloven en in de toekomst blijven vechten voor wat juist is. En tegen vrouwen zei Clinton dat het hoogste glazen plafond in de toekomst gebroken zal worden. Misschien wel eerder dan we nu denken.

 

Clinton sloot af met een dankwoord aan haar land. Dat zo veel goede dingen voor haar heeft gedaan. En stelde: “onze beste dagen liggen voor ons. Er komen nieuwe seizoenen en er is nog een hoop werk te verzetten.”

 

Obama

Zojuist gaf ook president Obama een toespraak. Hij liet weten dat hij al met Trump heeft gesproken. Obama maakte er geen geheim van dat er grote verschillen zijn tussen Trump en hemzelf. Maar hij wil dat de machtsoverdracht soepel en succesvol verloopt. Net zoals dat tussen hemzelf en George Bush ook gebeurde. “We hopen allemaal dat Trump het land op succesvolle manier zal leiden.”

 

Ook liet Obama weten dat hij niet trotser kan zijn op Hillary Clinton. Hij prees haar staat van dienst als first lady, senator, secretary of state en noemde haar kandidatuur “historisch.” En Obama is er zeker van dat Clinton en haar man zich zullen blijven inzetten voor Amerikanen en de rest van de wereld.

 

“We zijn allemaal één team. We zijn niet in de eerste plaats republikein of democraat. Maar we zijn bovenal Amerikanen. We zijn patriotten. En we hebben allemaal het beste voor met dit land.” En volgens Obama denkt Donald Trump er net zo over.

 

President Obama sloot af met een aanmoediging voor jongeren. Zij moeten blijven geloven dat ze het verschil kunnen maken.

 

Jonge mensen moeten blijven geloven dat ze het verschil kunnen maken.

 

Paul Ryan

Paul Ryan is tijdens de verkiezingen niet bepaald positief geweest over Donald Trump. Maar hij noemde de uitslag: “meest ongelofelijke politieke prestatie die ik in mijn leven heb gezien.” 

 

Volgens Ryan hoorde Trump een roep uit de gemeenschap die niemand anders hoorde of kon beantwoorden. En schiep Trump banden met mensen waar niemand anders een band mee kon schappen.

 

Nu is het zaak om samen te werken als een verenigde Republikeinse Partij,” aldus Paul Ryan.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.