Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 8/7: FBI directeur wordt verhoord

Thomas Mulder op 8 juli 2016 - Reageren

Hillary’s e-mails domineren al de hele week het politieke nieuws in Amerika. Gisteren werd daar een hoofdstuk aan toegevoegd: de directeur van de FBI verscheen voor een parlementaire commissie. Republikeinen voelden hem stevig aan de tand over zijn besluit om Clinton niet te laten vervolgen.

 

FBI wordt zelf geïnterviewd

Veel inhoudelijke waarde had het verhoor van de FBI directeur niet, maar het werd wel een politiek spektakel om je vingers bij af te likken. Maar liefst viereneenhalf uur duurde het interview voor de camera’s. Alles en iedereen werd aangevallen. Niemand kwam er met kleerscheuren van af, ook Clinton zelf niet.

 

Veel Republikeinen vielen de FBI directeur aan. Ze beschuldigden hem van het maken van een grote fout en het geven van een verkeerd voorbeeld. Ook wilden ze weten of zijn besluit was afgestemd met anderen in de overheid, wat tegen de regels zou zijn geweest. Dat werd stellig, en onder ede, ontkend door de directeur. Democraten vielen op hun beurt de Republikeinen aan. Zij beschouwden de zitting als een publiciteitsstunt om Clinton te schaden.

 

Erg spannend werd het niet. Niemand deed opvallende uitspraken en iedereen bleef bij zijn standpunt. Dat was overigens ook de verwachting. Wellicht het meest noemenswaaride moment was toen de FBI directeur zei dat Clinton wellicht het classificatiesysteem niet heeft begrepen en niet wist wat “strikt geheim” precies betekende. Toch leek dit meer een onhandige woordkeuze dan serieuze twijfels over de vaardigheden van Clinton.

 

Niet veel later werd bekend dat het ministerie van Buitenlandse Zaken zelf verder onderzoek wil doen naar de e-mails van Clinton. Het ministerie is een nieuw intern onderzoek gestart. Een woordvoerder wilde niet veel loslaten over de precieze omvang van het onderzoek. Het gaat in ieder geval niet om een strafrechtelijk onderzoek.

 

Trump bezoekt collega Republikeinen in Washington DC

Aan de andere kant van het gebouw waar de hoorzitting plaats vond, verscheen een ander politiek spektakel: Donald Trump. Hij sprak gisteren met meer dan 200 Republikeinse parlementariërs. Het is alom bekend dat hij niet lekker ligt bij gekozen politici en wilde daarom een aantal plooien gladstrijken.

 

Trump boekte een aantal kleine succesjes. Zo werd na een persoonlijk gesprek tussen Trump en zijn voormalige tegenstander Ted Cruz bekend dat laatstgenoemde de partij zal toespreken op de conventie die over een kleine twee weken begint. Cruz benadrukte wel dat dit niet betekent dat hij ook zijn officiële steun zal uitspreken voor Trump.

 

Een persoonlijk gesprek met anderen ging minder goed. Volgens bronnen kreeg Trump het aan de stok met de Republikeinse senator Flake. Duidelijk is dat zelfs na een bezoek aan het Congres de Republikeinse partij verdeeld blijft over Trump.

 

Sanders steunt Clinton?

De geruchten dat Bernie Sanders zijn steun zal uitspreken voor Clinton worden met de dag sterker sinds de FBI Clinton vrij pleitte. Volgens de New York Times zal het moment volgende week daar zijn. Volgens de krant zal Sanders volgende week dinsdag tijdens een campagnebezoek aan New Hampshire zijn steun officieel maken. Dat dat in New Hampshire zou gebeuren heeft een symbolische waarde: acht jaar geleden gaf Clinton haar steun aan Obama tijdens een campagnebijeenkomst in het plaatsje Unity in New Hampshire na een lange harde campagne.

 

Kort nieuws:

- Bronnen melden dat Chris Christie van Trump vicepresidentslijstje is geschrapt. Voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich zou de voorkeur hebben.

- Bernie Sanders lobbyt openlijk voor Elizabeth Warren als vicepresidentskandidaat van Clinton. Zij zou de progressievere kant van de partij het beste bedienen.

- Volgens nieuwe peilingen gaat Clinton met ruim 30 procentpunten aan kop in de grootste staat California. Opvallend, omdat Trump eerder beloofde flink in te willen zetten op de staat.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.