Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 6/7: FBI: "Vervolg Clinton niet"

Thomas Mulder op 6 juli 2016 - Reageren

De FBI adviseert om Hillary Clinton niet te vervolgen in e-mailgate. Dat zorgde voor opluchting bij de Democraten, maar voor woede bij de Republikeinen. Verder in het nieuws: Clinton en Obama verschijnen zij-aan-zij op het podium in hun eerste gezamelijke optreden.

 

FBI: Vervolg Clinton niet

Groot nieuws: de FBI adviseert om Hillary Clinton niet te vervolgen voor het versturen van gevoelige informatie vanaf haar privé e-mailadres. Daarmee komt voorlopig een einde aan het lange onderzoek in e-mailgate. Clinton zou in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken gevoelige informatie hebben verstuurd vanaf haar prive e-mailadres, terwijl dat volgens de regels niet mocht. Om veiligheidsredenen en voor transparantie had dat alleen mogen gebeuren vanaf een overheidsaccount. De FBI, die het onderzoek leidde naar het misbruik, concludeert nu dat Clinton “extreem onvoorzichtig” heeft gehandeld, maar dat er onvoldoende bewijs is om over te gaan tot strafrechtelijke vervolging. Het is nu aan het Amerikaanse ministerie van Justitie om te bepalen of Clinton wordt vervolgd of niet.

 

De Clinton-campagne heeft opgelucht gereageerd. Clinton heeft overigens altijd ontkend de wet te hebben gebroken. Waar er blijdschap was bij de Democraten, staan de Republikeinen in lichtelaaie van woede. Donald Trump leidde de troepen en zei dat het advies van de FBI bewijst dat het systeem oneerlijk is en dat er wordt gemanipuleerd op hoog niveau. Hij zei dat e-mailgate duidelijk maakt dat Clinton niet te vertrouwen is en dat ze niet geschikt is voor het presidentschap. Ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, was kritisch. Hij zei dat er geen uitleg mogelijk was voor het advies van de FBI en dat niemand boven de wet staat. Ryan kan echter niets doen tegen het advies.

 

Clinton en Obama op campagne

In ander nieuws: Clinton hield gisteren haar eerste campagneoptreden met president Obama. Beiden zouden eerder al op pad gaan, maar dat werd uitgesteld na de schietpartij in een nachtclub in Orlando. Gisteren was dan eindelijk het moment daar: Clinton en Obama verschenen samen op het podium in Charlotte, North Carolina.

 

Obama prees zijn voormalige politieke rivaal en collega. Hij zei dat Clinton waarschijnlijk de meest gekwalificeerde kandidaat is in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Ook noemde hij haar toewijding aan diplomatie een belangrijke eigenschap voor de volgende president.

 

Clinton hoopt mee te liften op de populariteit van Obama. De president doet het de laatste tijd beter onder het Amerikaanse publiek. Zo stegen zijn populariteitscijfers onlangs naar recordhoogte sinds zijn herverkiezing in 2012. Ook bleek uit een recente peiling dat veel Democraten liever een derde termijn van Obama zien dan een eerste voor Hillary Clinton. Clinton hoopt met Obama ook veel jonge kiezers aan te kunnen trekken, die vooralsnog niet warmdraaien voor haar.

 

 

Kort nieuws:

- Gouverneur van Wisconsin en voormalig presidentskandidaat Scott Walker zal spreken op de Republikeinse conventie. Opvallend, want veel grote namen blijven liever thuis. Zo ook de gouverneur van Maine, Paul LePage. Hij zegt geen zin te hebben in een elitair feestje. Marco Rubio, voormalige kandidaat, zegt nog niet te weten of hij überhaupt wordt uitgenodigd om te komen spreken op de conventie die over twee weken begint.

 

- Trump waarschuwt kiezers dat andere landen waarschijnlijk voldoende materiaal hebben om Clinton te chanteren als zij president is. Dat maakt Clinton ongeschikt voor het Witte Huis.

 

- Newt Gingrich zal campagne gaan voeren met Donald Trump. De voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden wordt gezien als een mogelijk vicepresident van Trump.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.