Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 5/8: Obama haalt opnieuw uit naar Trump en voorsprong Clinton in peilingen groeit verder

Coen Nij Bijvank op 5 augustus 2016 - Reageren

In zijn laatste speech voor z’n vakantie haalde Obama hard uit naar Trump. En er wordt getwijfeld of Melania Trumps verblijf in de VS aanvankelijk wel legaal was. Verder zijn er nieuwe peilingen uitgekomen waarin Clinton een flinke voorsprong heeft op Trump, ook in belangrijke swingstates. Lees er alles over in de Race to DC.

 

Obama: ‘Trump moet zich als president gedragen’

Gisteren hield Obama de laatste persconferentie voor z’n vakantie. Daarin zei hij dat “Trump zich presidentiëler moet gaan gedragen” als hij geheime informatie over nationale veiligheid wil krijgen. De genomineerden van beide partijen krijgen altijd eerder vertrouwelijke informatie zodat ze niet vanaf nul hoeven te beginnen, mochten ze verkozen worden. Eerder deze week noemde Obama Trump al “ongeschikt om te dienen.”

 

Op de vraag of hij dacht dat Trump te vertrouwen is met de nucleaire codes, antwoordde Obama: “Luister naar wat Trump allemaal zegt en oordeel zelf.”

 

Ook ging Obama in op Trumps bewering dat er bij de presidentsverkiezing gefraudeerd gaat worden om te voorkomen dat Trump wint. “Om te denken dat de hele verkiezing in november gemanipuleerd wordt, that’s ridiculous”, aldus Obama. Via Twitter liet Trump weten bij z’n standpunt te blijven:

 

 

Obama vond duidelijk dat Trump zeurt. “Mijn suggestie: probeer gewoon de verkiezingen te winnen. Als Trump 10 of 15 procent voorstaat op verkiezingsdag, en toch verliest, dan mag hij vragen stellen. Maar dat lijkt me op dit moment niet het geval.”

 

Clintons voorsprong groeit

Dat is inderdaad niet het geval. In een aantal nieuw-gepubliceerde peilingen groeit Clintons voorsprong op Trump. In een peiling van NBC en de Wall Street Journal, krijgt Clinton steun van 47 procent van de ondervraagden, Trump van 38 procent. Vorige maand was dat nog 46 tegen 41 procent. In een andere peiling die gisteren uitkwam, is het verschil zelfs 15 procent: 48 tegen 33. Clintons groeiende voorsprong kan een gevolg zijn van alle aandacht tijdens de Democratische Conventie van vorige week, en van alle negatieve aandacht voor Trumps uitspraken over de islamitische militair Khan. 

 

In twee swingstates doet Clinton het ook goed in de peilingen. In New Hampshire staat ze ruim voor op Trump met 47 tegen 32 procent. En in Florida heeft ze een voorsprong van zes procent.

 

Kort nieuws

  • Clintons campagne stopt met tv-reclames in Virginia. Clinton lijkt erop te vertrouwen dat ze die staat sowieso wel binnensleept in november.
  • De voorzitter van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, waarschuwt wel dat Democraten niet overmoedig moeten worden. 
  • De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, liet weten Trumps steun niet nodig te hebben. Trump weigerde hem te steunen voor z'n herverkiezingscampagne. 
  • Website Politico dook in de voorgeschiedenis van Melania Trump, Donalds vrouw, en ontdekte aan de hand van naaktfoto's van haar dat ze al in 1995 als model in de VS werkte, terwijl ze pas een visum zou hebben gekregen in 1996. En dat visum gaf haar niet eens het recht om te werken. Melania reageerde op Twitter. Ze zegt dat ze de immigratie-wetten altijd volledig heeft nageleefd. 
  • Opnieuw steunt vicepresidentskandidaat Mike Pence senatoren die Trump weigert te steunen. 
  • Dierenrechtactivisten verstoorden een campagnebijeenkomst van Clinton. Clinton ging door met haar speech en zei dat "de Trumps veel dieren hebben gedood."

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.