Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 5/11: schandalen voor Trump en zenuwen bij Democraten

Jasper Maassen op 5 november 2016 - Reageren

In de afgelopen nacht zijn er twee verhalen naar buiten gekomen die Donald Trump hard zouden kunnen raken. Ook over Clinton was opnieuw negatief in het nieuws. Ondertussen beginnen de Democraten nerveus te worden en lijkt de machtsstrijd binnen de Republikeinse partij verder te woekeren. Dat, en meer, in de Race to DC van vandaag.

 

Schandalen voor Trump

Affaire

Trump mag tijdens zijn campagnebijeenkomsten graag hameren op het turbulente verleden van oud-president Bill Clinton. Diens affaires en de daaropvolgende afzettingsprocedure die tegen hem gestart werd zijn een stok waarmee Trump maar al te graag op Hillary Clinton inslaat. Maar nu blijkt dat de National Enquirer, een roddelblad vergelijkbaar met de Story of de Privé in Nederland, geld heeft betaald aan een vrouw voor haar verhaal over haar affaire met Trump. Echter, National Enquirer gaat het verhaal niet publiceren.

 

Die keuze is logisch: het blad sprak haar steun uit voor Trump als president. Ook beweert het blad in een reactie dat men niet bewust het verhaal achterhoudt, en wijst daarvoor naar een ander verhaal over een eerdere affaire van Trump, ten tijde van zijn eerste huwelijk. Daarentegen heeft het blad tijdens de voorverkiezingen enkele tegenstanders van Trump zwartgemaakt, terwijl de zakenman zelf gespaard werd.

De huidige affaire zou plaats hebben gevonden gedurende tien maanden in 2006 en 2007, in een tijd waarin hij al met Melania getrouwd was.

 

Melania als illegal immigrant?

Diezelfde Melania Trump heeft altijd beweerd dat zij geen illegale arbeid heeft verricht toen zij op een niet-arbeidsvisum in de Verenigde Staten kwam. Melania, die in augustus 1996 naar de VS kwam en in oktober van dat jaar een werkvisum kreeg, zou echter in augustus en september 1996 tien opdrachten voor modellenwerk aangenomen hebben, die haar in totaal zo’n twintigduizend dollar opleverden. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de federale overheid Melania het land uit zal zetten, ondanks wetgeving die dit toestaat. Deze wet wordt in de praktijk echter alleen gebruikt bij zeer extreme gevallen.

Voor Trump is het verhaal echter behoorlijk gênant. Hij startte zijn politieke carrière immers door flink te ageren tegen illegale arbeidsmigranten. Nu blijkt zijn eigen vrouw er één geweest te zijn.

 

Clinton Foundation nam grote donatie uit Qatar aan

Ook Clinton kwam wederom negatief in het nieuws. De Clinton Foundation zou een gift van 1 miljoen dollar hebben aangenomen uit de oliestaat Qatar toen zij minister van Buitenlandse Zaken was. Bij haar aantreden als minister had Clinton beloofd grote donaties aan de stichting te melden aan haar ministerie. Op die manier kon de schijn van beïnvloeding voorkomen worden. Dat heeft zij bij deze donatie niet gedaan.

Een woordvoerder van de Clinton Foundation stelt dat Clinton deze donatie niet had hoeven te melden. Dat moest enkel wanneer het bedrag substantieel hoger was geweest dan eerdere donaties en dat was niet het geval. Toch zal dit nieuws opnieuw het beeld oproepen dat Clinton niet geheel betrouwbaar is.  

 

Zenuwachtige Democraten

Bij de Democratische partij zijn de recente peilingen niet in de koude kleren gaan zitten. De partijtop maakt zich zorgen dat Clinton alsnog de overwinning zal mislopen en zet daarom alles op alles om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen.

 

Zo sprak president Obama in North Carolina, waar hij een vlammend betoog gaf rondom een centrale boodschap: Trump is ongeschikt om president te worden. Bovendien drukte hij de menigte op het hart dat het met name in hun staat een nek-aan-nek race gaat worden, hopend dat hij zo meer mensen naar de stembus krijgt.

 

Tegelijkertijd was er voor Clinton een extra campagnestop ingelast in Detroit. Hier ondernam de Democratische kandidate een extra poging om met name de Afro-Amerikaanse kiezers naar de stembus te krijgen. Dat is geen overbodige luxe, want ook in Michigan is Trump met een inhaalrace bezig.

 

Kort nieuws

  • Paul Ryan zou wel eens aan het kortste eind kunnen trekken in de interne machtsstrijd van de Republikeinse partij. Waar veel partijprominenten eerder hun steun voor Trump introkken nadat de presidentskandidaat en de partijleider botsten, lijkt het nu onzeker dat Ryan in een nieuwe termijn leider in het Huis van Afgevaardigden zal worden. Een vooraanstaand afgevaardigde weigert Ryan openlijk te steunen.
  • Een kiesman uit de staat Washington heeft gezegd dat hij niet op Hillary Clinton gaat stemmen, ook als zij de meerderheid van de stemmen in zijn staat haalt. De man, Robert Satiacum, is Native-American en vindt dat Clinton niet genoeg gedaan heeft om de rechten van de oorspronkelijke bewoners te verdedigen. Wettelijk gezien heeft Satiacum het recht om te kiezen wie hij wil, en de kans dat het de verkiezingen gaat beïnvloeden is verwaarloosbaar.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.