Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 5/10: Vicepresidentskandidaten Pence en Kaine nemen het tegen elkaar op

Daniel Leseman op 5 oktober 2016 - Reageren

Het eerste en enige vicepresidentiële debat is achter de rug. Hierin namen vicepresidentskandidaten Mike Pence, gouverneur van Indiana en Tim Kaine, senator van Virginia, het tegen elkaar op. Wat zijn de hoogtepunten van het vicepresidentiële debat? U leest het in de nieuwe race to DC. 

Het debat

Hoewel 40 procent van de Amerikaanse bevolking geen van beide vicepresidentskandidaten kan noemen, waren de verwachtingen rondom het debat hooggespannen. Mike Pence leek zich voor dit debat te hebben voorbereid op de vele vragen over de conversies van Trump terwijl Tim Kaine zich leek te hebben voorbereid op de aanval en daarmee op het vergroten van de kleine voorsprong van Clinton. Dit is in grote lijnen ook hoe het debat eruitzag.

 

Tim Kaine viel Mike Pence vooral aan op de meningen en controverses van Donald Trump. Pence werd bijvoorbeeld gevraagd naar zijn mening over de belastingbetalingen van Trump en zijn denigrerende houding tegenover vrouwen. "Ik kan me niet voorstellen hoe gouverneur Pence de beledigende, egoïstische stijl van Donald Trump kan verdedigen." Pence had zijn huiswerk echter goed gedaan en wist de meeste aanvallen te pareren. Hij had gedurende dit debat ook de betere uitstraling van de twee. De gouverneur van Indiana zag er kalm en beheerst uit, in contrast met Tim Kaine, die ietwat nerveus en fel overkwam.

Daarnaast vielen de twee elkaar graag aan op het gebied van nationale veiligheid en buitenlands beleid. Kaine gaf aan dat hij doodsbang zou zijn als Donald Trump opperbevelhebber van het Amerikaanse leger zou worden. Pence reageerde hierop door te zeggen dat Trump een sterke leider is en dat het zwakke leiderschap van president Obama ervoor gezorgd heeft dat de wereld nu een stuk onveiliger is. Het ging er vooral hard aan toe wanneer Pence Rusland ter sprake bracht, Kaine onderbrak hem met "Jullie houden van Rusland!’" Mike Pence was hierdoor even uit het veld geslagen waarop Kaine antwoordde: "het zal wel gevoelig liggen." 


Kort nieuws:

  • In zijn speech dinsdagavond noemde Trump de rellen in onder andere Ferguson en Charlotte "rassenrellen." Hij voegde eraan toe dat deze elke maand plaatsvinden en het aantal alleen maar meer lijkt te worden.
  • De oprichter van Wikileaks, Julian Assange, had beloofd deze maand met onthullingen over de Clinton-campagne te komen. In een persconferentie gaf hij alleen maar aan dat Wikileaks van plan was op wekelijkse basis te publiceren. Veel tegenstanders van Clinton hadden gehoopt dat hij zo kort voor verkiezingsdag nog met onthullingen zou komen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.