Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 04/04: Trump en Cruz willen een conventie zonder Kasich

Coen Nij Bijvank op 4 april 2016 - Reageren

De campagneteams van Donald Trump en Ted Cruz voeren de druk op voor John Kasich om uit de race te stappen en niet aan de Republikeinse conventie deel te nemen. Verder onder meer: ruzie om gedelegeerden in Nevada en Trump geeft een fout toe.

 

Trump en Cruz voeren “agressief” campagne tegen Kasich

Cruz en Trump zijn beide actief bezig te proberen om te voorkomen dat Kasich aan de Republikeinse conventie in juli mee mag doen. Ze houden serieus rekening met een situatie waarin geen kandidaat een meerderheid van de gedelegeerden behaalt bij de voorverkiezingen, en de gedelegeerden bij de conventie vrij zijn om te bepalen wie ze nomineren – dus zonder gebonden te zijn aan het stemgedrag van de kiezers in hun staat. Volgens NBC voeren Cruz en Trump een “agressieve strategie” om te voorkomen dat Kasich in zo’n geval op de keuzelijst komt te staan.

 

De Republikeinse partijtop en een groot deel van de gedelegeerden hebben liever de gematigde Kasich als genomineerde, dan Cruz of Trump, die volgens velen te radicaal zijn om een kans te maken tegen de uiteindelijke Democratische kandidaat. Niet vreemd dus, dat Cruz en Trump hem liever kwijt zijn dan rijk. Gisteren zei Trump nog dat “Kasich zou niet mogen doorgaan [met zijn campagne] en de Republican National Committee zou hem dat ook niet moeten toestaan.” Ook vroeg hij zich hardop af waarom Kasich zelf niet inziet dat hij het beste kan stoppen. “Alles wat hij doet is van plek naar plek gaan en verliezen.”

 

En een campagnemedewerker van Cruz zei te verwachten dat er een regel komt die stelt dat een kandidaat een minimale hoeveelheid stemmen moet hebben behaald om op de conventie te kunnen worden verkozen. Ook Trump pleit voor zo’n regel met als doel Kasich' uit te spelen.

 

Ondertussen denkt Kasich zelf nog kans te maken om te winnen via een open conventie. Hij denkt dat gedelegeerden op hem gaan stemmen omdat hij een veel betere kans zou hebben tegen Clinton.

 

Trump geeft toe: ‘retweeten foto van Cruz’ vrouw was een fout’

Trump zegt spijt te hebben van het retweeten van een onflatteuze foto van de vrouw van Cruz. “Ja het was een fout. Als ik het over kon doen, zou ik het niet gedaan hebben.” De retweet startte een paar weken terug een flinke strijd tussen Cruz en Trump waarbij ze elkaars vrouwen belachelijk maakten. Dat Trump toegeeft een fout te hebben gemaakt is opvallend voor de kandidaat die niet bepaalt bekend staat als een kandidaat die vaak op z’n woorden terugkomt.

 

Kort nieuws:

  • Het is nog altijd niet duidelijk wie er na de Democratische voorverkiezingen in Nevada met de meeste gedelegeerden vandoor gaat. Bij de caucus in februari kreeg Clinton de meeste stemmen, maar na de conventies op county-niveau van zaterdag heeft Sanders de meeste gedelegeerde achter zich. Maar of Sanders zich die ook definitief kan toerekenen, hangt af van de conventie op staat-niveau. Het proces wordt nog eens verder gecompliceerd door onduidelijkheden over de conventie-regels en ruzie daarover tussen de twee campagneteams.
  • Vergelijkbare onduidelijkheden bij de Republikeinen in North Dakota. De 25 gedelegeerden van die staat zijn volledig vrij om te bepalen op wie ze stemmen bij de nationale conventie in juli. Bij de staat-conventie van dit weekend lijken er 18 zich achter Cruz te scharen, maar dat is dus pas zeker in juli. Later vandaag meer over North Dakota.
  • De voorzitter van de Republican National Committee, Reince Priebus, zei in een interview niet te weten wie de beste Republikeinse kandidaat is. Ook zei hij niet te verwachten dat er een regel komt bij de nationale conventie om kandidaten met te weinig behaalde stemmen uit te sluiten.
  • Volgens Politico wordt Trumps campagneleider, Corey Lewandowski, steeds meer uitgesloten van functies binnen de campagne. Trump lijkt hem op een zijspoor te willen zetten -  niet alleen vanwege de aanklacht die tegen hem loopt. Hij zou te brutaal zijn en Trump te weinig willen tegenspreken wanneer dat nodig is.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.