Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 4/10: Clinton loopt uit, Pence opent de aanval op Kaine

Jesse Passchier op 4 oktober 2016 - Reageren

Na de moeilijke maand september is Hillary Clinton sinds het debat uitgelopen in de peilingen. Ook in belangrijke swing states heeft ze nu de voorsprong op Trump. Ondertussen schept deze op over het ontwijken van belasting en vallen de vicepresidentskandidaten elkaar op de vooravond van het debat al aan. Dat en meer in de Race to DC.

 

Gewonnen debat

Hillary Clinton profiteert optimaal van het debat van vorige week. Hoewel er weinig rake klappen uit werden gedeeld, is het inmiddels duidelijk dat Clinton de betere was. In de peilingen is dit duidelijk terug te zien.

 

FiveThirtyEight analyseerde de peilingen voor en na het debat. Voor het debat stond Clinton in 34 van de 67 peilingen op voorsprong, verloor ze er 29 en stond ze in vier peilingen gelijk met Trump. Van de twintig peilingen in swing states na het debat heeft ze in liefst achttien een voorsprong, staan beide kandidaten gelijk in een peiling en lijkt Trump slechts een staat voor zich te kunnen winnen. Waar Clinton vorige week slecht 54,8 procent kans had om te winnen, is deze kans nu opgeschoven naar 71,8 procent. Een duidelijke stijging.

 

De enige peiling die Trump op winst had kwam uit Ohio. De staat, die sterk leunt op de staal- en auto-industrie, kan zich vinden in Trumps kritiek op handelsverdragen. Door deze verdragen is veel werk dat eerst in Amerika werd gedaan, verplaatst naar het buitenland, met grote economische gevolgen voor Ohio. Clinton hoopt echter te profiteren van Trumps belastingperikelen.

 

Tijdens een speech in Toledo, Ohio, viel Clinton Trump aan op zijn belastingontduiking: 'Het laat maar weer eens zien hoe Trump zakendoet. Zijn team noemde hem een genie. Welk genie verliest een miljard dollar in één jaar? Nadat hij al dat geld heeft verloren, heeft hij geen vinger uitgestoken om zijn werknemers te beschermen. In plaats daarvan was hij bezig om met zijn accountants uit te vogelen hoe hij kon blijven leven als een miljardair.'

 

Momenteel staat Trump nog op voorsprong in Ohio, een staat die hij moet winnen om kans te maken op het presidentschap.

 

Komende nacht debat tussen Kaine en Pence

Vanavond vindt het eerste (en enige) vicepresidentiële debat plaats. Om 3.00 uur Nederlandse tijd staan running mates Tim Kaine en Mike Pence tegenover elkaar in Farmville, Virginia.

Op de vooravond van het debat opende Pence al de aanval. Kaine, voormalig gouverneur en momenteel senator voor Virginia, werd beschuldigd van het 'verhogen van de belastingen met vier miljard dollar.' Verder legde Pence de link tussen stijgende werkloosheid in Virginia en het gouverneurschap van Kaine.

 

Pence, zelf momenteel gouverneur van Indiana, noemde zijn eigen goede staat van dienst een voorbeeld van hoe Trump gaat regeren. 'Ik heb tweeënhalf miljard dollar geïnvesteerd in wegen, bruggen, en infrastructuur. Ook heeft de staat inmiddels een overschot van twee miljard dollar op de bank staan.'

 

Pence ziet in het debat ook ruimte om Clinton aan te vallen. 'Hillary’s staat van dienst betreffende buitenlandse zaken biedt voldoende gespreksstof om de volle negentig minuten te vullen. En het zal geen rooskleurig gesprek worden.'

 

Kort nieuws:

  • De Trump Foundation mag geen geld meer ophalen. Dat heeft de procureur-generaal van New York, Eric Schneiderman, laten weten. De organisatie heeft niet 'de juiste volmacht om publieke donaties te ontvangen.' In een statement heeft de Trump Foundation laten weten dat ze 'zich zorgen maken om de politieke motieven van Scheiderman,' maar desondanks wel volledig mee zullen werken met het onderzoek.
  • Trump en de media liggen alweer overhoop. Hij noemde de media 'de propaganda-arm van Clinton,' nadat ze zijn woorden over veteranen en posttraumatische stressstoornis uit hun context zouden hebben gehaald. Verschillende media berichten dat Trump suggereerde dat veteranen die de gevolgen van PTSS ondervinden 'niet sterk zijn.' 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.