Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 31/10: Clinton pakt voorsprong onder vroege kiezers

Dynph ten Haaf op 31 oktober 2016 - Reageren (1)

Clinton pakt een nauwe voorsprong in swing states nu de eerste vroege stemmen zijn uitgebracht, en haar hernieuwde e-mailschandaal duurt voort. Verder zet Trump weer vraagtekens bij het verkiezingsproces, en valt Clinton hem aan op zijn liefdadigheidsgeschiedenis. Dat en meer in deze Race to DC!

 

Voorsprong voor Clinton in swing states

De eerste stemmen voor 8 november zijn inmiddels uitgebracht door early voters, en dat leidt tot een voorsprong voor Clinton in belangrijke swing states. In onder andere Florida, Colorado en Nevada – waar al meer dan een kwart van de kiezers hun stem heeft uitgebracht – en in North Carolina pakken de Democraten de leiding.

 

Maar ondanks dat er al meer dan 21 miljoen stemmen zijn uitgebracht en de Democraten organisatorisch sterk in het voordeel zijn,  kunnen zij nog niet gerust achterover leunen. De marges zijn niet onoverkoombaar, en de last-minute October Surprise die Clinton kreeg in de vorm van de heropening van het FBI-onderzoek naar haar e-mails drukt de Democraten opnieuw in de verdediging.

 

Donald Trump reageerde op het nieuws door opnieuw vraagtekens bij het verkiezingsproces te zetten. Dit keer sprak hij zijn twijfels uit over het eerlijk tellen van de stemmen. “Denken jullie dat die kiesbiljetten naar behoren zijn geteld? Denk je?” zei Trump gisteren tijdens een evenement in Colorado. Daar staat Trump momenteel met vier procentpunten achter Clinton, op 35 procent. 

 

Bevelschrift van FBI

Nadat vrijdag het nieuws bekend werd dat de FBI het onderzoek naar Clintons e-mails heropent, heeft het op zondag een bevelschrift verkregen voor de inzage in de e-mails van Clinton vertrouweling Huma Abedin.

 

De e-mails van Abedin zijn gevonden op een laptop van haar man Anthony Weiner, die zelf onderwerp van onderzoek is omdat hij verdacht wordt van het uitwisselen van erotische berichten met een minderjarige.

 

FBI directeur James Comey, die onder vuur ligt om de bekendmaking van de heropening van het onderzoek, heeft gezegd dat het onduidelijk is wat de waarde van Abedin’s e-mails is, en zelfs of die enige waarde hebben.

 

Later vandaag leest u meer over de heropening van het FBI onderzoek naar Clintons e-mails, hier op VerkiezingenVS.

 

Kort nieuws:

  • Harry Reid is in de verdediging gesprongen voor Clinton. Hij stelt dat FBI directeur James Comey “misschien de wet heeft overtreden” door de aankondiging van de heropening van het onderzoek naar Clintons e-mails. Reid vindt dat Comey door de ongelukkige timing zijn voorkeur voor de Republikeinen te duidelijk heeft laten doorschemeren. Ook stelde hij dat Comey gevoelige informatie over de Russische hacks achterhoudt. Volgens Reid overtreedt Comey de “Hatch Act,” een wet die politieke activiteit door de meeste ambtenaren van de uitvoerende macht verbiedt. 
  • Clinton zelf probeerde dit weekend vooral de aandacht af te leiden van de hernieuwde e-mailcontroverse. Dat deed ze door Trump zondag hard aan te vallen op zijn omstreden liefdadigheidsclaims. Zo bekritiseerde ze onder andere Trumps aanwezigheid op een liefdadigheidsevenement voor kinderen met HIV en Aids, waarbij Trump zelf niets doneerde. 
  • Trump heeft in een speech over de aanpak van Islamitische Staat wederom zijn steun uitgesproken voor het gebruik van het omstreden waterboarding. Volgens Trump moet de VS in de strijd tegen IS harder optreden. “We moeten in sommige gevallen behoorlijk wreed zijn,” aldus Trump. 

Reactie (1)

Laki op 31 oktober 2016 18:21:

stemmen worden pas geteld na election day. hetgeen waar jullie je op baseren zijn bij welke partij mensen geregistreerd staan, en op basis daarvan hebben meer mensen die als democraat geregistreerd staan al gestemd, maar dat wil niets zeggen omdat ze niet per se hun kandidaat hoeven te steunen, op een 3rd party kandidaat gestemd kunnen hebben, en veel amerikanen verkeerd of niet geregistreerd staan. bovendien bouwen democraten traditioneel een voorsprong in de meeste staten doordat er meer early voters democraten zijn maar de republikeinen en ook de stemmen waar het om gaat (jonge voters, independents, twijfelaars, onregelmatigen) stemmen traditioneel later of op election day (of niet). Vaak moet men kijken tegenover vier en acht jaar terug (hoewel er in die jaren ook veel kan veranderen zoals de partij waarbij men geregistreerd staan). Daaruit te zien zijn er inderdaad bemoedigende signalen te zien voor Clinton en dan ook weer een heleboel minder bemoedigende signalen voor haar, meerbepaald uit het noorden en noordoosten. Afro-Amerikaanse turnout lijkt gedaald (zoals verwacht) en Hispanic support lijkt gestegen (ook zoals verwacht te zien uit het feit dat staten zoals Arizona en Texas close zijn (of closer zijn dit jaar)). Het is zeker te vroeg om conclusies te trekken, hoewel het voor Trump heel moeilijk wordt, maar daar heb je de early voters natuurlijk niet voor nodig om dat te concluderen.