Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 30/01: Clinton en Trump leiden in Iowa

Jan-Willem Kranendonk op 30 januari 2016 - Reageren (2)

In de nacht van maandag op dinsdag is de Iowa caucus. Na maanden van debatteren en campagne voeren gaat de strijd nu écht beginnen. Bij geen van beide partijen is de strijd reeds beslist.

 

Wat zeggen de cijfers bij de Democraten?

Bij de Democraten is er een tweestrijd gaande tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. Voor laatstgenoemde is Iowa één van zijn beste kansen op een overwinning. Toch staat Clinton op een lichte voorsprong, zowel in een gewogen gemiddelde van recente peilingen* als in het ‘polls-plus’ model van FiveThirtyEight. Wint Clinton Iowa, heeft Sanders enkel New Hampshire om momentum op te bouwen. Martin O’Malley staat op verschillende straatlengtes achterstand.

 

 

Wat zeggen de cijfers bij de Republikeinen?

Voor de Republikeinen is er veel onzekerheid. Eén van de belangrijkste vragen is of de aanhangers van Trump daadwerkelijk naar de stembus gaan. In Iowa zal duidelijk worden wat zijn steun in de peilingen waard is. Daarin gaat hij voorlopig nog stevig aan kop. Wanneer gekeken wordt naar het FiveThirtyEight-model staat Trump feitelijk gelijk aan Ted Cruz. Laatstgenoemde zou volgens gouverneur Terry Branstad nog weleens weg kunnen glijden in Iowa na zijn mindere optreden tijdens het debat van donderdagnacht. Marco Rubio volgt op een stevige achterstand – al komt hij voorzichtig dichterbij en heeft hij nog een eindsprint ingezet. Kandidaten als Mike Huckabee en Rick Santorum hebben al hun kaarten op Iowa gezet. Deze oud-winnaars van de Iowa caucus kunnen voorzichtig aan hun laatste campagnespeech gaan werken volgens beide projecties.

 

 

Maandag en dinsdag zal er op VerkiezingenVS.com uiteraard veel aandacht zijn voor de Iowa caucus.

 

Kort nieuws

 

* Methodologie voor het gewogen gemiddelde van recente peilingen: De zeven meest recente peilingen zijn opgenomen in deze berekening. Vervolgens zijn deze gecorrigeerd voor kwaliteit op grond van onder meer de ‘pollster ranking’ van FiveThirtyEight en de ouderdom. 

Reacties (2)

Jasper op 30 januari 2016 16:16:

Politicoloog André Krouwel, bekend van het 'Kieskompas', heeft nu een versie gemaakt voor Amerikaanse presidentsverkiezingen (ook in het Engels beschikbaar): http://www.trouw.nl/kieskompasvs

Jan-Willem Kranendonk op 30 januari 2016 17:00:

Ah, dank voor de tip!