Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 3/8: Eenheid Republikeinen brokkelt verder af en Trump stuurt baby de zaal uit

Coen Nij Bijvank op 3 augustus 2016 - Reageren (1)

Steeds meer Republikeinen geven aan Trump niet te willen steunen. De kritiek vanuit de eigen partij op Trump stapelt zich op, en sommige Republikeinse kopstukken zeggen zelfs op Clinton te gaan stemmen. Ondertussen lijken de Democraten erin te slagen de onenigheid in hún partij achter de schermen op te lossen. Dat, en iets met een baby, in de Race to DC van vandaag.

 

Eenheid Republikeinen steeds verder weg

Website Politico interviewde vijftig Republikeinen die momenteel in de race zijn voor een plek in de Senaat, het Huis van Afgevaardigden of een gouverneurschap, en slecht een handvol zei samen met Trump campagne te willen voeren. Terwijl kandidaten doorgaans juist maar al te graag samen worden gezien met de presidentskandidaat van hun partij.

 

Verder heeft Meg Whitman, de bestuursvoorzitter van Hewlett Packard en normaal gesproken een belangrijke fondsenwerver voor de Republikeinen, aangegeven campagne te zullen voeren voor Clinton om “demagoog” Trump te stoppen. Volgens Whitman zou Trump de VS op “een heel gevaarlijk pad zetten.”

 

Andere kritiek vanuit de eigen partij op Trump komt van oud-president George W. Bush. Hij zou hebben gewaarschuwd voor Trumps beleid van “isolationisme, xenofobie en protectionisme.” Verder zei de directeur van de CIA onder Bush dat veel militairen Trump niet zullen gehoorzamen als hij ze daadwerkelijk vraagt om te martelen of de families van terroristen te doden, waar Trump voorstander van is.

 

En dan krijgt Trump ook nog eens kritiek van New Jersey-gouverneur Chris Christie, die juist een loyaal medestander van Trump leek. En een oud-medewerker van Christie zegt zelfs op Clinton te gaan stemmen.

 

Ook krijgt Trump kritiek vanuit z’n eigen campagneteam. Het hoofd van het team zou gefrustreerd zijn door de moeizame samenwerking met Trump. Volgens een medewerker “is het probleem dat Trump altijd tv kijkt en nooit bezig is met z’n telefoon om mensen te bellen of te tweeten. En dan wordt hij boos om wat hij ziet op tv en reageert hij daarop.”

 

Trump helemaal zat van baby-gehuil

Bij een campagne-evenement in Virginia vroeg Trump een vrouw met een huilende baby om weg te gaan, nadat hij juist zei van baby’s te houden. Maar dat laatste was sarcastisch bedoeld, bleek later.

 

 

Tim Kaine, de Democratische vicepresidentskandidaat, vroeg zich bij een speech later die dag af "wie hier nou precies de baby is."

 

Kort nieuws

  • Bij de Democraten is de onrust binnen de partij minder zichtbaar, maar het is er wel degelijk. Verscheidene kopstukken namen gisteren ontslag, waarschijnlijk onder druk.
  • Privé-scholen zijn niet blij met Clintons plan om het collegegeld af te schaffen, schrijft Politico. Ze zouden de concurrentie met gratis openbare scholen niet aankunnen.
  • Een woordvoerder van Trump geeft het beleid van Clinton en president Obama de schuld van de dood van militair Khan. Hij kwam om in 2004. Obama werd verkozen in 2008.
  • In een sneer naar beide Republikeinen, zei Trump in een interview met The Washington Post dat hij “nog niet klaar is” om Paul Ryan en John McCain te steunen bij hun eigen voorverkiezingen. 

Reactie (1)

ERH op 3 augustus 2016 13:34:

De quote van Trump in de laatste zin van bovenstaand artikel moet waarschijnlijk zijn: dat hij 'nog niet klaar is' om Ryan en McCain te steunn.