Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 29/6: Brengt Benghazi Clinton in nieuwe moeilijkheden?

Jasper Maassen op 29 juni 2016 - Reageren

Het rapport van de Commissie-Benghazi is veroordelend over Obama en Clinton. Trump gaat het hele Republikeinse handelsbeleid overboord gooien en de Democraten blokkeren financiering voor Zika-onderzoek. Dat en meer in de Race to DC van woensdag 29 juni.

 

Benghazi nieuwe beerput Clinton?

Op het moment dat de heisa rond de emails van Hillary Clinton weer minder is geworden, wordt het deksel van de andere grote beerput weer open getrokken: Benghazi. In 2012 vond er een aanval plaats op het Amerikaanse consulaat in de Libische plaats, waarbij onder meer ambassadeur Christopher Stevens om het leven kwam. Er is lang politiek gestreden over wiens schuld de dood van de ambassadeur was. Met name de vraag of er genoeg militaire steun beschikbaar was, hield de gemoederen bezig.

 

Het rapport oordeelt nu dus dat er in de periode voor de aanslag niet adequaat is gehandeld op de informatie die toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Clinton kreeg. Volgens het rapport was zij op de hoogte van de kwetsbaarheid van het consulaat en de toenemende aanwezigheid van “Al Qaida en al Qaida-achtige groeperingen” in de regio. Behalve Clinton krijgt ook het leger zware kritiek vanwege te laat reageren op bevelen van de minister van Defensie, en president Obama omdat hij in eerste instantie beweerde dat het om een uit de hand gelopen protest ging, en niet om een aanslag.

 

Trump wijkt af van partijlijn op handel

In een langverwachte toespraak over zijn economisch beleid, heeft Trump opnieuw geen vrienden gemaakt met de partij-elite. De vastgoedmagnaat liet namelijk weten dat hij een tijdperk van Amerikaanse economische onafhankelijkheid voor zich ziet: hij wil opnieuw onderhandelen over NAFTA, de handelsovereenkomst voor Noord-Amerika die onder Bill Clinton in werking is getreden, zal TPP, de Pacifische tegenhanger van TTIP, blokkeren en wil China en andere landen straffen die de VS oneerlijk behandelen met betrekking tot handel.

 

Trump wil op deze manier proberen om de blauweboordenstem binnen te slepen, maar loopt hierbij tegen twee problemen aan. Ten eerste haalden Clinton en Elizabeth Warren, die voor het eerst samen op campagne waren, gisteren Trumps geloofwaardigheid op dit vlak al onderuit. Ze benadrukten hoeveel fabrieken Trump zelf in het buitenland heeft, omdat de productiekosten daar lager liggen dan in de VS. Daarnaast gaf ook Clinton aan tegen TPP te zijn.

 

Ten tweede is deze poging om de industriële middenklasse aan zich te binden tegen het zere been van de partij-elite. Het voorgestelde beleid gaat namelijk volledig in tegen de Republikeinse ideologie omtrent handel. Volgens een Republikeinse beleidsmedewerker had de speech zo van vakbondsleider Richard Trumka kunnen zijn. Maar zelfs die had geen goed woord over voor de speech van Trump:

 

 

 

 

Kort nieuws

  • De Senaat geeft geen financiering aan de bestrijding van het Zika-virus. De Democraten hebben het voorstel weggestemd. Het zou ten koste gaan van bestrijding van ebola, en ook het linkse paradepaardje Planned Parenthood zou door het Republikeinse plan onder vuur komen te liggen. Eerder had Obama al aangegeven het voorstel te vetoën als het wel door de Senaat zou komen.
  • Trump begint steeds meer terug te krabbelen als het gaat over het inreisverbod voor moslims en het uitzetten van 11 miljoen ongedocumenteerde inwoners van de VS. Dit overigens tot grote frustratie van de hardliners die hem aan de overwinning hebben geholpen: “hij zegt gewoon wat er in hem opkomt, op deze manier is het barkruk-filosofie”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.