Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 28/7: Obama straalt hoop uit, Biden overtuigt, Trump opnieuw in opspraak

Jesse Passchier op 28 juli 2016 - Reageren

De derde dag van de Democratische Nationale Conventie scherpte het contrast met de Republikeinen verder aan. Terwijl Trump opnieuw ongelukkige opmerkingen maakte over Rusland, straalden de Democraten hoop, pragmatisme, en gezond verstand uit. De eerste twee dagen van de conventie waren duidelijk gericht op het verenigen van de Democratische Partij: vannacht was Donald Trump het doelwit van de Democraten.

 

Obama

De toespraak van President Obama had een kenmerkend thema: hoop. Hij schetste een positief beeld van Amerika, een Amerika dat op de rand van de afgrond stond toen hij het Witte Huis binnenkwam, maar nu duidelijk sterker en welvarender is. Het contrast met het Republikeinse wereldbeeld werd enorm benadrukt: de speech van Obama straalde positiviteit en vertrouwen in de toekomst uit, tegenover Trumps “pessimistische visie van een land waarin verdeeldheid de norm is.”

 

Volgens Obama draaien deze verkiezingen om meer dan een keuze tussen partijen en beleidsplannen. “Het gaat niet om de standaard debatten tussen links en recht, het gaat om een fundamentele keuze, over wie we zijn, en of we trouw blijven aan het geweldige Amerikaanse experiment in zelfbestuur.”

 

Over Hillary Clinton was Obama kort maar krachtig. Hij beschreef zijn mogelijke opvolgster als de kandidaat met de beste kwalificaties ooit: “er is nooit eerder een man of vrouw geweest die beter geschikt is om president van de Verenigde Staten te worden dan Hillary Clinton. Ze is klaar voor het Witte Huis, omdat ze al heeft meegemaakt hoe het is om met een wereldcrisis om te gaan, we hebben samen die beslissingen moeten maken.” Obama herinnerde het publiek er aan hoe hij samen met Clinton, zijn toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, de missie om Osama Bin-Laden te doden door liet gaan.

 

Obama eindigde zijn speech met een oproep aan het volk: “verwerp cynisme, verwerp angst, roep het beste in je op, en kies voor Hillary Clinton als de volgende President.” Hierop kwam Clinton zelf het podium op, en Obama en Clinton omarmden elkaar onder luid gejuich van het publiek.

 

Biden

Ook vice-president Joe Biden opende vol de aanval op Donald Trump. Volgens Biden laat Trump Amerikaanse waarden in de steek. “We kunnen geen man verkiezen die onze angst voor ISIS en terrorisme uitbuit, die geen plan heeft om ons veiliger te maken, een man die de tactiek van onze vijanden omarmt – marteling en religieuze intolerantie.”

 

Trumps campagne slogan, Make America Great Again, werd ook met de grond gelijk gemaakt. Eerst stelde Biden zich nederig op: hij legde uit waarom hij middle-class Joe wordt genoemd. “Ik weet waarom we sterk zijn. Ik weet waarom we zijn verbonden. Het is omdat we altijd een groeiende middenklasse hebben gehad. En Trump heeft daar geen flauw idee van.” Onder luid gejuich ging Biden verder. “Hij heeft geen idee wat Amerika groots maakt. Eigenlijk heeft hij helemaal geen idee.”

 

Kern van de avond

De derde conventiedag was dus overduidelijk gericht op hoe een president moet regeren, wat het duidelijkst werd uitgesproken door oud-burgemeester van New York, Michael Bloomberg. Bloomberg is niet geassocieerd met één van de partijen, hoewel hij in verleden zowel een Democraat als een Republiken was. Als independent sprak hij uit waarom hij op Clinton gaat stemmen in november: Een president moet “geestelijk in orde zijn, competent en met internationale ervaring.”

 

Kort nieuws

  • De gelekte documenten van de top van de Democratische Partij laten de gemoederen verder hoog oplopen. Ditmaal heeft Trump zich uitgelaten over het lek. Terwijl de Russen worden verdacht van het e-maillek bij de Democraten, deed Trump in een tweet een omroep aan de Russen om Clintons 30,000 verdwenen e-mails op te sporen. Deze opmerking werd met grote verontwaardiging ontvangen. Clintons campagneteam noemde het een “bedreiging voor de nationale veiligheid.” Trump reageerde later met de woorden “natuurlijk was ik sarcastisch.”
  • Niet alleen interne emails van de partijtop van de Democraten liggen op straat: Wikileaks heeft nu ook voicemails van de DNC openbaar gemaakt. In de gesprekken wordt duidelijk wat donoren hebben betaald om bij VIP-evenementen van de Democratische Partij aanwezig te zijn.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.