Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 28/04: Stevige kritiek op Cruz’ Fiorina-keuze en Sanders lijkt verlies te accepteren

Coen Nij Bijvank op 28 april 2016 - Reageren

Twee kandidaten maakten gisteren een grote strategische beslissing. Ted Cruz koos Carly Fiorina als zijn vicepresidentskandidaat – een keuze die al snel van verschillende kanten werd bekritiseerd. En Bernie Sanders besloot om zijn campagne fors te verkleinen en honderden medewerkers te ontslaan. Geeft hij daarmee zijn verlies toe? Dat en meer, vandaag in de Race to DC.

 

Cruz/Fiorina

Gisteravond maakte Cruz bekend dat zijn voormalige rivaal Carly Fiorina zijn running mate wordt. Het lijkt erop dat Cruz met de vroege bekendmaking z’n campagne een opkikker wil geven na de vijf nederlagen van eergisteren.

 

Een wanhopige beslissing, volgens velen. “Dit is een wanhopige zet van een wanhopige en stervende campagne”, zo reageerde Amy Dacey, directeur van de Democratische Nationale Commissie. Dat Fiorina als directeur van Hewlett-Packard de boeken in ging als een van de slechtste CEOs ooit, zinde Dacey ook niet. “Het is typisch dat een man die het meest bekend is van het stopzetten van de Amerikaanse overheid een vrouw kiest die het meest bekend is van het stopzetten van een groots Amerikaans bedrijf.”

 

Niet alleen van Democratische zijde kwam er kritiek. Ook Trump ziet Fiorina niet als een sterke keuze. “Niet omdat ze een vrouw is, maar Carly viel totaal niet in de smaak bij mensen”, zei Trump in een interview met ABC. Ook liet Trump weten dat hij het te vroeg vindt om een running mate te kiezen. “En eerlijk gezegd verspilt Cruz z’n tijd want hij wordt toch niet de genomineerde.”

 

Volgens Cruz zelf is er nog genoeg kans dat hij de nominatie wint. Het is onmogelijk voor hem om vóór de conventie voldoende gedelegeerden binnen te slepen, maar volgens hem gaat dat Trump ook niet lukken. “Ik kom niet aan 1237 gedelegeerden, en Donald J. Trump kom niet aan 1237 gedelegeerden.” Met Fiorina als running mate denkt Cruz op de conventie Trump te kunnen verslaan.

 

Sanders schaalt af

Ondertussen maakte Sanders bekend honderden campagnemedewerkers te ontslaan. Daarmee lijkt hij toe te geven dat hij de nominatie niet gaat winnen. Maar hij houdt nog honderden andere medewerkers aan, dus opgeven lijkt hij niet van plan.

 

De New York Times speculeert dat Sanders na zijn verlies van eergisteren in vijf staten inziet dat hij geen kans meer maakt om de algemene verkiezingen te halen, maar dat hij wel zo lang mogelijk door wil gaan om een zo groot mogelijke invloed uit te oefenen op de Democratische partij en op de standpunten van Clinton. De krant schrijft dat Sanders zijn aandacht nu focust op de voorverkiezingen van 7 juni in Californië.

 

“Als we de grootste staat van het land kunnen winnen, stuurt dat een echte boodschap naar het Amerikaanse volk en naar de gedelegeerden dat dit een campagne is die in de richting gaat waarin het zou moeten gaan”, aldus Sanders.

 

Kort nieuws

  • In een groots aangekondigde speech legde Trump gisteren zijn buitenlandbeleid uit aan het publiek. Hij wil onder meer de banden met Rusland en China aanhalen maar Amerika op één zetten. Verder was hij niet erg specifiek, en bekritiseerde hij vooral Obama’s buitenlandbeleid.
  • Zoals gezegd is het na zijn vijf nederlagen deze week voor Cruz onmogelijk om vóór de conventie 1237 gedelegeerden te winnen. Op 5 april zei Cruz nog dat kandidaten die “mathematisch uitgeschakeld” zijn, zouden moeten stoppen.
  • Carly Fiorina zong een liedje tijdens haar speech bij de bijeenkomst waar bekend werd gemaakt dat zij Cruz' vicepresidentskandidaat wordt.
  • Blijkbaar was het campagneteam van Cruz niet erg voorbereid op zijn bekendmaking. Gisteravond kon iemand nog de domeinnaam cruzfiorina.com claimen. Die url verwijst je nu door naar een website waar je kunt doneren voor onderzoek naar leukemie.  

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.