Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 28/01: Cruz daagt Trump uit & religie als een politiek instrument

Peet van Leeuwen op 28 januari 2016 - Reageren

Vanavond is er een belangrijk debat voor de Republikeinse kandidaten, maar de afwezige man weet wederom de krantenkoppen te domineren. En Pew Research heeft onderzoek gedaan naar religie tijdens de verkiezingen. Dat en meer in Race to DC

 

Niet erg religieus

Uit een onderzoek van Pew Research blijkt dat Amerikanen Donald Trump zien als de minst religieuze kandidaat van de Republikeinen, terwijl Ben Carson en Ted Cruz worden aangewezen als de meest religieuze. Religie is altijd een belangrijke factor geweest bij de verkiezing van de president, maar voor Trump lijkt een uitzondering te worden gemaakt. Het feit dat Trump door 59% van de ondervraagden als ‘niet erg religieus’ word bestempeld lijkt namelijk zelfs conservatieve gelovige leiders niet te deren. Zo heeft bijvoorbeeld de President van het christelijke Liberty University, Jerry Falwell Jr., dinsdag zijn steun voor Trump uitgesproken.

Jeb Bush denkt dat Trump geloof alleen gebruikt als een politiek instrument en stelt dat Trump niet echt gelovig is.

 

“Mano-a-mano”

Het Republikeinse debat van vanavond is de laatste kans voor de kandidaten om de stemmers in Iowa te overtuigen. Trump heeft besloten om niet deel te nemen, omdat hij vindt dat de moderators van Fox News hem oneerlijk behandelen. Cruz, Rubio, Carson, Bush, Christie, Kasich en Paul zullen elkaar wel het vuur aan de schenen gaan leggen. De afwezigheid van Trump zal waarschijnlijk betekenen dat Cruz veel zal worden aangevallen door de overige kandidaten. Een voorbeschouwing leest u hier.

 

Als reactie heeft Cruz Trump uitgedaagd voor een “Lincoln-Douglas style,” “mano-a-mano” debat, aanstaande zaterdag. Hij heeft hier speciaal een website voor opgericht: www.duckingdonald.com. Twee rijke families hebben $ 1,5 miljoen beloofd aan goede doelen voor veteranen als Trump ingaat op de uitdaging.

 

Kort nieuws:

  • Glenn Beck, de invloedrijke conservatieve media eigenaar van THEBlaze, heeft in een interview met CNN zijn steun aan Ted Cruz uitgesproken, en noemt Trump te progressief. Hij steunt Cruz omdat deze het beste de idealen van de Amerikaanse grondwet uitdraagt.
  • Pro-Huckabee super PAC America’s Greatness heeft in Iowa een nieuwe TV reclame gelanceerd waarin zij Cruz aanvallen op zijn religieuze overtuiging en conservatieve waarden.
  • Rick Perry, die tot september zelf kandidaat was voor de Republikeinse nominatie, ondersteunt nu actief de campagne van zijn oud-rivaal Ted Cruz
  • Hillary Clinton zegt dat ze mogelijk deel zou nemen aan een Democratische debat, voorafgaand aan de caucus in New Hampshire, maar ze wil dat alle kandidaten meedoen.
  • Ted Cruz heeft nog steeds goede relaties met neoconservatieven, die op hun beurt de mogelijkheid zien om Cruz te steunen als hij Trump van de Republikeinse nominatie kan afhouden.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.