Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 27/7:Hillary Clinton wint eindelijk officieel Democratische nominatie

Thomas Mulder op 27 juli 2016 - Reageren

Het kostte twee lange zware campagnes, miljoenen dollars en dagenlang campagnevoeren, maar Hillary Clinton heeft nu officieel de Democratische nominatie voor president van de Verenigde Staten gewonnen. Ze is de eerste vrouw in de geschiedenis, die dat is gelukt voor een grote partij.

 

Waar de eerste dag van de Democratische conventie in Philadelphia was chaotisch en onrustig was, op de tweede dag was daar weinig van terug te vinden. De dag begon met een traditioneel hoogtepunt: de roll call of states. In dat proces verklaart elke staat hoe de stemmen worden verdeeld, om zo uiteindelijk een kandidaat te kiezen.

 

De stemming was feestelijk. Gedelegeerden waren uitbundig voor hun moment of fame. Het gevoel van eenheid werd versterkt toen Bernie Sanders zelf in de zaal verscheen om de roll call te volgen. Het is ongebruikelijk dat een kandidaat zich laat zien in dat proces.

 

De roll call leverde een aantal emotionele momenten op. De broer van Bernie Sanders, die zelf een gedelegeerde was, kon het niet drooghouden toen hij zijn stem uit bracht op de senator uit Vermont. Tranen vloeiden ook toen de staat South Dakota Clinton over de magische grens in stemmen drukte en geschiedenis schreef. Hillary reageerde kort, maar krachtig:

 

 

 

 

Bernie Sanders verscheen later zelf in de Vermont delegatie en nam het woord. Op symbolische wijze en met veel gevoel voor drama vroeg Sanders de conventie om de regels op te schorten en Clinton bij acclamatie te benoemen tot presidentskandidaat. Een stap naar eenheid, die Hillary Clinton zelf ook maakte acht jaar geleden.

 

Clinton verscheen later op de schermen met een korte videoboodschap. Ze bedankte de conventie voor een geweldige dag. Ze zei dat dit “de grootste scheur in dat glazenplafond tot nu toe” is. Hillary Clinton zal donderdag haar nominatie accepteren en de conventie toespreken.

 

De avond werd afgesloten met een primetime speech van oud-president Bill Clinton. Hij hield zijn tiende speech op een Democratische conventie (dat slechts eens in de vier jaar gehouden wordt) persoonlijk, vol met anekdotes die Hillary menselijker moest maken. Volgens deskundigen is de flamboyante spreker daar goed in geslaagd. Maar natuurlijk probeerde hij de partij ook een nieuw Clinton Witte Huis te verkopen en noemde zijn vrouw “de beste game changer.”

 

Toch was het in de coulissen niet alleen maar feest. Enkele Sanders aanhangers konden het niet verkroppen dat Clinton de nominatie kreeg en verlieten uit protest de zaal. En er ontstond een politiek relletje toen Clinton vertrouweling Terry McAuliffe, gouverneur van swing state Virginia, suggereerde dat Clinton haar positie over het handelsverdrag TPP zou veranderen zodra ze gekozen is. Nu is ze, onder veel druk van de linkervleugel, tegen het vrije handelsverdrag.

 

Op de derde dag van de conventie is er weer veel ruimte voor speeches. Zo zal senator Tim Kaine de nominatie voor vicepresident accepteren. Het is zijn kans om zich te presenteren aan de kiezers en zijn profiel te versterken. Het hoogtepunt echter is ongetwijfeld de speech van president Obama. Hij zal vanavond er alles aan doen om de partij verder te verenigen achter Clinton. En als zijn speech even goed is als die van zijn vrouw, maak dan je borst maar nat.

 

Overig nieuws

- De kijkcijfers zitten goed in de lift voor de Democratische conventie. Er keken maar liefst 70 procent meer mensen naar de eerste dag dan vier jaar geleden. Ook keken er drie miljoen mensen meer naar de openingsdag van Democraten dan naar de eerste dag van Republikeinse conventie.

 

- Veel onduidelijkheid over Trumps “convention bounce”, de gebruikelijke sprong in de peilingen na een conventie. Sommige peilingen geven aan dat Trump het gat met Clinton heeft gedicht na zijn conventie, maar andere ontkennen dat Trump überhaupt geprofiteerd heeft.

 

- De FBI is een onderzoek gestart naar de e-maillek bij de Democratische partij. Er lijkt steeds meer bewijs te zijn dat de Russen achter de hack zitten. Moskou ontkent dat stellig.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.