Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 27/10: Democraten en Republikeinen richten zich op de toekomst

Jesse Passchier op 27 oktober 2016 - Reageren

Terwijl de race tussen Hillary Clinton en Donald Trump doorgaat, bereiden zowel de Democraten als de Republikeinen zich al voor op de periode na de verkiezingen. Ondertussen heeft Trump een korte campagnepauze genomen en opende hij een nieuw hotel. Dat en meer in de Race to DC.

 

Na de verkiezingen

Clintons grote voorsprong in de peilingen lijkt te bevestigen dat de presidentsrace al is gelopen. Zowel aan Democratische als aan Republikeinse zijde wordt al naar de toekomst gekeken. Clinton zelf richt zich op de maanden tussen de verkiezingen en de eventuele inauguratie in januari, terwijl haar partijgenoten zich al richten op de verkiezingen van 2020.

 

“Ik ben zeker van plan om Republikeinen en Onafhankelijken te benaderen. Ik wil een president zijn voor iedereen, ook voor de mensen die niet op mij zullen stemmen. Het zal heel wat inspanning kosten, maar ik heb de intentie om zo vaak als het maar kan deze mensen te benaderen. Vooral voor de inauguratie al, maar ook zeker daarna,” aldus Clinton. Ondanks het vertrouwen in een goede afloop, benadrukte ze echter ook dat ze nog niet achterover zal leunen. “We nemen deze voorsprong niet voor lief.”

 

Andere Democraten hebben hun pijlen al gericht op de verkiezingen van 2020. Hun focus ligt op het aanvallen van potentiële Republikeinse presidentskandidaten. Vooralsnog worden vooral Marco Rubio, Paul Ryan, en Mike Pence genoemd. De organisatie achter deze plannen, American Bridge, staat los van zowel de Clinton-campagne als de Democratische partijtop. Het doel van de organisatie is om deze drie kandidaten nu al op achterstand te zetten en de verdeeldheid in de Republikeinse Partij aan te moedigen.

 

Maar ook de Republikeinen richten zich op de toekomst. Jason Chaffetz, de voorzitter van het toezichtscomité van het Huis van Afgevaardigden, gaat zich volledig storten op de staat van dienst van Clinton. “Er is genoeg om te onderzoeken. Er staat al twee jaar aan onderzoek klaar. Clintons vier jaar bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken biedt al genoeg aanknopingspunten.” Prominente zaken die steeds genoemd worden zijn Clintons e-mailproblemen, de aanval op de Amerikaanse ambassade in Benghazi, en de praktijken van de Clinton Foundation.

 

Hotel

Met nog maar minder dan twee weken tot het einde van de verkiezingen heeft Trump een korte pauze van zijn campagne genomen. Hij was aanwezig bij de opening van een van zijn nieuwe hotels in Washington D.C. “Het thema van vandaag is ‘binnen budget en voor op schema.’” Tijdens zijn toespraak gebruikte hij het hotel als voorbeeld voor zijn plannen als president. “Vandaag is een metafoor voor wat we kunnen bereiken voor dit land. Er is niks dat we niet kunnen bereiken.”

 

Toch waren veel mensen verrast dat Trump, ondanks zijn achterstand in de peilingen, tijd had voor andere dingen dan campagne voeren. Toen hij hiernaar gevraagd werd, reageerde hij door Clinton direct aan te vallen. “Gisteren heb ik acht plekken bezocht en drie grote speeches gehouden, ik doe dit al weken. Nu doe ik dat anderhalf uur niet, en het is meteen een probleem. Ik vind deze vraag een belediging. Clinton doet één campagnebijeenkomst per dag en gaat dan slapen, maar haar wordt niks verweten.” In een ander interview noemde hij de media hypocriet. “Clinton ging laatst naar een Adele concert, en iedereen vond het geweldig, niemand klaagde. Ondertussen gaf ik twee speeches voor een enorm publiek.”

 

Clinton reageerde ook op Trumps bezoek aan het hotel. “Ik was verbaasd toen ik hoorde dat Donald Trump meer aandacht aan zijn bedrijf schenkt dan aan zijn campagne.”

 

Kort nieuws

  • Ted Cruz heeft de discussie over de aanstelling van een nieuwe rechter voor het Hooggerechtshof opnieuw aangewakkerd. Volgens Cruz zullen de Republikeinen pogingen om de lege plek op te vullen blijven blokkeren. “In de geschiedenis is het vaker voorgekomen dat er maar zes rechters waren, in plaats van zeven. En laatst zei een van rechters dat de lege plek er niet voor zorgt dat het Hof niet meer functioneert.”
  • Trumps ster op de Hollywood Walk of Home is afgelopen nacht vernield. Een man, vermomd als bouwvakker, heeft met een hamer en pikhouweel de ster vernietigd. Hij schijnt plannen te hebben gehad om de ster uit de straat te tillen, te veilen en de opbrengst daarvan te doneren aan vrouwen die door Trump seksueel zijn belaagd. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.