Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 27/09: Geen grote klappen tijdens eerste debat tussen Trump en Clinton

Jesse Passchier op 27 september 2016 - Reageren

Vannacht vond het eerste presidentiële debat tussen Trump en Clinton plaats. Trump begon sterk en zakte daarna iets in, terwijl Clinton rustig en kalm bleef en concrete plannen uit haar mouw strooide. Toch is er nog geen duidelijke winnaar aan te wijzen. Eerder op de dag noemde de Democratische fractievoorzitter Trump een racist. Dat en meer in de Race to DC.

 

Debat met weinig vuurwerk

Van tevoren was er al veel gezegd en geschreven over het eerste debat tussen de twee presidentskandidaten. Clinton zou veel geoefend hebben met Trump-imitators, terwijl Trump weinig voorbereiding zou hebben gedaan. Ook was er vooraf veel gedoe om het checken van de feiten: moet de presentator dit doen? Of moeten de kandidaten elkaar onderling verbeteren? Uiteindelijk ging het vooral onderling tekeer en deed Clinton een oproep aan factcheckers om goed hun best te doen.

 

Clinton debatteerde als een rustige en kalme leider, iemand met verstand van zaken. Hoewel ze geen grote fouten maakte, werd ze op een aantal momenten flink in de verdediging gedrukt. Vooral op het gebied van handelsverdragen kwam Trump sterk uit de hoek: hij verweet Clinton dat ze in de 30 jaar van haar politieke carrière niet eerder met de plannen kwam die ze nu heeft. Ook legde hij de link met Bill Clintons presidentschap, de invoering van NAFTA en Hillary’s veranderende standpunten over TPP. Deze handelsverdragen hebben volgens Trump de werkloosheid in Amerika verhoogd, een belangrijk onderwerp voor Trumps aanhangers.

 

Terwijl Clinton niet snel hapte, deed Trump dit juist wel. Geconfronteerd met rechtszaken uit het verleden, het niet openbaar maken van zijn belastingaangiften, de vraag of hij nou wel of niet voor de Irak-oorlog was: Trump liet zich meermalen uit de tent lokken. Clinton liet hem aan het woord, hopend op een fout van Trump.

 

Toen Lester Holt, de moderator van het debat, vroeg waarom Trump zijn belastingaangiftes geheim houdt, antwoordde hij: “Ik zal mijn aangiftes openbaar maken, als zij haar 33.000 e-mails vrijgeeft.” Clinton hapte niet, en speculeerde daarentegen over Trumps motivatie. “Misschien wil hij niet dat het Amerikaanse volk weet dat hij geen federale belastingen betaalt,” waarop Trump zei: “Dat maakt mij slim.”

 

Hoewel de meeste media Clinton als winnaar aanwijzen, is het nog maar de vraag wat de kiezer van het debat vindt. Clinton presenteerde zich als een presidentswaardige kandidaat, maar heeft Trump niet van de mat geveegd. Trump was vooral zichzelf en presenteerde zich als de politieke buitenstaander. Het is afwachten of met deze prestaties de kandidaten zwevende kiezers hebben kunnen overtuigen.

 

Later vandaag leest u meer over het debat op VerkiezingenVS.

 

Kort nieuws

  • De Democratische leider in de Senaat, Harry Reid, heeft Trump een racist genoemd. Reid uitte kritiek op de media. “Elke keer als hij discrimineert, en dat gebeurt vaak, gebruikt de pers woorden als intolerant, gemeen, hatelijk, bevooroordeeld. Maar ze noemen hem nooit een racist. Dat is hij wel.” Hij benadrukte dat de term ‘racisme’ een term is die hij niet snel gebruikt, maar hij vindt dat Amerika zich tegen Trumps racisme moet keren. “Het is tijd dat Republikeinen hun ogen open doen, en het is tijd voor verslaggevers en journalisten om eerlijk te zijn tegenover het Amerikaanse volk. Uit zijn woorden en zijn daden blijkt dat Trump een racist is.”
  • Bernie Sanders gaat intensiever campagne voeren voor Hillary Clinton. In een interview liet Sanders maandag weten dat hij “het hele land doorgaat. We gaan overal naartoe waar het Clinton-team denkt dat ik nodig ben, en ik ga mijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat Donald Trump geen president wordt.” Aankomende woensdag gaat Sanders het samen met Clinton hebben over de betaalbaarheid van onderwijs op de Universiteit van New Hampshire.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.