Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 27/05: Trump heeft genoeg gedelegeerden, Rubio en Trump steunen elkaar

Jesse Passchier op 27 mei 2016 - Reageren

De race om de Republikeinse nominatie is nu echt voorbij: Donald Trump heeft de benodigde 1237 gedelegeerden binnen gesleept. Daarnaast heeft Marco Rubio zijn steun voor Trump uitgesproken, terwijl de vastgoedmagnaat Rubio aanmoedigt om in de Senaat te blijven. Ook heeft Barack Obama opnieuw kritiek geuit op Donald Trump. Dat en meer in de Race to DC.

 

Trump passeert magische grens

Volgens Associated Press heeft Donald Trump de grens van 1237 gedelegeerden gehaald, waardoor het nu zeker is dat Trump genoeg steun zal hebben op de Republikeinse Nationale Conventie. Zij baseren zich op beloftes van ongebonden gedelegeerden, die vrij zijn om op de Conventie hun kandidaat naar keuze te steunen. Deze ongebonden gedelegeerden tillen Trumps totaal naar 1238. Hoewel de nominatie enkel een formaliteit zou zijn, aangezien Trump geen tegenstanders meer heeft, versterkt het passeren van de magische grens Trumps retoriek dat hij de beste kandidaat is voor Amerika.

 

Trump en Rubio

Marco Rubio heeft gisteren laten weten dat het “onwaarschijnlijk is dat ik me opnieuw verkiesbaar stel voor de Senaat.” Na zijn weinig succesvolle campagne liet Rubio al weten dat hij zich waarschijnlijk terugtrekt uit de politieke wereld en een baan in de private sector ambieert - hoewel er ook geruchten zijn dat de senator zich kandidaat zal stellen voor de functie van gouverneur in zijn thuisstaat Florida. Veel Republikeinen zijn bang dat Rubio’s huidige plek in de Senaat wordt overgenomen door een Democraat, waardoor de meerderheid van de Republikeinen in gevaar komt.

 

Rubio krijgt steun uit onverwachte hoek: Donald Trump heeft in een tweet zijn steun uitgesproken voor Rubio’s herverkiezing.

“Volgens de peilingen is Rubio de beste kandidaat om de Senaatszetel te behouden. Belangrijk om te meerderheid te behouden. Run Marco!” Trumps steun voor Rubio is een teken dat de Republikeinen zich zorgen maken om Florida, de grootste swing state voor de algemene verkiezingen. Als Trump Florida verliest, nemen zijn kansen om president te worden drastisch af.

 

In een interview met CNN liet Rubio weten dat hij op Trump zal stemmen in november. Hiermee houdt Rubio zich aan zijn belofte om de uiteindelijke Republikeinse kandidaat te steunen. “Ik wil helpen. Ik wil geen sta-in-de-weg zijn, want ik wil niet dat Hillary Clinton president wordt.” Verder liet Rubio weten dat hij het niet ziet zitten om Trumps running mate te worden. “Ik heb elf maanden gepraat over onze verschillende beleidsplannen. Trump verdient een running mate die volledig zijn plannen steunt.”

 

Trumps energieplannen

In North Dakota presenteerde Trump zijn energieplannen voor Amerika. De kern van zijn idee is “America First:” het Amerikaanse belang moet voorop staan. Hij wil een aantal milieuvoorschriften schrappen, de ontwikkeling van fossiele brandstoffen uitbreiden, het klimaatakkoord van Parijs beëindigen, en de Verenigde Staten minder afhankelijk maken van OPEC (de Organisatie van olie-exporterende landen). Met deze plannen wil Trump de Verenigde Staten volledig onafhankelijk maken op het gebied van energie. Maar volgens experts binnen de energie-industrie is dit onmogelijk: zij scharen zich achter “Noord-Amerikaanse energie onafhankelijkheid,” waarin Canada, Mexico, en de VS hun grondstoffen met elkaar delen.

 

Kort nieuws:

  • Bernie Sanders heeft een supergedelegeerde binnengehaald: Elaine Harris uit West Virginia. In een interview heeft ze haar steun voor Sanders uitgesproken. “Ik heb gewacht met mijn keuze tot de mensen gestemd hebben. Zij kozen Sanders, dus op de conventie zal ik Sanders steunen.” Sanders won ruim in West Virginia: hij haalde 51 procent van de stemmen binnen, tegenover Clintons 36 procent. Sanders' achterstand blijft enorm: Clinton heeft nog altijd 540 supergedelegeerden achter zich, terwijl Sanders maar tot 43 komt.
  • Problemen voor Trump: zijn doelgroep van middenklasse-stemmers blijkt hem toch minder te steunen dan hij hoopte. In de Rust Belt staten (Michigan, Ohio, Pennsylvania, en Wisconsin) komt Clinton in de peilingen uit op 46 procent: Trump slechts op 39 procent. De peiling laat verder een raciale kloof zien tussen Clinton en Trump. Als alleen de blanke stemmers worden meegerekend, haalt Trump 44 procent van de stemmen, tegenover 40 procent voor Clinton.
  • President Obama heeft opnieuw kritiek geuit op Donald Trump. Onderwerp van gesprek was Trumps buitenlandbeleid. Obama liet weten dat het terecht is dat andere wereldleiders “zeer verontrust zijn” over Trumps nominatie. “Ze weten niet hoe ze iemand met zijn uitspraken serieus moeten nemen. Veel van zijn plannen laten onwetendheid zien op het gebied van de wereldpolitiek. Ook is hij geïnteresseerder in retweets en de krantenkoppen halen dan echt goed nadenken over wat nodig is om Amerika veilig en welvarend te houden.”  

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.