Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 26/05: Trump gematigder over moslimban, Sanders en Trump gaan met elkaar in debat

Jesse Passchier op 26 mei 2016 - Reageren

De voorzitter van Trumps campagne heeft in een uitgebreid interview meer licht laten schijnen op Trumps plannen en het verdere verloop van zijn campagne. Sanders heeft eindelijk weer een debat, maar niet met Clinton. Ondertussen hebben elf staten Obama aangeklaagd om de WC-wet in North Carolina. Dat en meer in de Race to DC.

 

Trumps plannen onder de loep
In een uitgebreid interview met de Huffington Post heeft Paul Manafort, de voorzitter van Trumps campagneteam, de plannen voor de rest van de campagne toegelicht. Hij liet allereerst weten dat het “geen moeilijke race is. Hij gaat winnen in november, tenzij mensen zoals ik het verpesten.” Ook maakte Manafort duidelijk wat Trumps uiteindelijke standpunten zullen zijn. Zo zal Trump zijn plannen voor het buitensluiten van moslims versoepelen: “Hij wordt al gematigder op dit gebied. Zijn eerste standpunten gaan tot het uiterste, maar uiteindelijk schuift hij het geleidelijk weer terug. Trump valt dan nog steeds buiten de norm, maar uiteindelijk toch conform het gedachtegoed van veel Amerikanen.” En de muur aan de Mexicaanse grens? Manafort: “Daar zal Trump hard voor strijden, immigratie is een zeer belangrijke kwestie voor hem.”
 
Manafort vertelde verder over de vereisten voor Trumps vice-president: “Hij heeft een ervaren persoon nodig om de dingen te doen die hij niet wil doen. Er is een lange lijst met potentiële kandidaten, maar ze zijn allemaal problematisch.” Op de vraag of Trump een vrouw of iemand van een minderheidsgroepering aan zou stellen, was Manafort duidelijk: “Waarschijnlijk niet.”
 
Sanders en Trump in debat
Ondanks Sanders’ enorme achterstand op Clinton, blijft hij vechten. Eerder dit jaar stemde Clinton, onder zware druk van Sanders, in met drie debatten: New York, Michigan, en California. Maar met Clintons zo goed als zekere overwinning heeft het voor haar geen toegevoegde waarde om nog een debat te houden. Vorige week werden beide kandidaten uitgenodigd voor een debat bij Fox News, maar hier kwam geen reactie op vanuit het Clinton-kamp. Op verschillende social media gingen daarom stemmen op om Sanders met Trump te laten debatteren vanwege Sanders’ gunstige peilingen tegenover Trump. Tijdens Jimmy Kimmel Live, waar Trump vannacht aanwezig was, werd gevraagd of hij open zou staan voor een debat met Sanders. Trump liet weten dat hij hier zeker open voor staat, zolang de opbrengst maar naar het goede doel gaat.
 
Sanders liet op Twitter weten Trumps voorstel te accepteren: “Game on. Ik kijk ernaar uit om met Donald Trump in debat te gaan in aanloop naar de verkiezingen op 7 juni in California.” Over de exacte data zijn nog geen afspraken gemaakt.
 
Kort nieuws:
  • De WC-wet in North Carolina blijft de gemoederen bezig houden. Elf staten hebben een rechtszaak tegen Obama’s richtlijn aangespannen. Het Witte Huis instrueerde het land om transgenders zelf te laten kiezen tussen mannen- en vrouwenwc’s. Tot groot ongenoegen van veel conservatieven, die de invloed van de president te ver vinden gaan. Arizona, Alabama, Georgia, Louisiana, Maine, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, West Virginia en Wisconsin verenigen zich tegen Obama om te voorkomen dat scholen “laboratoriums voor sociale experimenten worden.”
  • In de nieuwste peiling van het Public Policy Institute of California gaan Sanders en Clinton nek-aan-nek in California. In de staat met de meeste gedelegeerden, 475, wordt op 7 juni gestemd. In de peiling staat Clinton nipt voor: 46 om 44 procent. Het verwachte stemgedrag is niet verrassend: Sanders trekt kiezers onder de 45 jaar aan (66 procent), terwijl Clinton kan rekenen op 59 procent van de stemmers ouder dan 45 jaar.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.