Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 26/03: Belangrijk weekend voor Sanders, Trump en Cruz ruziën voort

Jesse Passchier op 26 maart 2016 - Reageren

De Democraten stemmen vandaag in Alaska, Hawaii, en Washington. Vooral voor Bernie Sanders wordt het een belangrijke dag: hij moet winnen om zijn kansen op de nominatie in leven te houden. Republikeinse kandidaten Trump en Cruz zijn opnieuw verwikkeld geraakt in een schandaal. Cruz wordt beschuldigd van buitenechtelijke affaires en geeft Trump de schuld. Dat en meer in Race to DC.

 

Sanders

Bernie Sanders moet vandaag winnen in Washington, waar 101 gedelegeerden op het spel staan. Ook hoopt hij Hawaii (25) en Alaska (16) te winnen om momentum te winnen. Alle drie de staten houden hun verkiezingen in het caucus-formaat, wat een groot voordeel is voor Sanders. Ook hebben Washington en Alaska een grote blanke bevolking en wonen er relatief weinig Afro-Amerikanen. Daarnaast heeft Sanders de endorsement van de grootste krant uit de staat, de Seattle Times. Maar nog belangrijker is de herkomst van donaties die Sanders ontvangt: Seattle staat op plek 1. Op de avond van de verkiezingen houdt Sanders een grote bijeenkomst in het honkbalstadion van de Seattle Mariners. Met een capaciteit van 50.000 hoopt Sanders zo een goede impressie achter te laten. Vergeleken met Sanders is de campagne van Clinton in Washington bescheiden, en er zijn dan ook weinig Clinton-supporters die een overwinning verwachten.

 

Trump vs Cruz

Afgelopen woensdag publiceerde The National Enquirer een artikel waarin beweerd wordt dat Cruz er vijf buitenechtelijke affaires op na zou houden. In het artikel werd Roger Stone geciteerd, een voormalig adviseur van Trump: “Waar rook is, is vuur. Deze verhalen zullen hem pijn doen, zeker voor zijn christelijke doelgroep.” Volgens Cruz was het artikel complete onzin en stond het vol met leugens. “Trump en zijn handlangers zijn al maanden bezig om mijn reputatie te verpesten. Deze troep hoort niet thuis in de politiek.” Trump was snel om te reageren op de beschuldigingen van zijn grootste concurrent: “Ik heb geen idee of het verhaal over Ted Cruz waar is of niet. Maar ik heb er absoluut niks mee te maken gehad, ik wist er niks van, en heb het verhaal nog niet gelezen.” Deze beschuldigingen over en weer komen snel nadat de twee eerder deze week elkaars vrouwen beledigden in een aantal tweets.

 

Kort nieuws:

  • Volgens Ben Carson is Trump zich meer als een president gaan gedragen door zijn hulp. “Ik heb met hem gepraat over zijn gedrag, om het misschien iets rustiger aan te doen en een groter publiek aan te trekken. In het laatste debat was hij minder aanvallend dan voorheen.” Verder vertelde Carson dat hij niet geïnteresseerd is in een positie in een regering onder leiding van Trump: hij wil hem enkel blijven adviseren.
  • Vanuit de campagne van Kasich komt er kritiek op Cruz. Volgens Cruz is elke stem voor Kasich een stem voor Trump. Kasich is open over zijn bedoelingen en wil het aan laten komen op een contested convention in Cleveland. Volgens FiveThirtyEight moeten Cruz en Kasich zich verenigen om Trump van de nominatie te houden.
  • Tijdens een speech van Bernie Sanders in Portland, Oregon, landde er een vogeltje vlak voor hem. Sanders greep meteen het moment aan op de symboliek te benadrukken: “Ik weet dat het er niet zo uit ziet, maar dit vogeltje is eigenlijk een duif die vraagt om wereldvrede. Geen oorlog meer!”
  • Elizabeth Warren, een belangrijke Senator voor de Democraten, bekritiseerde Trump en prees Sanders. “Trump claimt dat hij gekwalificeerd is om president te worden vanwege zijn succesvolle zakenleven. Maar dat is hij helemaal niet.” Op een vraag of Sanders uit de race moest stappen reageerde Warren met steun voor Sanders: “Hij heeft het over de juiste zaken, zowel voor de partij als voor het land, dus ik juich nog steeds voor Bernie.” Warren heeft nog geen officiële steunbetuiging gegeven.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.