Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 24/8: Cruz steunt Trump, Obama spreekt veto uit

Mike Veldt op 24 september 2016 - Reageren

In het weekend voor het grote debat krijgt de strijd een nieuwe wending. Donald Trump ontvangt de steun van Ted Cruz en Hillary Clinton stopt de opkomst van Trump in de peilingen. Verder spreekt Obama op een gevoelig onderwerp zijn veto uit. Dat en meer in deze Race to DC.

 

Ted Cruz

Na maandenlang gesteggel is de kogel dan eindelijk door de kerk. De Texaanse senator Ted Cruz steunt Trump in zijn strijd om het presidentschap. Dat lag niet altijd in de lijn der verwachtingen.

Op de partijconventie in Cleveland kreeg Cruz het zwaar te verduren. Toentertijd riep hij de Republikeinen eigenlijk op om alternatieven te zoeken voor Trump. Hij riep kiezers op hun geweten te volgen bij het stemmen op een kandidaat en weigerde zich achter Trump te scharen. Daar lijkt hij nu op te zijn teruggekomen: "Na vele maanden tobben, bidden en zoeken naar mijn geweten, heb ik besloten dat ik in november op de Republikeinse kandidaat ga stemmen."

Zo lijkt het dat de problemen tussen Trump en Cruz afgenomen zijn. Dit is een mooie opsteker voor Trump die bij veel andere partijgenoten niet op steun kan rekenen.

 

President Obama

President Obama heeft op een gevoelig punt zijn veto uitgesproken. Een wet was in het leven geroepen die de nabestaanden van 9/11 de kans gaf om Saudi Arabië aan te klagen. Obama vindt dat geen verstandig plan: "Ik zie in dat niets het verdriet van de 9/11 families ongedaan kan maken. Toch beschermt deze wet geen Amerikanen van terreur en zal de efficiëntie van onze reacties daarop ook niet toenemen."

Obama wachtte tot de laatste dag van zijn vetorecht om steun te winnen in het congres. Alleen voelen zowel Democraten als Republikeinen voelen zich gebonden aan deze wet. Zij kunnen het veto nog "overriden" Dit houdt in dat zij het veto ongedaan kunnen maken. Daarom heeft meerderheidsleider Mitch McConnel laten weten dat de hoogste kamer in sessie blijft totdat de veto override is voltrokken.

 

Kort nieuws

  • Een primeur voor de Democraten. Voor het eerst in ongeveer 100 jaar steunt de The Cincinnati Enquirer een Democratische kandidaat. "Dit is geen normale verkiezing en geen normale tijden. Ons land heeft kalm en doordacht leiderschap nodig om de uitdagingen aan te gaan", aldus de krant uit de swing state Ohio. 
  • In de peilingen is er ook positief nieuws voor Clinton. Een Reuters/Ipsos peiling laat zien dat Clinton vier procent voorstaat op Trump. Eerder deze week stonden de kandidaten nog gelijk in dezelfde peiling. Tegelijk blijft het in de swing states zeer spannend. Later vandaag volgt een uitgebreide analyse op VerkiezingenVS.com
  • De spanning voor het debat begint op te lopen. Hillary Clinton heeft een 18-pagina’s tellend document naar de debatleider gestuurd waarin Trumps leugens uiteengezet worden. Het is onduidelijk of deze lijst ook door de moderator gebruikt gaat worden tijdens het debat.
  • Niet iedereen is het eens met de steun van Cruz aan Trump. Zo heeft de voormalige supporter van Ted Cruz, Glenn Beck, gezegd dat hij overweegt om in de bergen te gaan leven na de steunbetuiging van Cruz. "Teleurstelling omschrijft niet eens een klein beetje mijn gevoelens", stelt de talk show host.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.