Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 24-2: Trump wint overtuigend in chaotisch Nevada; onregelmatigheden bij stembussen

Johran Willegers op 24 februari 2016 - Reageren

Donald Trump is de winnaar van de voorverkiezingen in Nevada. Deze winst is de derde op rij voor Trump. Marco Rubio en Ted Cruz zijn verwikkeld in een spannende nek-aan-nek race voor de tweede plek. Tegelijkertijd onstaat er veel ophef in Nevada, er zouden veel onregelmatigheden plaatsvinden bij de stemlokalen.

 

Voorverkiezing Nevada

Trump is de duidelijke winnaar in Nevada. Met ruim 46 procent van de stemmen, heeft hij meer stemmen dan Rubio en Cruz bij elkaar. Nog geen acht maanden geleden ging men er vanuit dat Nevada een grote kans voor Rubio zou bieden. Zijn campagne heeft fors geïnvesteerd in de staat. Hij stond lange tijd met enige marge tweede, maar wisselt voortdurend stuivertje met Cruz. In ieder geval is de afstand met de nummer één teleurstellend groot.

 

Uiteindelijke uitslag Nevada, met 100 procent van de resultaten binnen:

  1. Donald Trump 45.9 procent
  2. Marco Rubio 23.9 procent
  3. Ted Cruz 21.4 procent
  4. Ben Carson 4.8 procent
  5. John Kasich 3.6 procent

Onregelmatigheden bij de stembussen

Ondertussen veel onregelmatigheden in Nevada bij de stemlokalen. Lange rijen, te weinig stembiljetten en zelfs een compleet vergeten op te zetten stemlocatie vormen het beeld van een rommelige voorverkiezing. Volgens verschillende verslagen werden de stemmers niet gevraagd om identificatie en zijn ook andere anti-fraude maatregelen niet in acht genomen. Dit zou hebben geleid tot meerdere uitgebrachte stemmen per persoon.

 

Op diverse locaties waren te weinig stembiljetten aanwezig, of waren ze verouderd en bevatten ze nog de namen van kandidaten die de race al (lang) verlaten hebben zoals Carly Fiorina, Rick Santorum, Jeb Bush, Chris Christie, Mike Huckabee en Rand Paul. Ook stonden bij de stemlokalen de medewerkers in campagneoutfit, terwijl het verboden voor het is openlijk hun voorkeur voor een kandidaat te uiten.

 

Trump ziet nominatie snel plaatsvinden

In Trump’s overwinningsspeech blikt hij alvast vooruit naar Texas, de staat van Cruz waar de cijfers volgens de vastgoedmagnaat een rooskleurig beeld schetsen voor zijn campagne. Trump benoemt dat hij in Nevada de  jonge én oude kiezers, de hoogopgeleide én laagopgeleide kiezers aan zijn zijde heeft gekregen. De nominatie verwacht hij zeker binnen te slepen, daar zijn de komende twee maanden misschien niet eens meer voor nodig, voorspelt Trump.

 

Trump laat ondertussen een beeld zien dat zijn Republikeinse rivalen zorgen baart: hij wint met de onafhankelijke stemmers in het Noordoosten, tot de evangelische in het Zuiden van het land en nu in het Westen waar Mormonen en het platteland een belangrijke invloed hebben. Trump’s winst is duurzaam en demografisch breed. Super Tuesday op 1 maart waar de voorverkiezingen ook in de grotere staten plaatsvinden, wordt steeds belangrijker voor Cruz en Rubio.

 

Verder

  • Marco Rubio en Jeb Bush hebben de strijdbijl begraven nadat Bush vorige week uit de verkiezingsrace stapte. Rubio wil dat de rest van de Republikeinen zich om hem heen verzameld zodat hij met brede steun Trump kan bestrijden. De steunbetuiging van Bush hangt nog in de lucht. Rubio liet weten contact te hebben gehad met Bush op maandag om elkaar snel persoonlijk te zien. Bush is Rubio’s mentor in de politiek van Florida en volgens Rubio is er ondanks hun schermutselingen in de campagne geen probleem tussen de twee. “Mijn gevoelens jegens hem zijn daardoor nooit veranderd, en ik denk niet dat zijn gevoelens over mij zijn veranderd” aldus Rubio. 

  • President Obama’s plan om Guantánamo Bay te sluiten werd al lauw ontvangen door voorstanders van sluiting en fel door de tegenstanders bekritiseerd, maar Donald Trump heeft nu ook gereageerd. Trump zei dinsdagnacht in zijn overwinningsspeech in Nevada dat Guantánamo Bay open moet blijven: “We gaan het opvullen met slechteriken.”
  • De voormalig Britse premier Tony Blair steunt Hillary Clinton en noemt haar een zeer sterk en bekwaam persoon. Hij vergeleek Bernie Sanders met Jeremy Corbyn, sinds kort de leider van zijn Labour-partij. Volgens Blair speelt bij beide mannen de vraag of ze wel verkiesbaar zijn. 
  • Obama’s campagnemanager in 2012, Jim Messina, gaat aan de slag voor David Cameron. Hij wordt adviseur van de Britse premier in zijn EU-referendum campagne. Cameron wil een Brexit voorkomen; het Britse volk kan zich daar in een referendum over uitspreken.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.