Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 24/06: Sit-in Democraten ten einde & Obama’s immigratiewet strandt

Peet van Leeuwen op 24 juni 2016 - Reageren

Na al het Brexit nieuws mogen we natuurlijk niet vergeten dat er in Amerika ook veel politiek nieuws plaatsvind. Zo kwam de zitdemonstratie van de Democraten gisteren ten einde. Zonder concrete resultaten opgeleverd te hebben. Verder lijkt het erop dat Obama’s immigratiewetten zijn gesneuveld in het Hooggerechtshof en gaat Trump voor zaken het land uit. Lees er alles over in Race to DC.

 

Zitdemonstratie van Democraten ten einde

Na bijna 25 uur is gisteren een einde gekomen aan de zitdemonstratie van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. Maar de actie heeft voorlopig enkel publiciteit opgeleverd. Hun echte doelstellingen werden niet bereikt. De Republikeinen weigerden in te stemmen met de Democratische eis voor een nieuwe stemmingsronde over een wapenwet.

 

Volgens de Democraten hebben ze echter wel gewonnen door de “politieke en morele overhand” te krijgen in de vuurwapendiscussie. Ze deinsden dan ook niet terug om meer acties te beloven wanneer de afgevaardigden in juli weer aan het werk gaan.

 

Terwijl de zitdemonstratie bezig was liet de American Civil Liberties Union (ACLU) weten dat ze tegen de huidige voorstellen voor wapenwetten zijn. Volgens de belangenorganisatie voor mensenrechten zijn de voorstellen te gevoelig voor fouten. En zullen onschuldigen de dupe worden van de nieuwe wet.

 

In de Senaat bleef de wapenwet na een stemronde wel in stand. Maar de Republikeinen zorgden er tegelijk voor dat er procedures in werking zijn gesteld waardoor de wet “in een soort limbo is terechtgekomen.” Zo is ervoor gezorgd dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de wet binnenkort aangenomen zal worden.

 

Obama’s immigratiewet strandt in Hooggerechtshof

Obama’s immigratieplan, waarbij sommige immigranten in aanmerking zouden komen om legaal in Amerika te werken, is in het hooggerechtshof tegengehouden. De rechters van het Hof waren gelijk verdeeld over de wet. En daardoor blijft de eerdere uitspraak in stand.

 

De wet zou er voor hebben gezorgd dat ongeveer vijf miljoen illegale immigranten niet gedeporteerd zouden worden. En legaal hadden mogen werken in de Verenigde Staten.

 

Obama noemde de beslissing “teleurstellend,” en greep het moment aan om de Republikeinen aan te vallen op hun weigering om Obama’s genomineerde voor het Hooggerechtshof te accepteren.

 

Kort nieuws

  • Donald Trump heeft zijn eigen campagne een lening van $ 50 miljoen kwijtgescholden. Trump, die zijn eigen campagne financiert met leningen vanuit zijn persoonlijke vermogen, liet eerder al weten dit geld niet terug te verwachten. En dat heeft hij nu officieel gemaakt.
  • Paul Ryan heeft geen goed woord over voor de zitdemonstratie van de Democraten. Ryan vindt dat iedereen in het Huis van Afgevaardigden zich aan regels te houden heeft. En wat hij nog kwalijker vindt is dat de Democraten zouden proberen om fondsen te werven via hun actie. Volgens Ryan zal dit het politieke proces schaden.
  • Volgens een peiling die gisteren werd gepubliceerd is Bernie Sanders de beste ‘running-mate’ voor Clinton. Met Sanders aan haar zijde zou Clinton het meeste stemmen binnen kunnen halen. Volgens dezelfde peiling zou Sarah Palin als running mate voor Trump een regelrechte ramp zijn. De ondervraagden stelden dat Rubio als ‘running-mate’ ervoor zou kunnen zorgen dat ze op Trump zullen gaan stemmen.
  • New York Times meldt dat Donald Trump morgen voor zaken naar Schotland af zal reizen. Terwijl zijn campagne zich in een periode van veel onzekerheid bevindt. Zo zit er weinig geld in zijn campagnekas, is zijn campagneteam erg klein en krijgt hij veel kritiek vanuit de Republikeinse partij. Het is eens ter meer een bewijs van hoe ongebruikelijk Donald Trump is als politiek leider.
  • Corey Lewandowski, Trumps voormalige campagnemanager, zal voor CNN gaan werken als politiek commentator. Lewandowski werd eerder deze week ontslagen door Trump omdat twijfel bestond of hij wel een effectieve campagne zou kunnen voeren tegen Clinton.
  • Tijdens zijn eerste optreden bij CNN liet Lewandowski weten dat Trumps lijst voor vicepresident kandidaten erg kort is. Er zouden niet meer dan vier personen op staan. Maar dit zijn wel allemaal goede kandidaten volgens Lewandowski, die geen namen noemde.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.