Peet van Leeuwen op 24 juni 2016 - Reageren
Na al het Brexit nieuws mogen we natuurlijk niet vergeten dat er in Amerika ook veel politiek nieuws plaatsvind. Zo kwam de zitdemonstratie van de Democraten gisteren ten einde. Zonder concrete resultaten opgeleverd te hebben. Verder lijkt het erop dat Obama’s immigratiewetten zijn gesneuveld in het Hooggerechtshof en gaat Trump voor zaken het land uit. Lees er alles over in Race to DC.
Zitdemonstratie van Democraten ten einde
Na bijna 25 uur is gisteren een einde gekomen aan de zitdemonstratie van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. Maar de actie heeft voorlopig enkel publiciteit opgeleverd. Hun echte doelstellingen werden niet bereikt. De Republikeinen weigerden in te stemmen met de Democratische eis voor een nieuwe stemmingsronde over een wapenwet.
Volgens de Democraten hebben ze echter wel gewonnen door de “politieke en morele overhand” te krijgen in de vuurwapendiscussie. Ze deinsden dan ook niet terug om meer acties te beloven wanneer de afgevaardigden in juli weer aan het werk gaan.
Terwijl de zitdemonstratie bezig was liet de American Civil Liberties Union (ACLU) weten dat ze tegen de huidige voorstellen voor wapenwetten zijn. Volgens de belangenorganisatie voor mensenrechten zijn de voorstellen te gevoelig voor fouten. En zullen onschuldigen de dupe worden van de nieuwe wet.
In de Senaat bleef de wapenwet na een stemronde wel in stand. Maar de Republikeinen zorgden er tegelijk voor dat er procedures in werking zijn gesteld waardoor de wet “in een soort limbo is terechtgekomen.” Zo is ervoor gezorgd dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de wet binnenkort aangenomen zal worden.
Obama’s immigratiewet strandt in Hooggerechtshof
Obama’s immigratieplan, waarbij sommige immigranten in aanmerking zouden komen om legaal in Amerika te werken, is in het hooggerechtshof tegengehouden. De rechters van het Hof waren gelijk verdeeld over de wet. En daardoor blijft de eerdere uitspraak in stand.
De wet zou er voor hebben gezorgd dat ongeveer vijf miljoen illegale immigranten niet gedeporteerd zouden worden. En legaal hadden mogen werken in de Verenigde Staten.
Obama noemde de beslissing “teleurstellend,” en greep het moment aan om de Republikeinen aan te vallen op hun weigering om Obama’s genomineerde voor het Hooggerechtshof te accepteren.
Kort nieuws
Er zijn geen reacties geplaatst.