Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 23/09: Net als Clinton richt Trump zich op de betaalbaarheid van onderwijs

Jesse Passchier op 23 september 2016 - Reageren

Clinton kondigde eerder al plannen aan waar zij universiteiten collegegeld-vrij wil maken om jonge kiezers naar zich toe te trekken: Trump doet nu eenzelfde soort voorstel. In belangrijke swing states heeft Trump nu een voorsprong, en in Ohio is een voorzitster van de Trump-campagne opgestapt na racistische uitspraken. Dat en meer in de Race to DC.

 

De strijd om de jonge kiezer

Tijdens een campagnebijeenkomst in Aston, Pennsylvania, heeft Trump gezegd dat het verlagen van collegegeld een prioriteit van zijn presidentschap zal zijn. Hiermee probeert hij Clinton te dwarsbomen, die eerder al met gedetailleerde plannen kwam om het hoger onderwijs betaalbaarder te maken.

 

Volgens Trump zouden universiteiten hun belastingvrije giften moeten gebruiken om studenten te helpen met hun schulden. “Universiteiten gebruiken dit geld om bewindvoerders te betalen, de namen van donateurs op hun gebouwen te zetten, of ze zitten alleen maar op hun geld om het af en toe te investeren. Ze moeten het juist uitgeven aan studenten: help ze met collegegeld, zorg dat ze huisvesting hebben.”

 

Trump probeert duidelijk een alternatief te geven voor Clintons plannen. Clinton, die moeite heeft om de steun van jonge kiezers voor zich te winnen, werkte samen met Bernie Sanders aan deze plannen om de jongste groep kiezers naar haar campagne te trekken. De kern van haar plan is om hoger onderwijs gratis te maken voor families met een inkomen tot $125,000. Ook zouden studenten tijdens hun studie niet bezig moeten zijn met het afbetalen van schulden. Op haar website kunnen studenten berekenen hoeveel ze kunnen besparen op hun collegekosten als haar plannen worden doorgevoerd.

 

Volgens Correct the Record, een pro-Clinton Super PAC, zijn de plannen van Trump een loos gebaar. “Het is ironisch dat deze plannen komen van de man die studenten heeft opgelicht met Trump University.”

 

Racisme

Ophef om de uitspraken van Trumps campagnevoorzitster in Mahoning County, Ohio. Kathy Miller zei dat “racisme niet bestond voor het Obama-tijdperk.” In een interview met The Guardian gaf ze aan dat de zwarte bevolking genoeg kansen heeft gehad. “Als je zwart bent en je bent de afgelopen 50 jaar niet succesvol geweest, dan is het je eigen schuld. Je hebt dezelfde kansen gehad, je kon naar dezelfde scholen, je kreeg extra steun om naar college te gaan, blanke kinderen niet.” Ook noemde ze de Black Lives Matter beweging “tijdsverspilling.”

 

Inmiddels is de voorzitster opgestapt en heeft de Trump-campagne op de zaak gereageerd: “Het ging hier om een vrijwilliger, en niet om een officiële campagne-woordvoerder.” Miller heeft excuses aangeboden voor haar “ongepaste opmerkingen” en gezegd dat ze niet namens Trumps campagne sprak. Toch is het weer slechte publiciteit voor Trump, die moeite heeft om de steun van de zwarte bevolking voor zich te winnen. Eerder deze maand was er veel ophef om zijn uitspraak dat “Afro-Amerikanen niks te verliezen hebben als ze op mij stemmen.”

 

Kort nieuws:

  • In nieuwe peilingen is Trump verder ingelopen op Clinton. In Iowa staat hij 7 procentpunt voor, terwijl hij een maand terug 2 procentpunt achter Clinton stond. Ook in Colorado komt Trump dichterbij: de peilingen geven aan dat Clinton 44 procent scoort tegenover 42 procent voor Trump. De peilingen bevestigen het goede nieuws voor Trump deze week: in Ohio, North Carolina en Nevada staat hij ook op winst. In nationale peilingen heeft Clinton nog wel een voorsprong.
  • Nadat de politie een zwarte man doodschoot in Charlotte, North Carolina, zijn er rellen uitgebroken tussen de politie en demonstranten. Trump geeft Obama en drugs de schuld, terwijl Clinton een oproep doet tot eenheid. Later vandaag meer over de reacties van de kandidaten op deze rellen.
  • Ted Cruz staat onder druk in zijn partij. Veel Republikeinen willen dat Cruz zijn steun voor Trump uitspreekt om eenheid uit te stralen. Tijdens de partijconventie deed Cruz dit juist niet, door te stellen dat gedelegeerden “met hun verstand” moesten stemmen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.