Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 23/06: Democraten leggen politieke proces stil om wapenwet af te dwingen

Peet van Leeuwen op 23 juni 2016 - Reageren

Terwijl Europa zich klaarmaakt voor de eerste resultaten van het Brexit referendum staat het nieuws in Amerika niet stil. Daar verstoorden de Democraten gisteren het politieke proces door een ‘sit-in’ te organiseren. Zij legden al het werk stil om een stemming voor een nieuwe wapenwet af te dwingen. Lees al het laatste nieuws in de Race to DC van vandaag.

 

Democraten houden een ‘sit-in’

Nadat de voorgestelde wapenwetten sneuvelden door de Republikeinse meerderheid in de Senaat ging een groep Democraten tot actie over. Of beter gezegd, zij legden alle actie stil. Door een ‘sit-in’ te organiseren. Door plaats te nemen op de vloer en leuzen te roepen blokkeert de groep alle mogelijke overleg.

 

Op deze manier willen de Democraten een stemming over de wapenwet afdwingen. Iets dat eerder werd geweigerd door de Republikeinen die unaniem tegenstemden. Het voorstel van de wapenwet zou het voor mensen op de ‘no-fly list,’ mogelijke terroristen, onmogelijk maken om vuurwapens te kopen.

 

De Democraten riepen “geen wet, geen vakantie.” En volgens afgevaardigde Kathy Castor zullen zij niet stoppen voordat er actie is ondernomen door het Congres omtrent vuurwapens. Het lijkt er dan ook op dat de Democraten zullen doorgaan tot de geplande vakantie, aanstaande vrijdag.

 

Volgens POLITICO hadden de Republikeinen slechts twee keuzes. Of ze zouden ingeven aan de eisen of ze zouden de vergaderingen staken. Uiteraard kozen zij voor de laatste optie. Paul Ryan noemt de ‘sit-in’ “niets meer dan een publiciteitsstunt.”

 

Kort nieuws

  • Volgens Trumps voormalige campagnemanager Corey Lewandowski gaat de presidentskandidaat zijn campagneteam groter maken. Tot nu toe opereerde Trump met een kleine groep campagnemedewerkers. Maar volgens Lewandowski zal Trump binnen een maand zijn team laten groeien met meer dan honderd nieuwe medewerkers.
  • Tijdens een speech liet Clinton gisteren het volgende weten: “ja de economie ligt in puin. Maar ik kan het oplossen.” Daarmee lijkt Clinton in te spelen op de economische problemen die veelvuldig zijn aangekaart door Sanders tijdens zijn campagne.
  • Bernie Sanders liet zich gisteren ontglippen dat hij “waarschijnlijk niet de genomineerde zal worden.” Maar hij zal zijn campagne nog niet stil leggen. Er zijn nog geen overeenkomsten bereikt tussen de kampen van Sanders en Clinton. Maar er zijn wel gesprekken gaande tussen de twee Democraten.
  • Senator Elizabeth Warren zal samen met Clinton campagne gaan voeren in Ohio. Warren, die wordt genoemd als mogelijke running mate voor Clinton, steunt Clinton al lange tijd. Ze zullen samen op het podium verschijnen tijdens een toespraak in Cincinnati.
  • Ted Cruz heeft zijn steun uitgesproken voor Marco Rubio’s herverkiezing in het Senaat. Cruz noemt de jonge Floridian een “vriend en bondgenoot.”
  • Brent Scowcroft heeft zijn steun uitgesproken voor Hillary Clinton. Scowncroft werkte onder de Republikeinse presidenten Reagan en Bush senior als voorzitter van de ‘presidentiële raad voor buitenlandse veiligheid.’ Volgens Scowcroft kan Clinton er, door haar buitenlandervaring, voor zorgen dat Amerika’s positie als grootmacht in stand blijft. En tegelijkertijd internationale veiligheid garanderen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.