Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 23/01: Trump favoriet, geloof Rubio struikelblok?

Jan-Willem Kranendonk op 23 januari 2016 - Reageren

Vandaag wordt het oosten van de VS geteisterd door de sneeuwstorm Jonas, maar de campagnestrijd gaat voor - bijna iedereen - onverminderd door. De peilingen laten zien dat de race nog zeker niet gelopen is bij Democraten. Obama krijgt steun uit onverwachte hoek en Rubio heeft moeite om de evangelicalen voor zich te winnen. Dat en meer in Race to DC.

 

Vormt Rubio’s geloof een struikelblok?

In de Republikeinse Partij is persoonlijk geloof een belangrijk onderwerp. Hoewel de evangelicale vleugel aan macht heeft ingeboet, proberen veel kandidaten deze desondanks aan hun kant te krijgen. In 2016 heeft Ted Cruz vooral de steun van veel leiders van deze vleugel, terwijl Donald Trump het beste scoort op het grondvlak. Voor Marco Rubio lopen de evangelicalen minder warm. Niemand ontkent dat hij diepgelovig is. Het probleem is echter dat Rubio verschillende malen van kerkelijke stroming is gewisseld en zich nu presenteert als een volbloed katholiek. Voor veel protestanten reden om hem niet als gewenste kandidaat te bestempelen. POLITICO heeft een prachtig achtergrondartikel over Marco Rubio’s ‘geloofscrisis’.

 

Trump favoriet voor nominatie?

Chris Cillizza, beter bekend als ‘The Fix’, geeft zijn maandelijkse ranking van de Republikeinse presidentskandidaten. Donald Trump stond de vorige keer nog op plaats drie, maar zou volgens Cillizza nu de meeste kans maken om de nominatie binnen te slepen. Mocht hij Iowa en New Hampshire winnen, heeft hij de race zo goed als gewonnen.

Dit is wel erg optimistisch. Na de eerste staten zal het partijkader zich achter een kandidaat scharen en de conservatieve vleugel zal zich nog meer verenigen rond Ted Cruz. Hij is de nummer twee in Cillizza’s ranking en Rubio de nummer drie. FiveThirtyEight en The Cook Report beargumenteren goed waarom zij heel verschillende routes naar de kandidatuur hebben. Het laat onverlet dat Trump terecht op één staat, mede gezien de laatste kiezersonderzoeken.

Jeb Bush, John Kasich en Chris Christie zijn respectievelijk de nummers vier, vijf en zes. Hun enige hoop is om Rubio te verslaan in de eerste staten. Het establishment twijfelt nog steeds over de senator uit Florida en lijkt open staan voor steun aan een andere kandidaat. De andere deelnemers aan de race hebben volgens Cillizza geen kans meer op een overwinning – en daarin heeft hij volkomen gelijk.

 

Peilingen: onduidelijkheid in Iowa, duidelijkheid in New Hampshire

Volgens een nieuw kiezersonderzoek van Loras College zou Hillary Clinton 29 procentpunt voorstaan op Bernie Sanders in Iowa. Andere peilingen in dezelfde periode geven een verschil van negen procentpunt in het voordeel van Clinton en acht procentpunt in het voordeel van Sanders. De beste conclusie is misschien dat de race in Iowa nog alle kanten op kan.

In New Hampshire ontstaat een veel eenduidiger beeld. Sinds 7 januari leidt Sanders in alle peilingen en dat is ook het geval in de nieuwe poll van Suffolk. Hij heeft een voorsprong van negen procentpunt.

 

Donald Trump krijgt in een nieuwe nationale peiling van Fox News de steun van 34 procent van de Republikeinen. Ted Cruz scoort nog redelijk met 20 procent. Afgezien van Marco Rubio (elf) en Ben Carson (acht) hebben de andere kandidaten maximaal vier procent van hun partijgenoten achter zich. Trump vierde dit nieuws ingetogen.

 

Kort nieuws:

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.