Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 22/8: Meer geld voor Trump, en wie gaat hem spelen?

Jasper Maassen op 22 augustus 2016 - Reageren

Trump begint meer geld op te halen, maar is dat wel waar? En geven de Democraten straks in november één, of zelfs twee harde klappen aan de Republikeinen? Tot slot is er nog de vraag wie Trump gaat spelen... Dat en meer leest u in de Race to DC.

 

Trumps geldkwesties

De campagne van Donald Trump ligt in alles achter op die van Hillary Clinton. In de peilingen leidt Clinton, ze heeft meer personeel in dienst voor het grondwerk, en – niet onbelangrijk – ze haalt meer geld op. Met de bekendmakingen van de opgehaalde bedragen in juli kwam daar ineens een verrassing. Trump had 80 miljoen dollar opgehaald in een maand tijd.

 

Verder onderzoek van die cijfers wijst echter uit dat het Trump helemaal niet plots meer voor de wind gaat. Het opgegeven bedrag is een optelsom van donaties aan Trump en de Republikeinse partij. Sommige zijn specifiek voor de conventie bestemd; een groot deel wordt door de GOP gereserveerd voor kandidaten bij congresverkiezingen op federaal en staatsniveau.

 

Bovendien heeft de campagne van Trump ook flink geïnvesteerd om meer geld binnen te krijgen. Zo is in juli 18,5 miljoen dollar uitgegeven aan fondsenwerving. Dan is de 36,7 miljoen die direct beschikbaar is voor Trump ineens een stuk minder rooskleurig.

 

Twee vliegen in een klap voor Democraten?

Niet alleen het presidentschap staat op het spel begin November. Ook wordt eenderde van de Senaat ververst. Momenteel hebben de Republikeinen daar een meerderheid (54-46), maar steeds meer en meer peilingen gaan er vanuit dat ze die meerderheid gaan verliezen. Dat zou een dubbele klap zijn voor de Republikeinen, want zo kan het niet winnen van het Witte Huis niet gecompenseerd worden met een meerderheid in het hoogste wetgevende orgaan.

 

De voorspelling van de Huffington Post gaat er zelfs vanuit dat er een kans is van 78 procent dat de Democraten tenminste 50 van de 100 zetels halen. Het behoorlijk linkse medium ziet zelfs een kans van 55 procent dat de Democraten de meerderheid krijgen. RealClearPolitics is wat genuanceerder. Zij gaan er in hun peilinggemiddelde op dit moment vanuit dat de zetelverdeling 50-50 gaat worden. Uitgaande van een zege van Clinton bij de presidentsverkiezingen, is ook dit goed nieuws voor de Democraten. Bij stakende stemmen is het immers de vice-president, als voorzitter van de Senaat, die de beslissende stem geeft. November zou wel eens dramatisch kunnen worden voor de Republikeinen.

 

Kort nieuws

  • Nu Trump beseft dat hij het niet gaat redden met alleen blanke stemmers, begint hij enigszins terug te krabbelen op zijn strenge immigratieplannen. Met de zachtere toon hoopt hij Hispanic kiezers binnen te halen.
  • Het oefenen van debatten wordt lastig voor Clinton. Tot nu toe is het onmogelijk gebleken om iemand te vinden die zich de stijl van Trump eigen kan maken.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.