Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 22/3: Kandidaten over hun buitenlands beleid

Paul Buckley op 22 maart 2016 - Reageren

Vandaag staan de primaries in Arizona (voor de Democraten, Utah, en Idaho op het programma. In aanloop daarnaartoe gaven vier kandidaten maandag speeches bij het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC). AIPAC definieert zichzelf als de 'pro-Israel lobby van de Verenigde Staten'. Hier gaven zijn indicaties van hoe hun buitenlandse beleid eruit zou zien – als zij president zouden zijn.

 

 • Hillary Clinton wil breken met Obama's ietwat afstandige politiek in het Midden-Oosten, en meer ingrijpen. Ze kondigde aan de Israelische president Netanyahu zo snel mogelijk uit te nodigen op het Witte Huis, ondanks diens sterke oppositie tegen de nucleaire deal met Iran. Tegen het einde van haar speech vergeleek ze Donald Trump met Adolf Hitler. 

 • John Kasich liet zich negatief uit over de deal met Iran. Ook zal hij, als president, geen “waanachtige overeenkomsten met zelfverklaarde vijanden” sluiten. Tevens benoemde hij zijn steun voor de Joodse staat en het “historische verbond tussen de Verenigde Staten en Israel.”

 • Juist Donald Trump was enigszins gematigd omtrent Israel: hij gaf expliciet aan dat hij de pro-Israel lobby niet naar de mond te gaan praten. Hij had al eerder aangegeven zich zo neutraal mogelijk op te stellen in de Israel-Palestina kwestie. Daarbij verwees hij af en toe naar de bezette Palestijnse gebieden als 'Palestina', een faux-pas onder de meer fanatieke lobbyisten. Tevens kraakte hij het nucleaire akkoord met Iran af als een “slechte deal”.

 • Hiermee gaf hij Ted Cruz de gelegenheid om het publiek voor zich te winnen. Met uitspraken als “Palestina bestaat niet meer sinds 1948,” en “Als president zal ik niet neutraal zijn,” maakte Cruz duidelijk dat hij sterk pro-Israel is.

 • Als enige joodse presidentskandidaat was Bernie Sanders afwezig: hij had al speeches in Idaho, Utah en Arizona. In een middelbare school in Utah zette hij zijn mening over Israel en Palestina uiteen, aangezien de organisatie van AIPAC geen speech-op-afstand wilde. In zijn speech sprak hij zich uit voor een twee-statenoplossing. Hij veroordeelde hierbij de Israelische kolonisering van Palestijns land, de raketaanvallen van Hamas, en de Israelische tegenaanvallen.

 

In ander nieuws:

 • Marco Rubio heeft geen zin om samen met Cruz een gooi naar het presidentsschap te doen. De afgelopen weken leek daar sprake van, maar volgens adviseur Marc Short ziet kamp Rubio er weinig heil in. 
 • Kasich spreekt zichzelf tegen over Garland Merrick, Obama's nominatie voor het Hooggerechtshof. Eerst zou hij hem zelf aanbevelen, maar daarna toch weer niet. 
 • Mitch McConnell weigert nog steeds te praten over Merrick. Over een scenario waarin Hillary Clinton de volgende president is, durft hij nog niet na te denken. 
 • Senator Elizabeth Warren vindt Trump een 'loser'.
 • Meer dan de helft van de Amerikanen wil Trump in het gezicht stompen. 
 • Sanders zegt dat de War on Drugs gefaald is. Ook vindt hij dat drugsmisbruik een gezondheidskwestie is, geen criminele kwestie.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.