Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 22/02: Cruz en Sanders in de achtervolging, steun voor Rubio

Jesse Passchier op 22 februari 2016 - Reageren

Over iets meer dan een week staat Super Tuesday op de planning, deze week stemmen de Republikeinen dinsdag in Nevada en zaterdag mogen de Democraten het uitvechten in South Carolina. Maar eerst: Cruz heeft moeite om de conservatieven achter zich te scharen, Clinton loopt uit, en Rubio krijgt nieuwe steun na de terugtrekking van Bush. Dat en meer in Race to DC.

 

Het probleem van Cruz

Steeds benadrukt Cruz dat hij de enige kandidaat is die de conservatieve basis van de Republikeinse Partij kan verenigen. Maar zijn teleurstellende derde plek in South Carolina afgelopen zaterdag laat iets anders zien. Terwijl Cruz sterk de focus legt op zijn geloof om zo de evangelische stem binnen te slepen, stemden er juist veel gelovigen op Trump: een derde van de evangelicalen koos voor Trump, Cruz kreeg 27 procent. Rubio haalde 22 procent. De evangelische doelgroep van Cruz is dus net zo gefragmenteerd als de hele Republikeinse verkiezingsrace. Toch hoopt Cruz een aantal staten te winnen tijdens Super Tuesday: het zuiden van de Verenigde Staten is zeer gelovig en Cruz hoopt dan eindelijk een grote slag te slaan door de evangelicals achter zich te verenigen.
 

Sanders raakt achterop

Het onverwachte succes van Sanders in de eerste staten en het momentum dat hij daarmee opbouwde heeft zich nog niet vertaald in het aantal gedelegeerden. Clinton heeft er vijfhonderd, terwijl Sanders het moet doen met zeventig delegates. Het schema voor de komende weken werkt ook niet in Sanders voordeel: tijdens Super Tuesday wordt er gestemd in veel zuidelijke staten waar de zwarte stem zeer belangrijk is. In Nevada, waar dertien procent van de stemmen van Afro-Amerikanen kwam, koos 76 procent voor Clinton. In South Carolina zal ongeveer 60 procent van de stemmen van de zwarte bevolking komen. In de peilingen komt Sanders maar tot 31 procent: Clinton heeft een voorsprong met 65 procent volgens FiveThirtyEight. Zware tijden op komst voor Sanders.

 

Van Bush naar Rubio

Nu Jeb Bush uit de race is gestopt, zullen een aantal belangrijke steunbetuigingen vanuit Florida verschuiven. Rubio heeft de eerste ontvangen: de burgemeester van Jacksonville, de grootste stad van de Sunshine State, heeft zijn endorsement voor Rubio uitgesproken. De komende dagen zullen andere belangrijke Republikeinen uit Florida opnieuw hun steun voor een kandidaat uitspreken: Congresleden uit Miami, maar ook Jeb Bush zelf zal waarschijnlijk een van de overgebleven kandidaten gaan steunen. Wellicht wordt dit Rubio, die naast de weinig kansrijke Kasich de enige kandidaat die nog over is van het Republikeinse establishment.

 

Kort nieuws:

  • Afgelopen nacht maakte één van Rubio’s Super PACs de vergelijking tussen Rubio en Harry Potter en tussen Trump en Voldemort. Trump staat al tijden bovenaan in de peilingen, maar is ook de kandidaat die het meest wordt bestempeld als ongunstig voor de partij. De Super PAC denkt dat in een 1-op-1 gevecht Rubio daarom uiteindelijk zal winnen.
  • Hillary Clinton was het niet eens met de analyse van de stemverdeling in Nevada. Volgens het team van Sanders had hij de meerderheid van de latino stemmen binnengehaald, maar volgens Clinton was dit niet het geval. Ook noemde ze Sanders opnieuw een single issue kandidaat, die alleen maar bezig is met economische ongelijkheid.
  • Sanders reageerde hier weer op door te zeggen dat hij zich juist op veel verschillende zaken richt. Daarnaast is hij vooral trots op wat zijn campagne nu al heeft klaar gespeeld: “Vier, vijf weken geleden stond ik nog 25 punten achter op Clinton in Nevada.” Zijn verlies was uiteindelijk niet zo groot en hij hoopt het momentum door te kunnen zetten naar South Carolina.
  • Cruz heeft uitgehaald naar Rubio na zijn tweede plek in South Carolina. “Hij had de steunbetuigingen van een populaire gouverneur, van een populaire senator, van een populaire congresman. Maar hij kon nog steeds niet winnen.” Cruz probeert zo om zijn eigen verlies te verbloemen en het verlies van Rubio groter te maken.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.